Annonce
Horsens

Forældre står gerne på venteliste for at få en vuggestueplads

En vuggestueplads står øverst på prioriteringslisten hos de fleste forældre i Horsens Kommune, når der skal vælges pasning af familiens yngste medlemmer. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Dagplejepladser står ledige i Sydbyen, hvor vuggestuepladser er det mest populære. I Hovedgård forholder det sig omvendt. Her foretrækker forældrene en dagplejeplads.

Annonce

Horsens: En plads i vuggestuen for de små poder er stadig det mest populære, når man ser på det samlede billede af pasningen i Horsens Kommune.

I gennemsnit ønsker 80 procent af forældrene, at deres små børn skal i vuggestue frem for dagpleje, men det er meget geografisk bestemt, hvor der er den største efterspørgsel på vuggestuepladser.

- Generelt er der en tendens til, at hvor der er mange tilflyttere fra for eksempel Aarhus, hvor man er mere vant til vuggestuer, der foretrækker forældrene en vuggestueplads. Det er for eksempel i sydbyen, at vi ser den tendens tydeligt, forklarer Anne Bust, dagtilbudschef i Horsens Kommune.

Derfor er der lige nu ledige pladser hos dagplejerne i sydbyen. Børne- og uddannelsesudvalget i Horsens Kommune har på det seneste møde nikket ja til et forventeligt underskud på 3,7 millioner kroner på grund af ledig kapacitet i dagplejen i flere distrikter.

- Vi kan se, at børnetallet i området stiger, og at der de kommende år bliver brug for flere pladser, så derfor regulerer vi ikke området, men accepterer, at vi lige nu kører med ledige pladser. Af hensyn til vores pasningsgaranti er vi nødt til at have nogle ledige pladser, forklarer Anne Bust.

Med den nye dagtilbudslov er det tilladt for forældre at blive stående på venteliste til en ønskeplads i for eksempel vuggestue, selvom man har takket ja til en anden plads. Det betyder, at forældre kan bruge dagplejen som en buffer, indtil de får en vuggestueplads.

Anne Bust afviser dog, at det er et stort problem.

- Vi ser også det modsatte - nemlig at forældrene er blevet så glade for dagplejepladsen, at de ikke vil skifte til vuggestue, når de får tilbudt en plads.

Generelt er der en tendens til, at hvor der er mange tilflyttere fra for eksempel Aarhus, hvor man er mere vant til vuggestuer, der foretrækker forældrene en vuggestueplads.

Anne Bust, dagtilbudschef Horsens Kommune
Annonce

Barslen kan ikke forudsiges

Ser man på den samlede kommunale pasning i Horsens Kommune, anslår dagtilbudschef Anne Bust, at cirka 60 procent af de 0-2-årige bliver passet i vuggestue, mens cirka 40 procent af de mindste børn bliver passet i dagpleje.

Det er væsentligt anderledes end i 2009, hvor omkring otte ud af 10 børn blev passet i dagplejen og kun 20 procent blev passet i vuggestue.

- Det, vi gerne vil, er at kunne tilbyde begge dele, og at vi tilbyder det, forældrene efterspørger, forklarer Anne Bust.

Hun understreger dog, at 3,7 millioner kroner i underskud er et stort beløb, og at der er et ledelsesmæssigt ansvar for at mindske dette beløb. Omregnet i pladser svarer beløbet til, at hver af kommunens cirka 230 dagplejere i gennemsnit har gået med en ledig plads i to måneder i løbet af et helt år.

- Prognoserne giver os et rigtig godt billede af, hvor og hvor mange pladser der bliver brug for, men i dag er der kommet flere valgmuligheder for forældrene både i forhold til længden af barselsorloven, fordelingen af barselsorloven samt flere private muligheder. Det betyder, at vi skal være dygtigere til at være i dialog med forældrene, så vi får afstemt pladserne med ønskerne. Det er vi lykkedes med i flere områder blandt andet i Hovedgård. I andre områder er det sværere, da det betyder, at der skal bygges til flere vuggestuepladser for eksempel i Sydbyen, siger Anne Bust.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce