Annonce
Horsens

Forældre opfordres til at holde små børn hjemme: Otte ud af 10 børn møder op i vuggestuer og børnehaver i Horsens Kommune

Næsten otte ud af 10 børn mødte mandag 18. januar op i Horsens Kommunes børnehaver og vuggestuer. Men det er ikke et problem, selvom forældrene opfordres til at holde de yngste børn hjemme i forbindelse med corona-nedlukningen, siger direktør for uddannelse og arbejdsmarked i Horsens Kommune Tanja Nyborg. Arkivfoto: Morten Stricker
Forældre skal ikke have dårlig samvittighed over at sende deres børn i daginstitution, lyder det fra direktør.
Annonce

Horsens: Hvis det er muligt, skal du holde dit barn hjemme fra daginstitutionen.

Sådan lyder opfordringen fra både regeringen og pædagogernes fagforening BUPL her i den store corona-nedlukning, som betyder, at store dele af samfundet - bortset altså fra bl.a. daginstitutionerne - er lukket ned.

Men opfordringen betyder ikke, at der er tomt på legepladserne og i garderoberne i Horsens Kommunes vuggestuer og børnehaver.

Tal fra kommunen viser nemlig, at kun godt hvert femte barn blev holdt hjemme mandag 18. januar. Her mødte 78 pct. af de horsensianske børn op i deres daginstitution.

Der er tale om et øjebliksbillede, og tallene kan ændre sig fra dag til dag, understreger direktør for uddannelse og arbejdsmarked i kommunen, Tanja Nyborg.

Alligevel giver tallet et fingerpeg om, at det langt fra er alle forældre, der har mulighed for at holde børnene hjemme. Direktøren er dog ikke hverken overrasket eller bekymret over tallene.

- Situationen er forskellig fra familie til familie, men vi kan se, at vi ligger meget tæt på det, der er gennemsnittet af fremmødte børn i landets daginstitutioner, siger hun.

Annonce

- Det hænger stadig sammen

Også fra dagtilbudschef Anne Bust er der forståelse for, at så mange forældre sender deres børn afsted i daginstitution.

- Vi oplever, at forældrene er gode til at give børnene enkelte fridage og også kortere dage. Jeg synes, at forældrene er meget betænksomme og ansvarlige. Det er væsentligt sværere at arbejde hjemmefra med en på f.eks. to år i huset, så det er fint, de kommer og blot har lidt kortere dage der, hvor det kan lade sig gøre, siger hun.

Anne Bust fortæller også, at det er hendes indtryk efter jævnlige virtuelle møder med lederne af daginstitutionerne, at hverdagen i institutionerne stadig hænger sammen - bl.a. fordi man har valgt at skrue ned for mødeaktiviteterne.

- Vi koncentrerer os om at have glade dage med børnene, og der er derfor reduceret i møder og aktiviteter, som kan udskydes til foråret, siger dagtilbudschefen.

Annonce

Tæt kontakt med forældrebestyrelser

Horsens Kommune har også gjort op, hvor mange medarbejdere i daginstitutionerne der er hjemsendt - f.eks. til test for corona. Mandag 18. januar gjaldt det 7,3 pct., og det tal er så lavt, at tingene stadig hænger sammen, oplyser Anne Bust. Hun er dog bevidst om, at det kan ændre sig hurtigt, og derfor har kommunen også gjort sig tanker om, hvad der i givet fald skal gøres.

- Vi er i tæt kontakt med de lokale forældrebestyrelser og er klar til at sende opfordring til forældrene om at holde børnene mere hjemme, hvis vi kommer til at opleve et stigende smittetryk i institutionerne, eller der er flere medarbejdere, der er fraværende eller hjemsendt på grund af, at de er nære kontakter, siger hun.

Annonce

20 børn har været smittet

Indtil videre har de lokale daginstitutioner været forskånet for de helt store smitteudbrud. Dagtilbudschef Anne Bust oplyser, at i alt omkring 20 børn og ca. 25 medarbejdere har været smittet med coronavirus i løbet af de seneste 11 måneder. I alt rummer dagtilbudsområdet i Horsens Kommune ca. 4500 børn og omkring 1200 ansatte.

- Vi ser enkeltstående tilfælde af børn eller medarbejdere, der er smittet med covid-19, og i de tilfælde tager vi alle forholdsregler og sender alle nære kontakter til test og hjemsendelse, helt efter de aktuelle restriktioner, siger Anne Bust.

Selvom daginstitutionerne er åbne, har både regeringen, folketingspolitikere fra flere partier, pædagogernes fagforbund BUPL og flere kommunalpolitikere fordelt over det meste af landet opfordret forældre til at holde deres børn hjemme, hvis de overhovedet kan.

Og den udmelding har skabt bekymring, forvirring og måske også dårlig samvittighed hos flere horsensianske forældre, erkender direktør Tanja Nyborg.

Hun understreger dog, at ingen forældre skal have dårlig samvittighed over at aflevere deres børn i kommunens daginstitutioner i disse uger.

- Vi skal nok gøre vores allerbedste for, at det er både sikkert og trygt at være i vores institutioner for både børn og personale, og vi har ingen interesse i at give nogen dårlig samvittighed, hvis de sender deres børn afsted, siger Tanja Nyborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce