Annonce
Odder

Forældre kritiske overfor iPads i skolen: - Det er et stort ansvar at give en seksårig råderet over sin egen iPad

En gruppe forældre i Odder efterlyser en mere bevidst brug af iPads i skolen og så gerne, at børnene ikke fik dem med hjem, men havde dem som klassesæt. Arkivfoto
Der skal mere pædagogik og flere restriktioner til, hvis der fortsat skal være iPads i skolerne. Det mener en gruppe forældre, der håber, at børn-, uddannelses- og kulturudvalget vil overveje nøje, om der skal købes nye iPads til kommunens skoler.
Annonce

Odder: I 2012 besluttede byrådet i Odder, at alle skoleelever skulle have iPads - ikke kun i skolen, men iPads, de kunne tage med hjem.

Kommunen var en af de første kommuner i Europa til at træffe den beslutning, men ikke alle er enige i, at det var en god beslutning.

- Jeg kan eksempelvis ikke forstå, hvorfor børnene skal have iPad med hjem, i stedet for, at de er på skolen som klassesæt, siger Line Hermann, der er mor til et barn i 2. klasse på Vestskolen.

- Som klassesæt skal man jo kun tage dem frem, når der er en mening med det, supplerer Katrine Graversen, der har børn i 0. klasse og 2. klasse.

De to forældre er en del af en facebookgruppe, som er oprettet som et ønske om at skabe en platform for konstruktiv debat om it i skolen.

I gruppen er der udbredt enighed om, at det ikke virker som om, der altid er en synlig pædagogisk eller læringsmæssig begrundelse for at bruge iPad.

Blandt andet har flere forældre oplevet, at deres børn har set eller hørt noget på deres iPad i skoletiden, som slet ikke var for dem.

- Det virker ikke altid som om, der er opsyn med, hvad de bliver brugt til, og om hvorvidt de bliver brugt efter intentionerne. Heller ikke i skoletiden, siger Katrine Graversen.

Skal man virkelig vælge privatskole for at undgå, at børnene bliver udstyret med egen ipad.

Katrine Graversen, mor til to indskolingsbørn

Annonce

Forældre ikke enige

- Det er et stort ansvar at give en seksårig råderet over sin egen iPad, supplerer Line Hermann.

Mødrene mener ikke, at det skal være op til forældrene at lave aftaler om, hvad børnene skal bruge deres iPads i frikvarterer til.

Det kan ifølge dem være svært nok at blive enige om, hvorvidt og hvordan børnene må bruge iPads, når de har private legeaftaler. En problemstilling forældrene i øvrigt også kunne se løst ved at gøre iPads til klassesæt fremfor et redskab børnene havde med hjem.

- Der er masser af ting, som skoler laver regler og rammer for. Løb på gangene, ingen udesko inde etc. Det kunne vi også godt tænke os, at man gjorde for iPads, så det ikke skal være op til forældrene at forsøge at blive enige, siger Line Hermann.

- Vi har holdt et møde, hvor også Lone Jakobi (fmd. for børn-, uddannelses- og kulturudvalget, red.) deltog. Her blev vi informeret om, at det var tænkt som et undervisningsredskab, mens vi af og til oplever det som pause- eller spilleredskab. Jeg har i den forbindelse hørt et barn udtrykke omkring en vikartime: "hvis vi hørte efter i hallen, måtte vi få fri iPad bagefter", og så bliver iPadtiden som gulerod, siger Katrine Graversen.

Annonce

Hvem tager ansvaret

Da kommunen indkøbte iPads i 2012, fulgte der samtidig lærerkurser i, hvordan man kan bruge iPad som supplement i undervisningen.

- Det er ikke vores indtryk at lærere, der er ansat efter 2012, også har været på kursus, siger Line Hermann.

Hun og de øvrige forældre efterlyser en politisk diskussion af, hvad det egentlig er, man vil med iPads. Og at den diskussion også gennemsyrer debatten på lærerværelserne.

- Hvorfor forbyder man eksempelvis ikke spil på børnenes iPads, spørger Sine Jensby, der er mor til et barn i 1. klasse, og også en del af forældregruppen.

- Vi mangler nogen, der tør tage ansvar for, hvad vi vil med det her. Jeg savner, at man fra skolens side bestemmer, så det ikke er op til meget uenige forældre, siger Line Hermann.

Børn-, uddannelses- og kulturudvalget skal på udvalgsmødet mandag eftermiddag diskutere, om der skal købes nye iPads til kommunens skoler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce