Annonce
Debat

Forældre i fokus: Alternativet vil have mere støtte til forældre med anbragte børn

"Vi skal ikke putte nogen i kasser, for hver enkelt forældre kan selvfølgelig have brug for vidt forskellig hjælp og støtte. For forældrenes og for barnets skyld. På den måde kan forældrene genopbygge deres eget selvværd, og barnet kan få et bedre forhold til sine forældre", skriver Mira Issa Bloch. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

DEBAT: Der er talt meget om anbragte børn. Og det er også på sin plads. Ikke mindst efter Socialdemokratiets kontroversielle målsætning om at få endnu flere børn anbragt uden for hjemmet. Men vi taler for lidt om de forældre, der mister deres børn ved en anbringelse – hvad end den er frivillig eller sker på grund af udefrakommende bekymringer og underretninger.

En anbringelse kan være grund til stor sorg hos forældrene, som også kan opleve en stor skam forbundet med at være blevet frataget sit barn og dermed være dømt uegnet til rollen som forælder. Den skam og sorg kan resultere i dårlig trivsel, ensomhed og isolation – og kan i sidste ende skade forældrenes fremtid og mulighed for at styrke deres forældre-evner.

I Alternativet mener vi, at vi bør støtte forældre, når børnene er blevet anbragt. Jeg – og i høj grad de forældre, det handler om – oplever tydeligt, at det er et overset område. Selvfølgelig er det børnenes tarv, der må komme først. Men forældrene føler ganske enkelt, at de bliver efterladt på perronen, og på den måde skader man både dem og deres børn. Det er ingen tjent med.

Annonce

Vi skal som samfund tilbyde bedre hjælp til det svære sorgarbejde, som forældrene bliver pålagt ved en anbringelse.

I dag tilbydes alle forældre en støtteperson, når deres barn bliver anbragt udenfor hjemmet. Men den støtteperson er typisk slet ikke uddannet i at håndtere sorgbearbejdning, som jo netop må være en central opgave i at hjælpe forældrene.

Samtidig er det kun hver tredje forælder, der tager imod tilbuddet om en støtteperson. Det er uvist, hvorfor så få tager imod tilbuddet, men en del af forklaringen kan selvfølgelig være, at vi er for dårlige til at oplyse om muligheden. En anden del af forklaringen er, at tilbuddet om støtte i dag kommer fra præcis samme system, som har fjernet barnet.

Det er selvfølgelig naturligt, at forældre måske er mindre åbne i den situation. Mange forældre kan være vrede på kommunen og vil derfor helst undgå mere fra den skuffe. Derfor mener vi, at hjælpen bør ligge i familiehusene, og her bør der samtidig være uddannede sorgterapeuter, hvor forældrene kan komme til samtale.

Men forældrene skal selvfølgelig også kunne se fremad. De fleste forældre kan godt have samvær med deres børn, og den situation skal de selvfølgelig have hjælp til at håndtere.


Alle mennesker værdifulde – også selvom man har oplevet nederlag i form af at få anbragt sit barn uden for hjemmet. Men forældre til anbragte børn kan opleve et svært knæk i selvtilliden og selvværdet.


Derfor mener vi, at vi skal gøre mere for at hjælpe forældrene med at udvikle sig positivt. Det kan ske ved at udvide de lovpligtige forældrehandleplaner med et fokus på at styrke ’forældreevnen’. Det skal selvfølgelig ske med udgangspunkt i de konkrete forældre.

Vi skal ikke putte nogen i kasser, for hver enkelt forældre kan selvfølgelig have brug for vidt forskellig hjælp og støtte. For forældrenes og for barnets skyld. På den måde kan forældrene genopbygge deres eget selvværd, og barnet kan få et bedre forhold til sine forældre.

For at støtten til forældrene skal lykkes, kræver det også viden. Viden om, hvad der fungerer og hvordan. Derfor følger vi også opmærksomt med i det nyopstartede sydsjællandske pilotprojekt ’Forældre i Fokus’.

Her undersøger FBU Forældrelandsforeningen (støttet af VELUX Fonden) mulighederne for at skabe netværk, ny viden og anerkendelse af forældrenes situation. Forældrene mødes i grupper og lærer og taler om relevante temaer som juridiske rettigheder, de svære følelser, anbringelsen set fra barnets perspektiv og meget andet. Essensen af FBU’s initiativ, ønsker vi skal udbredes til resten af landet, så alle forældre til anbragte børn har mulighed for at modtage denne støtte.

Alle mennesker værdifulde – også selvom man har oplevet nederlag i form af at få anbragt sit barn uden for hjemmet. Men forældre til anbragte børn kan opleve et svært knæk i selvtilliden og selvværdet. Det kan være til skade både for dem selv og deres børn.

Vi mener derfor, at en plan om styrket støtte til forældre med anbragte børn kan være med til at give forældrene et styrket selvværd og større trivsel, samtidig med at det på sigt også kan blive en stor glæde for det anbragte barn. En plan, der er god for fædre, mødre og børn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Enner Mark Fængsel skal have ny leder

Annonce