Annonce
Horsens

Foråret var et tilbageslag for fodbolden: Nu strømmer medlemmerne tilbage til FC Horsens

Der er blevet spillet masser af fodbold i FC Horsens dette efterår. Klubben nærmer sig 1000 medlemmer. Foto: Nicolai Skovgård
I efteråret har FC Horsens næsten på daglig basis fået nye medlemmer. En succes oven på det coronaramte efterår, men også noget, der kræver mere plads og flere frivillige kræfter.
Annonce

Horsens: Som så meget andet var foreningsidrætten lukket ned i det meste af foråret, da coronavirussens indtog skulle begrænses. Især holdsporten måtte tage en lang pause.

Imens flyttede danskerne for en stund deres motionsvaner hjem i stuen eller haven.

Og så var spørgsmålet, om fodboldspillerne - og andre foreningsmedlemmer - ville vende tilbage til klubberne, når det hele åbnede igen?

Det ser sådan ud. For eksempel i FC Horsens.

Annonce

Tæt på 1000

Her har banerne bugnet med spillere i denne efterårssæson. Meldingen fra klubbens formand, Mogens Hansen, er, at der siden 1. juli og frem til og med september er kommet 157 nye sæt fodboldben - heraf 139 under 18 år.

Samlet set nærmer klubben sig 1000 medlemmer.

- Der går stort set ikke en dag, uden at der tikker mindst et nyt medlem ind, siger formanden.

FC Horsens-formand Mogens Hansen (t.h.) fortæller sammen med to af klubbens engagerede trænere, Martin Henriksen (t.v.) og Kim Øyan, om stor tilstrømning af medlemmer og et ønske om, at der bliver mere plads til dem. Foto: Nicolai Skovgård

Tal fra Idættens Analyseinstitut viser også, at der er kommet gang i idrætterne igen. 61 procent af danskerne var aktive i sport i september, hvilket er tæt på niveauet før corona-lukningen, hvor tallet var 65 procent. I juni var det nede på 54 procent.

Undersøgelsen her er lavet på den voksne befolkning, mens det i FC Horsens primært er børnene, der strømmer til.

Annonce

Nærmer sig et maksimum

Tilgangen af medlemmer er man yderst glad for, men det kan også næsten blive for meget.

Mogens Hansen snakker om, at det kan komme på tale at lukke for yderligere tilmeldinger - klubben sætter ellers aldrig begrænsninger for antallet af spillere på holdene.

- Der skal nok ikke komme 100 mere, siger han.

Der er stadig plads til nye spillere i FC Horsens, så de står endnu ikke helt i kø til at blive medlemmer af klubben. Til gengæld kan de komme til at stå i kø til øvelserne til træning. Foto: Nicolai Skovgård

Baggrunden for den udmelding skal primært ses i lyset af et ønske om mere plads.

I det kommende budgetforlig i Horsens Kommune er der afsat penge til, at en af de nuværende baner forvandles til en kunstgræsbane. En nødvendighed, hvis flere hold skal træne ude hele året - og dermed frigive haltider til andre idrætsgrene.


Miljøet er på plads, og så skal vi bare have rammerne til at gøre det til et sted, hvor lokalområdet mødes, og hvor man altid kan komme og spille fodbold.

Kim Øyan, træner og udvalgsmedlem i FC Horsens


Kunstgræsbanen forbedrer vinterforholdene, men giver ikke flere kvadratmeter grønsvær. Mogens Hansen har derfor udset sig et område syd for det nuværende anlæg, der bør inddrages til fodboldbaner.

Annonce

God opbakning

Flere medlemmer sætter også et krav om flere frivillige kræfter.

- Der findes ikke et træ, hvor man bare kan plukke trænere fra, så det kræver forældreopbakning, og det har vi heldigvis, siger Kim Øyan, der sidder i klubbens drengeudvalg med blandt andet ansvar for trænere.

Og så lykkes klubben med at få ungdomsspillerne i teenageårene til at træde til som hjælpetrænere.

- De kender kulturen, og den kan de være med til at give videre. Og når de først er kommet i gang, så synes de, det er sjovt. Det er miljøet her, der gør, at de unge gerne vil være frivillige, siger han.

Annonce

Inkarneret FC-mand

Generelt er opbakningen god, hvilket kan ses på klubbens yngste hold. "Fantastisk Fodbold" hedder det og er for de tre-femårige. Her er der flere ungdomsspillere tilknyttet i hjælpetrænerrollen, og så står Martin Henriksen i spidsen for det.

Der er ingen tvivl om, at børnene ser op til trænerne. På holdet for tre-femårige, der kaldes Fantastisk Fodbold, er Marcus Lyth blandt hjælpetrænerne. Foto: Nicolai Skovgård

Han har ikke selv børn på holdet, men hjertet banker for FC Horsens. Han har tidligere ført en generation af børn gennem ungdomsfodbolden, og nu er han gået i gang igen.

- Jeg har været formand her og kender det behov, der er, hvis man skal drive en stor klub, men jeg får også en glæde ud af det selv ved at komme og lære børnene at trille bolden rundt. Sådan er det nok for alle, der er inkarneret FC-mand eller -kvinde, siger han.

Annonce

Kræver dygtige frivillige

Kim Øyan er også træner i FC Horsens. Dels på klubben ekstratilbud for de 13-16-årige kaldet point-træning, dels for de seksårige.


Der findes ikke et træ, hvor man bare kan plukke trænere fra, så det kræver forældreopbakning, og det har vi heldigvis.

Kim Øyan, træner og udvalgsmedlem i FC Horsens


Med en af de højeste trænerlicenser, man kan få på ungdomsniveau, er han nærmest overkvalificeret til at træne mindre børn, men omvendt mener han også, det er vigtigt med kvalificerede trænere.

- Vi ved, at børnene kommer for at blive bedre, så produktet – træningen – skal være i orden, og det kræver dygtige frivillige kræfter, siger han.

FC Horsens har på papiret masser af fodboldbaner, men de er også mange medlemmer, og derfor kunne klubformand Mogens Hansen godt tænke sig en bane eller to mere syd for de nuværende (øverst på billedet her). En af de nuværende baner skal snart omdannes til kunstgræsbane for, at der bliver mere plads til fodbold i vinterhalvåret. Foto: Morten Pape

Træning en til tre gange i ugen er dog ikke alting, hvis man lever og ånder for fodbolden, og derfor har han ligesom Mogens Jensen også drømme for, hvad der skal ske på FC Horsens' fodboldanlæg:

Et mangfoldigt område med blandt andet fodtennisbane og en multibane.

- Miljøet er på plads, og så skal vi bare have rammerne til at gøre det til et sted, hvor lokalområdet mødes, og hvor man altid kan komme og spille fodbold, siger han.

For de mindste på Fantastisk Fodbold er der masser af leg, men fodbolden er stadig i centrum. Foto: Nicolai Skovgård
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce