Annonce
Horsens

Fond uddeler over en million kroner: 150 år gammelt dyrskue på modtagerlisten

Horsens Dyrskue & Madmarked markerer i 2020, at det løber af stablen for 150. gang. Det skal penge fra blandt andre Jelling Sparekasses Fond bruges til. Arkivfoto: Lars Juul
Jelling Sparekasses Fond uddelte i 2019 lige over en million kroner til diverse foreninger i det sydøstjyske. I Horsens Kommune er modtagerne blandt andet folkene bag dyrskuet, mens Daugård Idrætsforening og Hjortsvang Museum er blandt modtagerne i Hedensted.

Horsens/Hedensted: Flere foreninger i Horsens- og Hedensted-området har i 2019 kunnet glæde sig over økonomiske indsprøjtninger i form af penge fra Jelling Sparekasses Fond.

I Horsens Kommune er det blandt andet Egebjerg Idrætsforening og Horsens Svømmeklub, der har modtaget donationer. Desuden er der uddelt midler til Foreningen Land & By Østjylland, som står bag det årlige dyrskue i Horsens. Her skal pengene bruges til at markere, at dyrskuet i 2020 afholdes for 150. gang.

- Det vil vi gerne fejre med en række aktiviteter, og noget af det vil være at udstille fotos og samtidig sætte nogle ord på nogle nedslag i dyrskuets historie og i udviklingen af dansk landbrug. Vi kommer også til at udstille nogle maskiner under titlen "Da farfar var dreng", hvor vi sammen med Danmarks Ferguson Museum vil fortælle om udviklingen der, siger Mette Hein, der er projektleder og kommunikationsansvarlig for Horsens Dyrskue.

Der vil også komme flere aktiviteter, men med et halvt år til dyrskuet er detaljerne endnu ikke helt på plads til, at sløret kan løftes.

Annonce

Her er der uddelt penge lokalt

Følgende foreninger i Horsens Kommune har modtaget:

- Egebjerg Idrætsforening

- Foreningen Land og By Østjylland

- Horsens Svømmeklub

Følgende i Hedensted Kommune:

- Aale Forsamlingshus

- Daugård Idrætsforening

- Hjortsvang Museum

- Løsning Borger og Erhvervsforening

Desuden har Grænseforeningen Kreds 20, der dækker et område fra Horsens til Kolding, modtaget penge.

Over en million

Også i Hedensted Kommune har foreninger modtaget penge. Det gælder blandt andet Daugård Idrætsforening og Hjortsvang Museum. Hvor mange penge, det drejer sig om, fortæller Jelling Sparekasses Fond ikke, men de har samlet set uddelt lige over en million kroner til 40 foreninger, og det giver i gennemsnit 25.365 kroner til modtagerne.

- Fonden er en politisk og organisatorisk fuldstændig uafhængig fond, og som det fremgår af listen, er det en bred vifte af aktiviteter, vi støtter, og er der nogle gode frivillige kræfter i vores distrikt, som sidder med en god idé, er det bare med at få sendt en ansøgning, for vi har kun et formål, og det er at dele penge ud til gode almene formål, siger Erik Bendixen, formand for fonden, i en pressemeddelelse.

Jelling Sparekasses Fond blev dannet i 2007, da Jelling Sparekasse og Den Jyske Sparekasse fusionerede. Da Jelling Sparekasse havde filialer i Jelling, Vejle, Thyregod, Egtved, Horsens og Hedensted er det her, at pengene oftest falder.

Kapitalen i fonden lyder på 50 millioner kroner, og det er forrentningen af grundkapitalen, der deles ud til almene formål efter ansøgning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Hovedgård skal vælge mellem turbo eller første gear

Det var lidt af en bombe, borgmester Peter Sørensen lod springe i begyndelsen af januar under en ellers fredelig nytårskur på ældrecentret i Hovedgård. Efter flere år i en mølpose løftede han ønsket om et togstop i den gamle stationsby mellem Horsens og Aarhus ud i det fri. Som bekendt er det hans socialdemokratiske partifæller, der danner regering, og det er formentlig ingen tilfældighed, at emnet lige netop i år var et vigtigt element i talen på Skovly. En af regeringens store uløste opgaver er at indgå et bredt forlig om den fremtidige infrastruktur, både hvad angår vej- og togtrafik. Dansk Folkeparti har for længst meldt sig ud af den gamle togfond-aftale, og det smalle infrastrukturforlig fra foråret 2019, som den daværende borgerlige regering indgik netop med DF, er lagt på is. I stedet har transportminister Benny Engelbrecht meddelt, at han vil gå efter et nyt bredt forlig om infrastrukturen og puste nyt liv i aftalen om togfonden. Ingen af delene står øverst i regeringens arbejdsprogram, men mon ikke Horsens-borgmesteren har vurderet, at det er god timing at starte nu, hvis de lokale kræfter skal mobiliseres og være med til at overbevise folketingspolitikerne om, at Hovedgård skal have et togstop. Derfor er det en vigtig beslutning, de lokale borgere og i første omgang lokalrådet skal træffe: Vil vi helst fortsætte i det nuværende tempo, hvor der stille og roligt bliver bygget nye lejligheder og solgt nogle få byggegrunde - eller vil vi have sat turbo på udviklingen? Der er ingen tvivl om, at Hovedgård vil blive yderst attraktiv som pendlerby i forhold til Horsens og i endnu højere grad Aarhus, hvis der kommer et togstop. I dag begrænser tilbuddet om offentlig trafik sig til busrute 202, og det tager ca. en time at komme til Aarhus og 25 minutter til Horsens. Hovedgård har før vist, at den rummer masser af initiativ og sammenhold. Ellers var der aldrig blevet sat gang i så stort et halbyggeri, som tilfældet er. Nu skal byen bare finde ud af, om den endnu engang er klar til at sætte alt ind for at få et togstop.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];