Annonce
Danmark

Folketingspolitikers søn fik dramatisk start: Rutinetjek endte i akut kejsersnit, elektrochok og tarmoperation

- Vores dåb med vores store dreng var en festdag, hvor man ikke tænkte over ord eller bekymringer på samme måde. I vores situation oplever man en kombination af modløshed og enorme uventede kræfter på samme tid. Samlerne "Ingen er så tryg i fare", og "Herren strækker ud sin arm" bliver bare nærværende på en helt anden måde, fortæller Thomas Danielsen. Foto: Johan Gadegaard
Tre uger på intensiv- og børnekirurgisk afdeling på først Skejby Sygehus og senere Rigshospitalet, elektrochok igennem hjertet, bort-operation af tarme. Folketingsmedlem Thomas Danielsens (V) er blevet far for anden gang, men langt mere dramatisk end ventet.

Holstebro: Alt var, som det skulle være.

Godt nok havde Venstre mistet regeringsmagten. Men det var ventet, partiet var til gengæld gået frem og Thomas Danielsen (V) havde sikret sig fire år mere i Folketinget.

Sommerferien stod for døren, og Danielsens kone, Marie Dam Danielsen, ventede parrets andet barn, og hun så egentligt også bare frem til at nyde den sidste måned af sin graviditet med at gøre klar til, at den lille ny kom til verden.

Hele graviditeten var gået uden problemer, og på den sidste arbejdsdag på jobbet som advokat, var hun taget til jordemoder med bemærkningen "Jeg er tilbage inden frokost".

Men den dag fandt familien Danielsen ud af, at alt kan blive vendt på hovedet på ingen tid.

Hvad der bare skulle have været et rutinebesøg ved jordemoderen endte med et akut kejsersnit på Skejby Sygehus for Thomas Danielsens kone.

En ekstrem høj puls ved det ufødte barn fik lægerne til at beslutte, at barnet skulle til verden med det samme.

Rutinebesøg blev derfor til akut indlæggelse.

- Han havde en hjerterytmeforstyrrelse, som man meget sjældent ser hos nyfødte børn, fortæller Thomas Danielsen og fortsætter:

- Det var lidt af et chok, at ens barn havde en hjertefejl, men det viste sig desværre at være vores mindste problem, fortæller Danielsen.

Annonce

En ble med blod

Det var ifølge Thomas Danielsen et langt første døgn på Skejby Sygehus intensive afdeling.

Lægerne gav den lille elektrochok gennem hjertet for at få det til at slå roligt og normalt.

Det lykkedes at få hjertet til at slå rigtigt i et døgn, men pludseligt slog det lille hjerte alt for hurtigt igen. Elektrochokket blev gentaget og suppleret af hjertemedicin uden at lægerne kunne forstå, hvad der var galt.

- Efter nogle dage skifter jeg en ble, der er fuld af blod, fortæller Thomas Danielsen.

- Vi er fortsat på den intensive afdeling, så jeg kalder med det samme på en sygeplejerske. Det er ved midnatstid, og hun får tilkaldt nogle læger. Deres konklusion er nedslående. Vores dreng har formentlig en infektion i tarmene.

Parret fik at vide, at det også var noget man sjældent så hos et barn, men at de ville forsøge at behandle det med antibiotika.

- Den store risiko var, hvis der gik hul på tarmene, så ville vores dreng være i alvorlig livsfare, fortæller siger Thomas Danielsen.

Herren strækker ud sin arm

Den nat holdt familien Danielsen det, som Thomas Danielsen beskriver som den ”den smukkeste barnedåb”.

- Vores dåb med vores store dreng var en festdag, hvor man ikke tænkte over ord eller bekymringer på samme måde. I vores situation oplever man en kombination af modløshed og enorme uventede kræfter på samme tid. Samlerne "Ingen er så tryg i fare", og "Herren strækker ud sin arm" bliver bare nærværende på en helt anden måde, fortæller Thomas Danielsen.

De næste dage forbedres det lille barns tilstand, men så sker det, som hele afdelingen i Aarhus havde frygtet.

Der er gået hul på tarmene, og det var nu et spørgsmål om tid, hvis lægerne skulle redde det lille barn.

På Skejby Sygehus findes kompetencerne ikke til de udfordringer, der blev derfor fremskaffet en helikopter og på 35 hektiske minutter blev den lukkede kuvøse i helikopter fløjet til Rigshospitalet, hvor speciallægerne stod klar ved operationsbordet.

De gennemgik tarmene centimeter for centimeter.

- Det resulterede i en stomiløsning, da de fjernede hele tyktarmen og noget af tyndtarmen. Det er fantastisk, hvad vores læger kan udrette. Det viste sig, at der formentligt var en årsagssammenhæng mellem en dårlig tyktarm og et hjerte, der hamrede løs for at rette op på fejlen i tarmen.

- Siden lægerne har fjernet de dårlige dele af tarmene, har der ikke været problemer med hverken hjerterytme eller andet, siger Thomas Danielsen.

Barsel fra årsskiftet

Tre uger efter, at Thomas og Marie Dam Danielsen blev forældre for anden gang fik de endelig, deres nyfødte dreng med hjem:

- Han er som alle andre babyer - bare med en stomipose, fortæller Thomas Danielsen.

Til efteråret forventer Rigshospitalets læger, at stomien kan fjernes, og tarmen opereres på plads igen.

- Jeg er glad for familiens store hjælp, og jeg er taknemmelig over omverdens forståelse for, at alt blev skudt til hjørne for en stund, siger Thomas Danielsen, der i øjeblikket holder sommerferie.

Planen er, at Thomas Danielsen holder barsel fra årsskiftet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Karen Blixen som fransk kok

Mange husker Blixens franske mesterkok Babette. At forfatterinden også selv var en dygtig kok, har været en velbevaret hemmelighed - lige indtil kogebogen fra hendes læretid hos en fransk kok dukkede op. At Karen Blixen kunne noget med mad og vin ved de fleste fra "Babettes gæstebud". Fortællingen handler om den kvindelige køkkenchef, der vinder den store lotterigevinst og efterfølgende bruger alle pengene på ét måltid, som hun serverer for menigheden i en lille norsk by, hvor hun er i huset hos to puritanske provstedøtre. Hvis vi regner kuvertprisen ud i dag, svarer det til i omegnen af 25.000 kroner Undersøger man Babettes menu nærmere, er det indlysende, at den fiktive køkkenchef er en stor gastronom, men det er lige så klart, at Blixen for at skabe en sådan figur, selv måtte besidde en dyb viden om vin og mad. Spoler vi tiden knap 20 år tilbage fra udgivelsen af "Babettes gæstebud", står Karen Blixen ved et vendepunkt. Efter 17 år i Afrika måtte hun i 1931 forlade sin elskede farm, der var blevet solgt på tvangsauktion. Og hendes livs kærlighed, Denys Finch-Hatton, var styrtet ned med sit fly. Hele hendes tilværelse smuldrede. Her ved sit livs skillevej skrev hun til sin bror og delagtiggjorde ham i sine tanker om fremtiden. Hun så to scenarier for sig: Hun kunne tage til Paris og blive kok. Eller hun kunne begynde at skrive. Hun valgte som bekendt forfatterskabet. Men hvordan kunne det være, at baronessen overhovedet så kokkegerningen som en nærliggende mulighed for sin fremtid? Det var et af de spørgsmål, jeg stillede mig selv under arbejdet med min bog, "I køkkenet med Karen Blixen". Den store overraskelse for mig var, hvordan hendes breve fra Afrika er fulde af maleriske beskrivelser af arbejdet med at bygge et køkken op på farmen - et køkken, der endte med at få ry som det lokale Ritz blandt hendes rige venner. Jeg studsede også over Karen Blixens udtalelser til Femina i maj 1961. Her fortalte hun om sin tid som kokkelærling hos en fransk kok på Restaurant Rex i Bredgade under et ophold i Danmark i 1925. Det har stået hen i det uvisse, om denne historie var et udtryk for forfatterindens livlige fantasi, eller om der faktisk var realiteter bag. Som en kulinarisk detektiv gennemgik jeg minutiøst Kraks vejvisere, til jeg fandt restauranten. Det var dog ikke nok til fuld bevisførelse for, at hun skulle have slået sine folder som kokkeelev. Blixen fortalte også i sit interview, at kokken var tidligere operasanger, der øvede skalaer, mens han knaldede æg ud i gryden for at pochere dem. På en måde lød det mere som et udslag af storytellerens lyst til at entertaine end en sandfærdig erindring. Mens jeg studerede hendes kogebøger på Rungstedlund, fandt jeg dog det fældende bevis i form af en notesbog. Den var fuld af håndskrevne opskrifter på fransk og dansk - nogle nedfældet af Blixen, andre med en ukendt, svungen skrift. Jeg følte mig overbevist om, at dette måtte være opskrifterne fra læretiden. Som en slags arkæolog løftede jeg forsigtigt bogbindet af hæftet. Bindet dækkede over en fin découpage med en kok bøjet over en stor gryde og Karen Blixens letgenkendelige håndskrift henover: ”REX”. Hermed blev hendes udsagn om, at hun havde været kokkeelev dokumenteret, og alle tanker om, at det var storytellerens fri fantasi gjort til skamme. Da Blixen vendte tilbage til Afrika, brugte hun opskrifterne flittigt og lærte sin kok Kamante op efter dem. Og det var i denne periode, at hendes køkken for alvor løftede sig. Rygterne om hendes geniale køkken fik da også den senere kong Edward VIII til at invitere sig selv på middag hos Karen Blixen. Han ville have det bedste mad, kontinentet kunne byde på, og middagen til ham blev nok den største præstation i Blixens afrikanske køkken. I "Babettes gæstebud" fik Karen Blixen for alvor forenet sine to livsmuligheder. I fortællingen illustrerede Blixen, at hun betragtede kogekunsten som en ægte kunstart - og at gastronomi kan tale til vores følelser og bevæge os, ligesom musik kan fremkalde tårer, og litteratur kan gribe os om hjertet. Jeg har lavet retterne, som Karen Blixen lader Babette skabe i den berømte fortælling. Blixens oprindelige menu er kostbar og raffineret modsat den menu, de fleste kender fra Gabriel Axels filmatisering. Trumfen i måltidet er en foie gras-farseret vagtel tilberedt i en udhulet trøffel. En ret man ikke lige glemmer. Et mesterværk, der befinder sig på lige så højt gastronomisk niveau, som "Babettes gæstebud" er det litterært.

Annonce