Annonce
Ikast-Brande

Folkekirken skal også håndtere corona-krisen

Kirsten Juul, sognepræst i Klovborg og Tyrsting, er en af de præster, der prøver nye rutiner. Blandt andet er hun begyndt at udsende gudstjenester på internettet. Arkivfoto: Lars Juul
Mange begivenheder udskydes. Konfirmationer må vente længe, og begravelser bliver anderledes.
Annonce

Klovborg/Nr. Snede/Ejstrupholm: Corona-epidemien medfører store forandringer i samfundet, og også folkekirken må indføre nye rutiner og udskyde begivenheder.

For mange familier er det mest mærkbare lige nu, at konfirmationerne bliver udskudt. Der er forskel på, hvor langt ude i fremtiden konfirmationerne lander i de lokale kirker. I Klovborg Kirke har sognepræst Kirsten Juul valgt den 23. august som ny konfirmations-dato.

- Jeg tør ikke sætte en tidligere dato. Det er enormt usikkert, hvad der kommer til at ske, siger Kirsten Juul.

I Nørre Snede Kirke må konfirmationen vente til den 28. juni og i Hampen Kirke til den 21. juni, og der er mulighed for, at konfirmanderne kan skifte mellem de to kirker afhængigt af, hvilken dato der passer bedst, oplyser sognepræst Arne Kiel Nielsen.

I Ejstrupholm Kirke er konfirmationen udsat til den 7. juni og i Gludsted Kirke til den 21. juni, oplyser sognepræst Marlene Sigh.

Alle de øvrige kirkelige handlinger er også påvirket af corona-epidemien. Gudstjenester er aflyst, bryllupper bliver udskudt eller holdt med et meget begrænset deltagerantal.

Begravelser finder stadig sted, og i skrivende stund er der ved begravelser og bisættelser i folkekirken ikke en fast deltagergrænse på i alt 10 personer, men der må maksimalt tillades adgang for én person pr. fire kvadratmeter gulvareal i kirkens skib, og der skal samtidig tages højde for kirkens indretning, således at der kan holdes afstand, lyder det i nye retningslinjer, der blev sendt ud fra biskopperne den 25. marts. (De retningslinjer kan dog hurtigt blive ændret)

Sproget og smilet kan godt strække sig over et par meter. Smil, så skal du se... så møder du et smil.

Kirsten Juul, sognepræst

Annonce

Gudstjenester på video

Nogle præster har valgt at optage andagter og gudstjenester på video og sende dem ud på internettet. Det gælder for eksempel Kirsten Juul fra Klovborg Kirke:

Hun har allerede holdt elektroniske andagter og en video-gudstjeneste fra Klovborg Kirke, og på søndag 29. marts optager hun igen en gudstjeneste - denne gang muligvis endda med sang og orgelmusik.

- De indslag er rimeligt velbesøgte. Og der er nogen, der fotokopierer de prædikener, jeg har lavet, og giver til de ældre, der ikke kan bruge computer, fortæller Kirsten Juul.

Annonce

Smilet rækker langt

Den mentale effekt af corona-krisen er meget mærkbar. Isolationen rammer alle, påpeger Kirsten Juul.

- Vi er ramt... det sætter sig som en nedtrykthed, siger hun.

Hvad kan vi gøre mod det?

- Vi kan i det mindste tage det til os, at solen skinner, og foråret kommer. Regnen er holdt op, så den ene prøvelse er stoppet. Det kan godt tænde et håb. Og ikke mindst skal vi huske, at vi sagtens kan hilse, selv om vi må holde afstand. Sproget og smilet kan godt strække sig over et par meter. Smil, så skal du se... så møder du et smil, siger Kirsten Juul.

- Det gør os nedtrykte, når vi må sidde bag hjemmets fire vægge. Vi skal selvfølgelig være glade for, at vi ikke bor i blikskure, men vi opdager alligevel, hvor meget andre mennesker betyder for os. Vi har virkelig brug for andre mennesker. Det gælder om at sende hilsener til til hinanden. Ringe, skrive eller sende mails... og som statsministeren opfordrede til, kan vi sende gækkebreve til dem, der ikke kan bruge internettet, lyder det fra Kirsten Juul.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce