Annonce
Ikast-Brande

Folkekirken: Aflyste gudstjenester og små bryllupper

Sognepræst Arne Kiel Nielsen må ligesom andre præster aflyse gudstjenester, men han er klar ved telefonen, hvis folk vil tale med præsten. Arkivfoto: Søren E. Alwan
I Nørre Snede gør sognepræst Arne Kiel Nielsen kar til at undervise konfirmander via internettet.
Annonce

Nr. Snede: Også folkekirkerne bliver ramt af corona-restriktioner. Gudstjenesterne aflyses overalt i folkekirken, da biskopperne følger regeringens beslutning om at indstille alle offentlige institutioners indendørsaktiviteter. Andre kirkelige handlinger som dåb, begravelser og vielser kan stadig finde sted, men ikke i forbindelse med gudstjenester og uden offentlig adgang og med begrænset deltagerantal.

I Nørre Snede følger man myndighedernes og biskoppernes retningslinier, og Nørre Snedes sognepræst Arne Kiel Nielsen er klar til at bruge nogle lidt andre arbejdsmetoder i den kommende tid.

Således planlægger han at gennemføre hjemmeundervisning af konfirmander via internettet.

Færre gæster til bryllupper og begravelser

Alle gudstjenester er aflyst indtil videre i de kommende 14 dage. Andre kirkelige handlinger såsom dåb, vielser og begravelser kan fortsat gennemføres, men under hensyn til forholdene og under andre former end normalt. Det vil ikke ske i forbindelse med gudstjenester, og der vil som udgangspunkt ikke være offentlig adgang. Antallet af deltagere skal afpasses efter forholdene og må under alle omstændigheder ikke overstige 100 deltagere.

Biskopperne anbefaler, at kirkerne kun bliver halvt fyldt. Så enten skal antallet af gæster til vielser eller dåb begrænses, eller datoen kan udskydes, lyder opfordringen.

Konfirmandundervisningen er også aflyst de næste 14 dage, hvor skolerne også er lukkede.

Sjælesorg til syge og andre udsatte grupper over Skype eller telefon vil desuden blive styrket. Der er desuden tilknyttet ekstra præster til "Sjælesorg på nettet", som er folkekirkens eksisterende tilbud om en fortrolig samtale med en præst på internettet.

Annonce

Begrænsninger på bryllupper

Større begivenheder såsom bryllupper er der ikke lige i den nærmeste fremtid i Nørre Snede, men de begynder at komme i maj måned.

Antallet af deltagere skal afpasses efter forholdene og må under alle omstændigheder ikke overstige 100 deltagere. Biskopperne anbefaler, at kirkerne kun bliver halvt fyldt.

Gudstjenester på plejecentre aflyses også. Arne Kiel Nielsen nåede tirsdag 10. marts at holde en gudstjeneste på ældrecentret Bavnehøj, men her blev der truffet sikkerhedsforanstaltninger. Blandt andet brugte man håndsprit,og der blev ikke udvekslet håndtryk.

- Der kommer ikke plejecenter-gudstjenester lige foreløbig, men vil man i kontakt med præsten, så er jeg klar ved telefonen, siger Arne Kiel.

Annonce

De sidste tider?

I en tid med epidemi er der moralske, etiske og religiøse spørgsmål, der kommer på banen:

- Vi skal overholde alt det, samfundet siger vi skal gøre. I det her ligesom i alt andet beder vi Gud om at beskytte os mod det onde, og det står ikke i modsætning til det at opføre sig fornuftigt - det er jo to sider af samme sag. Vi skal ikke glemme Vorherre midt i alt det her, og han glemmer ikke os, siger Arne Kiel Nielsen.

Nogle kristne har i medierne hævdet at "den sidste tid er nær". Her maner Arne Kiel Nielsen til besindighed:

- Vi har været "i den sidste tid" i de sidste 2000 år, og sådan har det altid været sagt, når der sker store ting. Men vi skal ikke gå og blive angste. Folk, der bliver syge, kan blive nervøse. Samtidig er der det åndelige aspekt. Vi må godt bede Gud om at passe på os. Og som der står: "Ingen kender dagen og timen". I mellemtiden skal vi gøre det bedste for at være gode medmennesker, siger Arne Kiel Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce