Annonce
Kultur

Stil træskoene under trækronerne: Udbud og efterspørgsel baner vej for ny skovkirkegård i Horsens

Hidtil har eneste lokale mulighed for at blive sted til hvile i skoven været den privatejede begravelsesplads, der i 2018 åbnede ved godset Stensballegård i Stensballe. Nu følger Horsens Kirkegårde imidlertid trop med den første skovbegravelsesplads i provstiet. Jørn Bjørnskov (t.v.) og Ole Møller Andersen spår betydelig interesse for tilbuddet. Foto: Morten Pape
Den klassiske kirkegård er udfordret. Færre vil kistebegraves, mens flere kremeres og stedes til hvile andre steder end på klassiske gravsteder. Horsens Kirkegårde følger tendensen i tiden og åbner provstiets første skovbegravelsesplads.

Horsens: Som på catwalken i Paris, London og Milano kan moden også vende, når folk i Horsens stiller træskoene og forlader livets store podium. Dét reagerer en af byens kirkegårde nu på.

I flere år har tendensen været, at færre danskere lader sig kistebegrave på traditionel vis, mens flere lader sig kremere og urnenedsætte.

Samtidig er behovet for alternative gravsteder vokset, og derfor åbner Vestre Kirkegård nu den første folkekirkelige skovbegravelsesplads i Horsens Provsti.

Annonce

Pladsen, der ligger smukt under kronerne i bøgeskoven ud mod Skanderborgvej med udsigt ind mod byen, indvies officielt på fredag, fortæller bestyrelsesformand for Horsens Kirkegårde, Ole Møller Andersen sammen med sin forgænger, nuværende bestyrelsesmedlem Jørn Bjørnskov.

Urner i venteposition

Den ny del af Vestre Kirkegård kan i første omgang rumme cirka 350 urner. På sigt kan den dog udvides til at rumme op mod tre gange så mange, og de første nedsættelser sker forventeligt i løbet af det næste par uger. Der står allerede flere urner i venteposition.

...der er flere grunde til, at skovbegravelser tiltaler flere og flere: Nogle gider ganske enkelt ikke længere de klassiske gravsteder, som de skal gå og holde - men de vil alligevel gerne have et sted, hvor de komme og mindes.

Ole Møller Andersen

- Interessen for skovbegravelse er voksende, og på den måde er det et spørgsmål om udbud og efterspørgsel for os. Nu laver vi plads til nogle hundrede urner i første omgang, og det dækker behovet i nogle år, men vi kan relativt nemt udvide med tiden, siger Jørn Bjørnskov, mens vi spankulerer ad de snoede grusstier, der forbinder de enkelte urnenedsættelses-felter i skovstykket skråt overfor kirkegårdens kapel.

Skovstykket, der ligger på den del af kirkegården, der vender ud mod Skanderborgvej, er blevet gjort klar til de første urnenedsættelser. De ventes at ske i løbet af kort tid. Siden kirkegården begyndte at lufte tanker om en skovbegravelsesplads, har flere vist interesse, og p.t. står flere urner og venter på at komme i jorden, fortæller Ole Møller Andersen. Foto: Morten Pape

I hvert af de foreløbig seks begravelsesfelter er der plads til cirka 50 urner, og de afdøde kan få deres navn på et lille messingskilt, der sættes på en nærtstående søjle hugget i natursten.

Annonce

Naturen fylder i folks bevidsthed

Udtrykket på begravelsespladsen er enkelt - og i sagens natur naturskønt med masser af grønne vækster mellem de høje træer.

- Jeg tror, der er flere grunde til, at skovbegravelser tiltaler flere og flere: Nogle gider ganske enkelt ikke længere de klassiske gravsteder, som de skal gå og holde - men de vil alligevel gerne have et sted, hvor de komme og mindes. Samtidig fylder naturen meget i folks bevidsthed, så jeg tror også, det er noget, der ligger i tiden, siger Ole Møller Andersen.

Han hiver et kort op af lommen, der dokumenterer, at skovbegravelsespladsen dog ikke er en nymodens opfindelse.

Annonce

Tegnet i 1928

Allerede i 1930'erne, da Vestre Kirkegård blev udviklet, havde man indtegnet skovstykket med tanke på, at det ad åre kunne omdannes til begravelsesplads i skyggen af de bøgetræer, der allerede dengang stod i området.

Allerede i 1928, da dette forslag til en ny kirkegård i det vestlige Horsens blev tegnet, tænkte man på muligheden for at anlægge en skovkirkegård. Skovstykket, hvor der nu næsten 100 år senere anlægges en begravelsesplads under trækronerne, ses i kortets højre side. Kort: Horsens Kirkegårde

Nu er "ad åre" blevet til 2021, og i en kirkelig virkelighed, hvor den klassiske opfattelse af, hvordan en kirkegård ser ud, og hvad den skal kunne, er udvidelsen et udtryk for rettidig omhu, mener Ole Møller Andersen og Jørn Bjørnskov.

Der kommer til at stå stensøjler ved hvert begravelsesfelt, og på søjlerne kan man få et messingskilt med afdødes navn og årstal. Foreløbig har de ansatte ved Horsens Kirkegårde forberedt seks begravelsesfelter med plads til cirka 50 urner i hver - altså omtrent 350 urner. Skovstykket er dog så stort, at der på sigt kan blive plads til tre gange så mange. Foto: Morten Pape

De peger på, at der - som Horsens Folkeblad før har fortalt - er ved at ske en kombineret afvikling og udvikling af nogle af kommunens kirkegårde.

I takt med, at færre afdøde bliver kistebegravet, bliver der brug for færre gravsteder. Det frigiver plads, og den plads vil Horsens Kirkegårde gerne bruge til at omdanne nogle af byens kirkegårdsarealer til opholdsområder for andre end efterladte.

Den lokale stenhugger Filip Møller er kendt for sit arbejde med kulturelle og religiøse symboler. Det kommer også til udtryk på den stensøjler, der skal stå ved hvert af de felter i skoven, hvor urnerne sættes ned. Foto: Morten Pape

- Lidt som man ser på Assistens Kirkegård i København, der bruges som en park, forklarer Ole Møller Andersen.

- Det er en udvikling, der tager lang tid, men kirkegårdene ændrer sig i det hele taget i de her år. Tag for eksempel et emne som biodiversitet, der jo er trængt ind i den daglige samtale mellem mange mennesker. Nu åbner vi skovbegravelsesplads, men her på kirkegården har vi f.eks. også bistader, og når der bliver plantet nyt, sker det med tanke på, at vi skal have blomster, der kan understøtte dem.

- Det handler om at følge tidens ånd, siger Ole Møller Andersen forud for fredagens indvielse af Horsens Provstis første skovkirkegård.

Det er ikke kun de ny skovbegravelsesplads, der officielt åbner på fredag: Vestre Kirkegård har også fået et nyt mandskabshus. Det skulle egentlig have været færdigt og indviet sidste år, men på grund af corona blev projektet så forsinket, at Horsens Kirkegårde besluttede at koordinere de to indvielser. Foto: Morten Pape


Annonce
Horsens For abonnenter

Nyvalgt politiker udfordrede den gode tone i byrådssalen på det første møde: Beskyldte byrådskollega for at 'rage udvalgsposter til sig'

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Politiet efter drama i Nim: Der kan komme flere sigtelser

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

AC Horsens

Her skal AC Horsens forbedre sig markant: Klubben halter efter de fire øvrige tophold i 1. division på et centralt punkt

Leder For abonnenter

Central gade i Horsens er det uforløste potentiales holdeplads

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Sport For abonnenter

Nederlag udstillede niveauforskel - men muligheder: Derfor kan Horsens IC stadig slå Bakkens Bears og sikre sig sølvtøj senere på sæsonen

Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Horsens

Kraftigt uvejr: Kvinde måtte på skadestuen, efter hun blev ramt af væltet træ

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Horsens

Kø-drama i Rema: Politiet måtte tilkaldes da to mænd kom op at slås

Brædstrup For abonnenter

Efter vild politiaktion i Nim: Beboere blev vækket af ung mand, der var i fare og bad om hjælp

Sport

HIC-comeback lurede mod mestrene, men gled ud af hænderne: - Det er frustrerende at have fem sæt øjne på mig, hver gang jeg modtager bolden

Annonce