Annonce
Hedensted

Folk med ulige husnumre i Øster Snede kan komme i kirke kl. 9 på søndag

Sognepræsten ved kirkerne i Juelsminde, As og Klakring, Marianne Dykær, glæder sig rigtig, rigtig meget til at kunne åbne kirkerne op for menigheden. Arkivfoto Michael Svenningsen
I forbindelse med anden fase af genåbningen af Danmark fik blandt andet kirkerne lov til at gøre døren høj og porten vid for deres menighed. Men kun i et begrænset antal på grund af afstandskravet, hvilket man i Øster Snede Kirke løser ved at lade ens husnummer afgøre, hvornår man kan komme i kirke.
Annonce

Øster Snede: Som et led i den gradvise genåbning af samfundet her under coronakrisen er kirker og sognegårde igen åbne - dog under skyldig hensyntagen til de fortsat gældende hygiejne- og afstandsregler.

Retningslinierne fra Kirkeministeriet blev sendt ud meget sent søndag aften, hvorefter man ude i de små sogne kunne begynde at planlægge helt præcis, hvordan gudstjenesterne kan foregå på en sundhedsmæssig forsvarlig måde. Det handler blandt andet om, at der skal være minimum en meters afstand mellem kirkegængerne - to meter, hvis der skal synges - og at kirkerne i det hele taget indrettes på en sådan måde, at smittefaren minimeres for både deltagere, ansatte og frivillige.

I Øster Snede Kirke tager man folks husnummer i brug. På grund af gældende afstandskrav må der maksimalt være 66 kirkegængere til hver gudstjeneste. Det prøver man at løse på den måde, at der laves to gudstjenester samme dag, hvor folk med ulige husnumre dukker op til gudstjenesten kl. 9, mens folk med lige husnumre er inviteret til kl. 10.30. Det sker Kr. Himmelfartsdag 21. maj, og igen pinsedag søndag 31. maj. Dog med en hustandsombytning, så det her bliver de lige husnumre, der skal stå tidligt op, hvis de vil i kirke, mens de ulige kan sove lidt længere.

- Sådan har vi valgt at gøre det, siger sognepræst ved Øster Snede Kirke, Anders Dalgaard, og han fortsætter:

- Vi har kommunikeret ud i de kanaler, vi har til rådighed - hjemmeside med videre - og håber, at folk er med på idéen. Normalt kommer der en 150-250 mennesker til en helligdagsgudstjeneste her i Øster Snede, og derfor har vi valgt at lave to gudstjenester i stedet for én. Så har vi trods alt plads 132 mennesker sammenlagt, siger han.

En kirketjener står med en klik-tæller ved døren, og når man når op på tallet 66, så lukkes døren til kirken. Og skulle man have et lige husnummer og møder op klokken 9 på søndag, så bliver man altså ikke afvist - medmindre man har passeret de 66 sognebørn.

Andre kirker - såsom i Bjerre og Stenderup - lukker bare folk ind efter først-til-mølle-princippet - uanset husnummer, skonummer eller lignende.

Det er virkelig noget, vi glæder os rigtig, rigtig meget til. Det bliver uden altergang ud fra et forsigtighedsprincip, men selvfølgelig skal vi synge nogle salmer.

Marianne Dykær, sognepræst ved kirkerne i Juelsminde, As og Klakring.

Annonce

Tommestokken i aktion

Sognepræst i As, Klakring og Juelsminde sogne, Marianne Dykær, har da også været rundt med tommestokken i kirkerummene for at måle op og lave afstandsmarkeringer, så man også i disse kirker kan afholde gudstjenester med rigtige, levende mennesker for første gang siden Mette Frederiksen lukkede landet ned 11. marts.

- Det er virkelig noget, vi glæder os rigtig, rigtig meget til. Det bliver uden altergang ud fra et forsigtighedsprincip, men selvfølgelig skal vi synge nogle salmer, så vi er nødt til at benytte os af afstandskravet på de to meter mellem kirkegængerne. Man kan sige, vi prøver os frem til en start, og så må vi se, hvornår og hvordan vi kan få eksempelvis nadveren tilbage igen, siger Marianne Dykær.

På grund af kravet om to meters afstand må der maksimalt være 44 kirkegængere i Klakring Kirke, 43 i As Kirke og 39 i Juelsminde Kirke.

Her er der ingen forhåndstilmelding, idet man ikke forventer et fremmøde, der overstiger disse tal. Der vil også blive delt salmebøger ud, idet der går en uge mellem, at de vil blive brugt, hvilket så rigeligt lever op til de gældende karantæneregler. Første gudstjeneste er Kr. Himmelfartsdag i Klakring Kirke. Herefter følger der to gudstjenester søndag 24. maj i hhv. Juelsminde Kirke og As Kirke.

Annonce

Skal booke plads

I Løsning og Korning løser man på den måde, at det ikke er en mulighed bare at møde op til én eller flere af gudstjenesterne. Man skal simpelthen reservere plads i forvejen - enten ved at ringe til kirkekontoret eller via online booking. På den måde kan man sikre sig, at der ikke dukker flere op, end de 90 der er plads til.

- Skulle der være nogle ældre og sårbare, der på trods af disse foranstaltninger stadig ikke er trygge ved at møde op til en gudstjeneste, så indfører vi fra og med onsdag i næste uge en hverdagsgudstjeneste kl. 14 i Løsning Kirke, hvor vi på forhånd ved, at der ikke kommer ret mange. Det gør vi, fordi vi gerne vil have, at alle skal være trygge ved at gå til gudstjeneste i disse coronatider, siger sognepræst i Løsning-Korning Sogn, Filip Torp Kildeholm.

I søndags afviklede Øster Snede Kirke sin sidste gudstjeneste uden menighed via livestreaming. Streamingerne fortsætter dog, selv om der nu er blevet åbnet op for, at man nu også kan være fysisk til stede ved en gudstjeneste, så tilhører man en risikogruppe er det fortsat muligt af følge med i en given gudstjeneste hjemme fra stuen. Noget lignende gør sig også gældende vedrørende gudstjenesterne i Løsning Kirke, hvilket Løsning Plejecenter har benyttet sig af i forhold til deres beboere.

Sognepræsten i Øster Snede, Anders Dalgaard, glæder sig til at åbne kirken op for sognebørnene i Øster Snede Kr. Himmelfartsdag og fremefter. Også selv om det kun bliver for et begrænset antal. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Horsens

Jonas Dal: AaB var bedre end os

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

Kampen minut for minut: AC Horsens var nedspillet totalt og tabte trods fin slutspurt

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce