Annonce
Læserbrev

Fodgænger frustreret over trafiklys på Strandpromenaden: Led os ikke i fristelse

Så vil man måske sige: "Jamen, du kan jo bare gå over for rødt!" Gå over for rødt? Det ku' jeg da aldrig drømme om. I hvert fald ku' jeg aldrig drømme om at indrømme det.

Læserbrev: Led os ikke i fristelse. Det er en del af fadervor, jeg véd det godt. Men her er det ikke en bøn til Vorherre, men en bøn til vore lokalpolitikere:

Frist os ikke til at gå over for rødt lys!

På min vej, når jeg går ind til byen ad Strandpromenaden, passerer jeg to lyskryds, begge styret af et fuldstændig åndssvagt program, hvad angår fodgængersignalerne.

Jeg mener: Her kommer jeg gående i mit sædvanlige raske tempo hen imod krydset ved Silvan; der er grønt lys for den tværgående trafik, så jeg sætter tempoet lidt op.

Lyset skifter hen imod grønt i min retning. Mon jeg når det? Nej, lige et sekund for sent får jeg trykket på den knap, der giver grønt lys til fodgængerne.

Og så bliver jeg fristet, endog meget stærkt. Her står jeg og skal vente, fordi der er rødt lys for fodgængere, skønt der er grønt lys for biler og cyklister i min retning og rødt lys for dén tværgående trafik, der ville kunne køre mig over.

Og selvfølgelig er jeg da fristet til at gå over for rødt lys, selv om min mor har indprentet mig, at det må man ikke.

For jeg føler mig ret åndssvag. Jeg kunne jo have passeret fodgængerfeltet både tre og fire gange, inden lyset skifter.

For det har jeg jo opdaget: Jeg får ikke grønt lys, før den tværgående trafik har haft grønt lys. Og er der ingen tværgående trafik, er det både syv og otte gange, jeg kunne være sluppet over, før lyset skifter.

Jeg har også af og til skullet over, når der næsten ingen trafik var på Strandpromenaden. Så indstiller trafiklyset sig automatisk på rødt. Og så kan jeg opleve det fantastiske, at det er lille mig, der styrer dette almægtige trafiklys.

Et tryk på knappen, og vupti er der grønt lys i min retning.

Dog kan jeg næsten ikke nå at komme over, før der igen bliver rødt lys for fodgængere. Og selv om jeg er gammel, er mit tempo dog en lille smule over rollatortempoet - endnu.

Men altså: Kære politikere, kan I ikke få skiftet det program ud, der sidder i disse trafiklys, så vi fodgængere ikke skal leve med denne evindelige fristelse til at gå over for rødt?

Det er formentlig et program, I har fået billigt fra Kina, hvor man opdagede, at man ikke kunne styre kineserne - de går alligevel overfor rødt. Men der må vel være nogle danskere, der kan udvikle et program for os, der bor her i Danmark og jo alle sammen er lovlydige borgere.

Så vil man måske sige: Jamen, du kan jo bare gå over for rødt!

Gå over for rødt? Det ku' jeg da aldrig drømme om. I hvert fald ku' jeg aldrig drømme om at indrømme det.

Annonce
Ricardt Riis. Arkivfoto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Pant på fyrværkeri er en farlig fuser

Vi skal passe på miljøet, og vi skal indsamle affald. Ingen tvivl om det. Der er heller ingen tvivl om, at fyrværkeri skaber masser af affald, når batterier og raketter 1. januar fylder gader og veje. Fyrværkeribranchen vil gerne gøre noget ved problemet, og det er al ære værd, men løsningen ligner en farlig fuser. Flere fyrværkeri-forhandlere tilbyder nemlig rabat på næste års køb, hvis man afleverer sit affyrede krudt, som en form for pantordning. Men lige som brug af sikkerhedsbriller heldigvis efterhånden er standardudstyr hos børn og voksne, når nytåret skal markeres med farvestrålende batterier og bragende kanonslag, lige så klart er det slået fast, at man aldrig må gå tilbage til en fuser. Og så foreslår man, at vi skal tjene penge på at samle krudt og kanel ind igen. Hvis der kommer pant på nytårskrudt, vil der også gå sport i at samle ind og tjene mest muligt, og i det spil gælder det om at være hurtigst. Sådan er det også, når børnene samler flasker til en byfest eller et lignende arrangement. Vi skal altså ikke have børn og for den sags skyld voksne til at fare rundt for at samle nytårskrudt for at tjene pant nytårsaften. Det er godt for miljøet, men synes fyrværkeribranchen mon også, at det er godt, når lille Peter har fået ødelagt sin hånd eller er kommet endnu værre til skade, fordi han har været ude for at samle brugte batterier op, som sprænger i hånden på ham? Nej vel. Tanken om indsamling er god, men pant duer ikke. Det er for farligt. Alt for farligt. Fyrværkeri skal samles ind på forsvarlig vis og ikke med pant-kroner som et incitament til at få tjent penge. Vi må appellere til hinanden om at få ryddet op. De fleste har brug for lidt frisk luft dagen derpå, og hvis du giver et ekstra nap med 1. januar i år, så lad os håbe på, at din nabo gør gengæld om et år. Affaldet skal væk. Ingen tvivl om det, men det skal ikke være med risiko for, at børn og fulde folk kommer til skade, fordi de vil samle et ikke-affyret batteri eller raket op.

Horsens

Ny café slår dørene op i Horsens

Annonce