Annonce
Debat

Fodboldtræning forbedrer livet og overlevelseschancerne for mænd med prostatakræft

Anders Munk. Arkivfoto: Flemming Krogh

Læserbrev: Ja, det er ganske vist. Det, som mange af os har haft på fornemmelsen i nogle år, men som nu er videnskabeligt godtgjort gennem et forskningsprojekt med udgangspunkt i Rigshospitalet:

Fodboldtræning og -spil forbedrer livet og overlevelseschancerne for mænd med prostatakræft.

Projektet blev skudt i gang i efteråret 2015, og der blev oprettet seks fodboldhold i landet, hvor mænd med prostatakræft kunne deltage ud fra nogle ens og meget velovervejede træningsprincipper, der havde udgangspunkt i effektiv opvarmning, styrketræning og "hensynsfuldt" fodboldspil.

Da projektet skulle danne baggrund for en ph.d-afhandling af Eik Dybboe Bjerre, var det vigtigt, at betingelserne og principperne for træningen blev overholdt.

Derfor blev holdenes trænere specialuddannet til at udføre opgaven så ensartet som muligt i hele landet.

Samtidig blev en gruppe mænd udvalgt til at fungere som kontrolgruppe, så der hele tiden kunne måles, om fodboldspillet havde en effekt.

Projektet sluttede i 2017, og i december 2018 forsvarede Eik Dybboe Bjerre sin afhandling, som temmelig entydigt beviste, at der er en klar sammenhæng mellem fodboldtræning og en forbedring af både fysisk og psykisk velvære hos prostatapatienter.

Denne sammenhæng har for os, som har deltaget i projektet og stadig spiller fodbold, været den bedste form for rehabilitering, vi kunne drømme om.

Flere af os har tidligere deltaget i kommunale rehabiliteringsforløb, som i og for sig har været udmærkede, men som jo er tidsbegrænsede og henvender sig til et bredt spekter af mennesker med forskellige lidelser og derfor ikke på samme måde tager hensyn til lige præcis prostatakræft.

Selv om projektet er slut, har vi alle valgt at fortsætte med fodboldspillet i de forskellige klubber, og her i Østjylland foregår det hos FC Prostata Lyseng i det sydlige Aarhus.

Vi har fået lov at fortsætte i IF Lyseng mod et beskedent kontingent og med særligt uddannede trænere.

Vi varmer op, styrketræner og spiller til to mål efter de samme retningslinjer, som dengang vi var et projekt, og vi har det fantastisk.

Aldersspredningen ligger mellem 50 og 75 år, og det er ligegyldigt, om man er mere eller mindre erfaren udi fodboldspillet. Den eneste betingelse er, at man har diagnosen prostatakræft.

Dybest set burde denne form for rehabilitering være lægeordineret og kommunalt støttet, men indtil det sker, klarer vi det selv.

I øjeblikket arbejdes der på i samarbejde med DBU, flere kommuner og komiteen for sundhedsoplysning, at oprette flere FC Prostata-klubber rundt om i landet, og dette sker med støtte fra Trygfonden.

Den største udfordring ligger i at komme i kontakt med potentielle medspillere, og her håber vi, at kommunerne og sygehusene vil hjælpe os, så interesserede prostatapatienter kan blive vejledt til at tage kontakt til os.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Omskæringslæge kan fortsætte: En sejr for retssikkerheden

Den udskældte omskæringslæge Said El-Batran fra Vollsmose, der trækker et utal af smerteplagede patienter, klagesager og uhygiejniske spor efter sig, fik tirsdag byrettens ord i Odense for, at han kan fortsætte sit virke. Det virker umiddelbart helt hen i vejret, men det er et vigtigt vidnesbyrd om, at alle skal behandles retfærdigt i vores retssystem. Ikke mindst dem, som er under anklage. Said El-Batran kalder sig selv for "Skandinaviens bedste omskæringslæge" og fortæller, hvordan han i både Finland, Norge og Sverige bliver hentet ind som den fremmeste ekspert på området. Det præcise antal omskæringer, El-Batran har foretaget, svæver i det uvisse. Han fortæller til Avisen Danmark, han har forestået omskæringer siden 2001, hvilken bliver modsagt i dokumenter hos embedslægen i det tidligere Fyns Amt, hvor Said El-Batran skulle have praktiseret omskæringer siden 1989. Said El-Batran fik i 2016 fik to års forbud på at omskære, efter et tilsyn på hans klinik i Aarhus afslørede stærkt kritisable og meget uhygiejniske forhold. Selv mener Said El-Batran, at han gennem mange år har været forfulgt, fordi mange læger er modstandere af rituel omskæring, at der er og har været et politisk pres på myndighederne og læg dertil journalisters evne til at piske en stemning op.

Annonce