Annonce
Debat

Fodboldtræning forbedrer livet og overlevelseschancerne for mænd med prostatakræft

Anders Munk. Arkivfoto: Flemming Krogh
Annonce

Læserbrev: Ja, det er ganske vist. Det, som mange af os har haft på fornemmelsen i nogle år, men som nu er videnskabeligt godtgjort gennem et forskningsprojekt med udgangspunkt i Rigshospitalet:

Fodboldtræning og -spil forbedrer livet og overlevelseschancerne for mænd med prostatakræft.

Projektet blev skudt i gang i efteråret 2015, og der blev oprettet seks fodboldhold i landet, hvor mænd med prostatakræft kunne deltage ud fra nogle ens og meget velovervejede træningsprincipper, der havde udgangspunkt i effektiv opvarmning, styrketræning og "hensynsfuldt" fodboldspil.

Da projektet skulle danne baggrund for en ph.d-afhandling af Eik Dybboe Bjerre, var det vigtigt, at betingelserne og principperne for træningen blev overholdt.

Derfor blev holdenes trænere specialuddannet til at udføre opgaven så ensartet som muligt i hele landet.

Samtidig blev en gruppe mænd udvalgt til at fungere som kontrolgruppe, så der hele tiden kunne måles, om fodboldspillet havde en effekt.

Projektet sluttede i 2017, og i december 2018 forsvarede Eik Dybboe Bjerre sin afhandling, som temmelig entydigt beviste, at der er en klar sammenhæng mellem fodboldtræning og en forbedring af både fysisk og psykisk velvære hos prostatapatienter.

Denne sammenhæng har for os, som har deltaget i projektet og stadig spiller fodbold, været den bedste form for rehabilitering, vi kunne drømme om.

Flere af os har tidligere deltaget i kommunale rehabiliteringsforløb, som i og for sig har været udmærkede, men som jo er tidsbegrænsede og henvender sig til et bredt spekter af mennesker med forskellige lidelser og derfor ikke på samme måde tager hensyn til lige præcis prostatakræft.

Selv om projektet er slut, har vi alle valgt at fortsætte med fodboldspillet i de forskellige klubber, og her i Østjylland foregår det hos FC Prostata Lyseng i det sydlige Aarhus.

Vi har fået lov at fortsætte i IF Lyseng mod et beskedent kontingent og med særligt uddannede trænere.

Vi varmer op, styrketræner og spiller til to mål efter de samme retningslinjer, som dengang vi var et projekt, og vi har det fantastisk.

Aldersspredningen ligger mellem 50 og 75 år, og det er ligegyldigt, om man er mere eller mindre erfaren udi fodboldspillet. Den eneste betingelse er, at man har diagnosen prostatakræft.

Dybest set burde denne form for rehabilitering være lægeordineret og kommunalt støttet, men indtil det sker, klarer vi det selv.

I øjeblikket arbejdes der på i samarbejde med DBU, flere kommuner og komiteen for sundhedsoplysning, at oprette flere FC Prostata-klubber rundt om i landet, og dette sker med støtte fra Trygfonden.

Den største udfordring ligger i at komme i kontakt med potentielle medspillere, og her håber vi, at kommunerne og sygehusene vil hjælpe os, så interesserede prostatapatienter kan blive vejledt til at tage kontakt til os.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Heftig debat om skattestigning: Fra "Hvor er logikken?" til "Giv den nu et ordentligt hak op"

Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Annonce