Odder: Stod det til borgmester Lone Jakobi, så skulle Danmarks herrelandshold i fodbold ikke til VM i Qatar.
- Jeg ville være stolt, hvis vi stod på vores værdier og ikke støttede et regime, der ikke lever op til menneskerettighedskonventionerne, hvor arbejdere dør mens de bygger stadions, sagde Lone Jakobi lørdag eftermiddag i Spektrums Panoramasal.
Men hvorfor udtalte en socialdemokratisk borgmester fra Odder sig overhovedet om international fodbold?
Det gjorde hun, fordi hun af Odder IGF var inviteret til en paneldebat om fodbold lokalt, nationalt og altså også internationalt.
Ved sine sider havde hun Odder IGF Fodbolds formand Mick Kjær, der havde taget initiativ til debatten, og DBUs formand Jesper Møller, der måske ikke var helt uenig med borgmesteren.
- DBU ville ikke have stemt for VM i Qatar, men vi vil ikke boykotte. I stedet tager vi de kritiske dialoger på baggrund af råd fra Amnesty International, som vi samarbejder med, sagde Jesper Møller.
Og så ikke mere snak om VM i Qatar. De godt 50 tilhørere, der primært er sponsorer i klubben, ville nemlig meget hellere høre, hvornår kommunen kommer med penge til en kunstgræsbane mere og mere belysning til kampbanerne, så der kan spilles mere fodbold hele året og sent på dagen.
DBU hjælper til
Mens Lone Jakobi ikke ville love penge til en ny kunstgræsbane med henvisning til kommunens meget pressede finanser, så var DBUs formand mere gavmild.
Ikke sådan at forstå, at Jesper Møller lige stod med en check i hånden til en helt ny bane.
- Men DBU har bedt os lave et møde mellem kommunens seks fodboldklubber og DBUs formand, hvor vi skal tale om faciliteter og muligheder, sagde Mick Kjær.
En slags lokal fodboldkluballiance, som måske også kan give ideer til udfordringerne med at finde frivillige nok.
Det møde kunne meget vel resultere i tilskud fra en pulje i DBU, som igen kunne betyde, at Odder endelig får en kunstgræsbane nummer 2.
- Men vi har selvfølgelig også politisk opmærksomhed på vores foreninger, for med befolkningstilvæksten kommer der jo også flere medlemmer, erkendte Lone Jakobi.
Grund til stolthed
Men hvorfor overhovedet invitere sponsorer til at bruge en lørdag op til kampstart på at tale om fodboldværdier, samfundsværdier, politik og sport?
- Vi synes, faktisk det er vigtigt at fortælle, hvad det er for en holdning, vi som forening har til børneliv, fritidsliv. Og hvilket samfundsansvar vi gerne vil og allerede tager, sagde Mick Kjær indledningsvist.
Odder IGF Fodbold har 950 medlemmer.
- Og det er vigtigt, at vi får de 950 medlemmer til at gå i takt om værdierne, understregede formanden.
Mick KjærDet er vigtigt, at vi får de 950 medlemmer til at gå i takt om værdierne.
De værdier handler om fællesskab, frivillighed og samfundssind. Om at integrere børn og forældre fra både Syrien, Ukraine og alle mulige andre steder fra.
- Og det er altså ikke noget, man bare lige gør, men det er til gengæld noget, vi gør med glæde, forklarer Mick Kjær.
Foreninger under pres
Men det er svært at tale om fællesskab og samfundssind i en tid, hvor foreningslivet er under pres.
- Vi har en kultur, der går imod individuel sport ikke holdsport. Det lægger et stort pres på foreningerne og vores muligheder for at skaffe alle de frivillige, vi har brug for, hvis vi skal løfte opgaven til et kontingent, hvor alle føler, at de kan være med, sagde Mick Kjær.
Og det mener han faktisk er et samfundsproblem og altså også et problem for politikerne.
- Det går den forkerte vej med sundheden, og det er og bliver et dyrt sundhedsproblem, hvis den kurve ikke vender. OG det kan vi som foreninger være en del af løsningen til, mener Mick Kjær.
Borgmesteren synes allerede, at Odder IGF gør et stort arbejde.
- Jeg synes, klubben bør være stolt af sig selv. Den løfter en kæmpe opgave og er meget aktiv ifht. børn med særlige behov og integration og samarbejder omkring ukrainske flygtninge, sagde Lone Jakobi.
Tørre tal
I den seneste opgørelse over danske kommuners udgifter til sport og fritid pr. indbygger ligger Odder Kommune ikke imponerende.
Fra 2019 til 2022 er Odder gået fra 812 kroner pr. indbygger til 737 kroner pr. indbygger.
Til sammenligning er tallene fra Skanderborg fra 966 til 983, mens man i Hedensted Kommune bruger 1257 kroner pr. indbygger i 2022 mod 1218 i 2019.
Det bliver ikke sidste gang, at Mick Kjær og resten af bestyrelsen i Odder IGF inviterer til debatter i forbindelse med topholdets hjemmekampe.
I øvrigt vandt Odder IGF Danmarksseriekampen over AaB med 3-0.