Annonce
forside

Flyulykken på Endelave: Vidnernes reaktion var forskellen på liv og død

Havarikommissionen offentliggjorde torsdag sin redegørelse om flyulykken på Endelave 3. juni 2018 og roser de lokale for en resolut indsats, da flyet brød i brand. Befolkningens indsats var forskellen på liv og død, lyder det blandt andet. Tre passagerer blev alvoligt kvæstet ved ulykken, mens en fjerde person slap uskadt fra ulykken. Privatfoto

Havarikommissionens redegørelse om flyulykken på Endelave, hvor tre mennesker blev slemt forbrændt i juni sidste år, er netop offentliggjort.

Endelave: Befolkningen på Endelave handlede både resolut og lynhurtigt, da et lille fly 3. juni sidste år forulykkede på øen. Det betød forskel på liv og død.

Det er en af konklusionerne fra Havarikommissionen, der netop har offentliggjort sin redegørelse om ulykken på Endelave, oplyser havariundersøger Flemming Bang Nielsen.

To ambulancefly var fremme inden for 20 minutter, hvilket også var afgørende, fremgår det af redegørelsen.

- Den indsats, der blev gjort fra vidner og lokalbefolkningen, og en meget, meget hurtig responstid fra den officielle rednings-indsats, var tilsammen forskel på fatale skader og alvorlige skader, siger han og roser vidnerne:

- Det er fantastisk, at folk stadig holder hovedet koldt. Der var to personer fra flyet, der decideret var i brand. Den resolutte handling fra folk i nærheden var forskel på liv og død.

Det er fantastisk, at folk stadig holder hovedet koldt. Der var to personer fra flyet, der decideret var i brand. Den resolutte handling af folk i nærheden var forskel på liv og død.

Flemming Bang Nielsen, havariundersøger fra Havarikommissionen

Det skete der

Flyulykken skete kort efter kl. 16 i forbindelse med landingen.

Ifølge Havarikommissionens redegørelse viser en videooptagelse, at flyet ramte jorden kort før landingsbanen.

Hovedhjulet ramte en grøft umiddelbart før landingsbanen. Hjulet kollapsede, flyet drejede til venstre og kom ud af kurs.

Det ramte et parkeret fly på Endelave Flyveplads, gik derefter på næsen og ramte et stort træ og en ladebygning. Herefter brød flyet i brand.

Den 53-årige tyske pilot kom alvorligt til skade og husker ikke meget fra ulykken, oplyser Flemming Bang Nielsen, der har stykket hændelsesforløbet sammen på basis af videooptagelsen og vidnerne.

- Piloten blev svært skadet og kan ikke huske, hvad der skete. Det gør, at vi ikke har alle informationer, men vi har videoen, og den viser sekvensen, siger han.

En 33-årig spansk mand og en 52-årig kvinde blev også hårdt tilskadekomne, mens en 28-årig tysk kvinde, der ligeledes var ombord på flyet, slap uskadt fra ulykken.

Havarikommissionens video

- Det her ender galt

Det er ikke kun Havarikommissionen, der anerkender vidnernes indsats ved flyulykken.

25. oktober sidste år blev Jette Brandt-Hansen og sønnen Frederik Juul Nielsen, Horsens, hædret af Sydøstjyllands Politi.

Mor og søn var de første på Endelave Flyveplads efter ulykken, og de hjalp de tre svært tilskadekomne i de første vigtige minutter, indtil der kom assistance fra øboere og myndigheder.

I et interview med Horsens Folkeblad samme dag satte de ord på, hvordan de oplevede den fatale dag.

- Vi vidste ikke, om han var død. Flyet kunne eksplodere, hvad øjeblik det skulle være, og jeg kan huske, at jeg tænkte: "Det her ender helt galt," lød det blandt andet fra Jette Brandt-Hansen.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

5G er 'den mest stupide idé i verdenshistorien': Skal vores børn have en fremtid?

Læserbrev: Fredag 20. september kl. 19-22 er der borgermøde om 5G på Vejle Bibliotek med pensioneret professor Olle Johansson fra Sverige, biolog, miljøvejleder og lærer Pernille Schriver samt it-specialist Henrik Eiriksson. I det seneste nyhedsbrev fra 5G Space Appellen fortælles der om en lang række borgere i Schweiz og Canada, der oplever alvorlige symptomer præcist sammenfaldende med aktiveringen af 5G i området. En 29-årig mand beskriver det som at være "i en mikrobølgeovn", mens en kvinde betegner Vancouver som værende blevet "radioaktiv". Symptomerne omfatter også søvnsløshed, brystsmerter, tinnitus eller andre høje, indre lyde m.m. Nyhedsbrevet fortæller også om forskning og skræmmende observationer vedrørende fugle og insekter. Vi ved vel efterhånden alle, hvor alvorligt det står til - nok de færreste er klar over, at meget peger på det trådløse som primær årsag. Men hvorfor? Hvorfor hører vi ikke om alt dette i medierne? Mens en ekspert på emnet som professor emeritus i biokemi Martin Pall på den ene side kalder 5G for "den mest stupide idé i verdenshistorien", så lader sandhed og fakta til at være blevet en by i Rusland for ikke mindst Danmarks Radio. Kunne det spille ind, at DR p.t. tester 5G sammen med TDC? Kunne sandheden gå hen og kompromittere et eventuelt forspring på et teknologisk 5G-fodfæste i de allerede udfordrede medietider? Fornyelse ér godt nok tiltrængt, for det jo nærmest støver, når man tænder for DR, men hvad er prisen? Kunne det også spille ind, at Detektors "strålingsjournalist", Ida Elmdal Thagesen, er som snydt ud af næsen på underdirektør i Dansk Industri Peter Thagesen? Forud for Detektors "faktatjek" af 5G tidligere i år havde daværende folketingsmedlem for Alternativet Julius Grantzau givet Ida en lang liste med førende forskere og eksperter, hun kunne kontakte. Men ikke en eneste kom til orde - ud fra DR's "redaktionelle frihed", var svaret senere. Til gengæld kunne "alle dem", Ida havde talt med - herunder industriens private interesseorganisation ICNIRP - forsikre om, at der bare slet ikke er noget at bekymre sig om med 5G, som hun sad og pludrede. Og ja, jeg skrev pludrede. DR's "redaktionelle frihed" er gået for vidt, men verden ligger, som vi har redt på grund af en kollektiv laissez faire, hvor 5G kan blive den ultimative udfordring. Jeg gad vide, hvornår de mange tavse stemmer kan eller tør istemme frit? Hvor meget vores børns fremtid er værd? Borgermødet vil vise det.

Horsens

Endnu et mislykket forsøg: Tre upålidelige pile udsætter behandling af syg vildhest

Annonce