Annonce
Horsens

Flertal af læserne: Ja, det er i orden at tage barnet ud af skolen for at holde ferie

Ferien kan være en dyr fornøjelse, når den skal holdes i f.eks. uge 7 eller 42. Flere og flere forældre tager børnene ud af skolen uden for de faste ferieuger, og det er helt i orden, mener flertallet af Folkebladets Facebook-følgere. Arkivfoto: Ruben Sprich/Ritzau Scanpix
Annonce

Horsens: Det er OK at tage sit barn ud af skolen uden for skoleferierne, blandt andet for at kunne komme billigere på udlandsrejser.

Det mener hovedparten af dem, som har svaret på følgende spørgsmål via Horsens Folkeblads Facebook-side:

Cirka 2000 gange pr. skoleår beder forældre i Horsens Kommune om lov til at tage deres børn ud af skolen i minimum en uge - uden for skoleferierne. Tallet er steget 25 procent på tre år. Er det helt fint eller en dårlig idé?

Her en række af de mange svar:

Helena Suralski:

Det er helt sikkert helt ok. Det er absolut og aldeles op til den enkelte familie! Det der kan gives til børn, i den tid de er massivt sammen med deres familie, kan på intet tidspunkt tilbydes i skolen. Det er både lærerigt og medvirker til dannelsen af et lille menneske, der kan begå sig i den store verden. Desuden er det som arbejdende sygeplejerske helt umuligt altid at få fri skoleferien!

Line Jensen:

Som sådan synes jeg, det er okay, hvis der bliver givet lektier med, så det enkelte barn ikke kommer bagud i forhold til pensum. Men det er en helt individuel vurdering. Jeg husker selv, hvor træls det var at være så få elever i klassen, fordi alle andre var på ferie. Det kommer også an på, om det er én gang, det sker, eller om det decideret er hver ferie, hvor der bliver prioriteret ferie frem for skole. Man skal huske, at der også er noget socialt, som man får i klassen, som man ikke får andre steder. Også i forhold til den mentale og fysiske udvikling.

Charlotte Pedersen:

Der ligger vel også noget kulturelt i, at børnene kommer med deres forældre på ferie. Mine forældre har også haft taget mig ud af skolen, og der er nu ingen skade sket. Hvis den enkelte lærer til den enkelte elev ikke kan se et problem med, at den pågældende elev tager på ferie, så er der vel ikke så meget at diskutere. Det er jo ikke fordi, vi snakker om, at forældrene holder deres børn hjemme i flere uger. Og ingen børn er døde af at være lidt kulturbevidste.

Claus Damgaard Nielsen:

Selvfølgelig er det okay. Helt og aldeles op til forældrene. Jeg synes dog, at det er vigtigt med dialog med skolen omkring det enkelte barns standpunkt. Måske en lidt skoletræt m/k kan motiveres med udsigt til en skiferie eller lignende. Vi har betræbt os på at følge skolens ferielukning, men vil man give sig selv og familien lidt ekstra, kan det for rigtig mange kun lade sig gøre økonomisk udenfor.

Freja Elmgaard Larsen:

Det er vigtigt, at man som ung, barn og familie kan tage på ferie sammen. Det er bare ikke alle, der generelt har pengene (da det er dyrt i ferier). Desuden er det ikke alle forældre, der har fri i de givne skoleferier.. Derfor ser jeg personligt intet problem. En uge kan i al almindelighed ikke sinke et barn/ung mere, end at man kan læse op på det på ferien eller efter. Vi skal altid huske at tage os tid til os selv og trække vejret og derfor ikke gøre noget så småligt som dette til et problem.

Jennifer Ann Benn:

Så længe det sker i god dialog med skolen, og barnet ikke kommer bagud, så synes jeg, at det er op til forældrene at vurdere. Jeg kan godt forstå, at det trækker at rejse uden for skolernes ferie - rejsepriserne er jo latterligt høje ellers.

Carina Westphal Them Buk:

Jeg synes bestemt ikke, at det er okay. Jeg synes, det er at udnytte vores skattesystem, og samtidig viser det vores unger, at skolen ikke er vigtig. Vores børn har 11 ugers ferie om året, og der burde være rig mulighed for at få kvalitetstid sammen. Jeg er fuldt ud enig i, at det kan være dyrt at rejse i industriferien, men så må vi spare det mere eller længere op. Udlandsrejser er efter min mening ikke en menneskeret, det er en luksus, som desværre koster kassen.

Ulla Dyhr:

Som udgangspunkt er det jo helt horribelt, hvad rejseselskaberne tager ekstra i skoleferierne, så hvis børnenes indlæring er på et acceptabelt niveau, er det helt OK at bede om fri uden for skoleferien.

Mads Gregersen:

Det er ikke OK. Det giver børnene en fornemmelse af, at skolen er ligegyldig. Undervisningen bliver for halve klasser både i ugen før og ugen efter vinterferien, så hvis læreren skal tage hensyn til, at der er mange væk, hvilket jeg ikke synes, læreren skal, bliver undervisningen for dem, der er tilbage, en omgang tomgang. Og det er ikke rimeligt for hverken elever eller lærer.

Marianne Dyrby:

Er tiden mon ikke moden til at indføre fleksibel ferie, så der er et par uger at vælge imellem? Det er jo heller ikke muligt, at alle forældre på en arbejdsplads kan holde fri i for eksempel uge 7 og uge 42. Det kunne måske også lette lidt af den økonomiske udfordring, så flere familier havde mulighed for at få oplevelser med deres børn. Jeg synes, vi har så travlt med at få familierne til at passe ind i skolens planer. Kunne vi ikke vende tingene lidt "på hovedet"?

Ulla Hjorth:

Det er helt fint! Det er jo ikke der, problemerne ligger. Går de glip af et klasseprojekt eller andet, så tænker jeg, at prisen er opvejet, og lektierne kan god være i kufferten. De børn, der kommer med familien på ferie en uge i skoletiden, skal nok klare sig. Tænker skolerne skulle fokusere på de børn, der har langt flere end fem fraværsdage om året af andre årsager og samtidig være med til at understøtte undervisning til de børn, der pga. sygdom ikke kan være i skole.

Annette Bjerg Rye:

Klart de/vi gør det, da der er mange penge at spare på en ferie i de uger, hvor børnenes ferie ikke ligger. I bund og grund er det vel op til hver enkelt familie, og det er ikke værre, end at børnene stadig kan følge med i skolen, når de vender hjem igen. Så ja, det støtter jeg fuldt ud.

Conny Troelsen:

Det problem løser vel sig selv, når alle bliver mere klimabevidste og dermed får sat antallet af årlige ferier ned igen.

Mette Ribergaard:

Det er ene og alene forældrenes beslutning og ansvar. Der skal naturligvis ikke tages hensyn på klassen, man må selv følge med på intra og sørge for, at alle lektier bliver lavet, så barnet kommer tilbage og kan følge undervisningen.

Betina Helding Madsen:

Jeg synes, det kommer an på, hvor tit og om det er hvert år. Men på den anden side: Når lærerne selv gør det, kan det vel være et fedt.

Papaya Nielsen:

Jeg synes ikke, det er okay, og min begrundelse er, at der er rigeligt med ferieuger at tage af.

Tina Skovsgaard:

Alle har jo ikke - og kan ikke få - ferie i de fastlagte uger. Der er mange arbejdspladser, som er døgnåbne og ikke kan lukke ned. De børn skal vel have lov at holde ferie med deres forældre.

Susanne Villadsen:

Kunne man lave fleksibel ferie i nogle perioder af året?

Erik Falk:

Der er ikke skolepligt, men undervisningspligt.

Yvonne Birgitte Pedersen:

Nej, det er ikke okay. De må holde ferie i skolernes ferie - som alle andre.

Lars Reinhardt:

Det er helt ok. Der er mange arbejdspladser, hvor alle medarbejdere ikke kan få ferie i f.eks. uge 7 - sygeplejersker, kontoransatte, håndværkere etc. Skal de så ikke have mulighed for at tage på en vinterferie med deres børn?

Lise Ejg Kristensen:

Mange skriver, at det er ok, så længe børnene får lektier med. Tager forældrene også arbejdsopgaver med? Og tænker man på, at det kræver ekstra forberedelsestid for lærerne at justere på deres årsplan, som har været tilrettelagt før skoleårets start? Derudover skal der udvælges materiale, som den enkelte elev selv har mulighed for at lave på ferien - for lærerens oplæg følger jo ikke med. Altsammen tid, som lærerne i forvejen ikke har meget af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce