Annonce
Hedensted

Flere unge tager på efterskole, men færre tager 9. klasse

Finn Kristensen, forstander på Hellebjerg Idrætsefterskole, ser med bekymring på, at antallet af 9. klasseselever falder. Foto: Michael Svenningsen
På landsplan stiger antallet af unge, der tager et år på efterskole. Men både på landsplan og på nogle lokale efterskoler har man færre 9. klasseselever og flere 10. klasseselever. Det kan på sigt blive et problem, mener forstander og efterskoleforening.

Hedensted: Hellebjerg Idrætsefterskole har ikke problemer med at fylde pladserne på skolen. Godt 200 elever begyndte efter sommerferien skoleåret på efterskolen i Juelsminde, men over de senere år, er der sket noget.

- Vi har set et markant ryk fra 9. til 10. klasse. I år har vi 33 9. klasseselever ud af de godt 200 elever. Det er færre, end vi plejer, fortæller Finn Kristensen, der er forstander på Hellebjerg Idrætsefterskole.

Dermed følger Hellebjerg tendensen på landsplan. I 2016 gik 36 pct. af alle efterskoleelever i 8. eller 9. klassse. I år er tallet 30 pct. Det skal ses i lyset af, at lidt flere unge end sidste år har valgt et år på efterskole.

- Vi har et godt 9. klassestilbud nu, og eleverne klarer sig godt til eksamen, men jeg tror, mange forældre tænker, at deres børn skal tage 9. klasse færdig i folkeskolen og så gå på efterskole i 10. klasse. Jeg kan godt frygte, at efterskolen bliver en 10. klassesskole, og det, synes jeg, er synd, siger Finn Kristensen.

Annonce

Efterskoler

I Hedensted Kommune er der otte efterskoler. Flemming Efterskole, Kragelund Efterskole, Vejlefjordskolen, Vrigtsted Efterskole, Bråskovgård Efterskole, BGI Akademiet, True North Efterskole og Hellebjerg Idrætsefterskole.

På landsplan er der 240 efterskoler.

I 2018 tog elever 29.206 på efterskole. I 2019 steg tallet til 30.069.

Kilde: Efterskoleforeningen

Tendens åp andre skoler

På BGI Akademiet har man ikke oplevet et fald i antallet af 9. klasseselever. Ud af de over 500 elever, er der fem fyldte 9. klasser.

På Flemming Efterskole har man man de seneste år set er fald i antallet af 9. klasseselever, men i år har antallet været stabilt i forhold til sidste år, og efterskolen har to 9. klasser.

- Der er ingen tvivl om, at nogle forældre ser 10. klasse som en modningsår og tænker, at folkeskolen står for 9. klasse, og så skal deres børn på efterskole i 10. klasse, siger forstander Ole Vind.

- Der er mange forskellige grunde til at vælge 9. og 10. klasse. Nogle får rigtig meget ud af at komme på efterskole i 9. klasse, fordi de er parat til det, andre har bedre af at vente til 10. klasse. Derfor vil jeg være ked af, hvis vi bliver en ren 10. klassesskole. Det er vigtigt, at der er mulighed for at vælge begge dele, siger Ole Vind.

Godt med flere aldre sammen

Hos Efterskoleforeningen følger man udviklingen tæt. Formand Torben Vind Rasmussen forklarer, at nogle forældre vælger 9. klasse fra, fordi der er kommet flere prøvefag og mere fokus på eksamen på den ¨rgang. Derfor vil foreningen forsøge at få slået en del af de mindre prøver sammen.

- De mange små prøvefag kan være en hindring for at lave et mere samlet tilbud til eleverne i 9. klasse. Når forældrene kigger på det og på, at deres børn skal have frihed til at have fokus på deres idræt eller interesse, så vælger de at lade deres børn afslutte folkeskolen i 9. klasse og tage på efterskole i 10. klasse, siger Torben Vind Rasmussen.

Han mener også, at det vil være en skam, hvis efterskolen blev et rent 10. klasse tilbud.

- Vi har altid været en tilbud for 14-18-årige, og det vil vi stadig gerne være. For mange skoler er det godt, at forskellige elever kommer af sted, og vi vil minimere mangfoldighed, hvis efterskolen lukker sig omkring 10. klasse.

På grund af skærpede adgangskrav til ungdomsuddannelserne har forældre et øget fokus på karakterer, hvilket også kan påvirke valget. Sammenlignet med folkeskolen klarer langt de fleste efterskoler sig dog rigtig godt, understreger Torben Vind Rasmussen.

- Efterskolernes succes er, at vi forstår at skabe lyst til at lære ved at have andre aktiviteter og være nærværende. Generelt er efterskolerne dygtige til at løfte elevernes faglige niveau.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Frygt for corona-virus: Horsens-virksomhed aflyser messebesøg og indfører besøgs-karantæne på Kometvej

Annonce