Annonce
Horsens

Flere unge er i job eller skole: En ud af fem har sluppet understøttelsen

På fire år er antallet af unge på uddannelseshjælp i Horsens Kommune faldet fra 880 til 696. Arkivfoto: Morten Pape
På fire år er antallet af unge på uddannelseshjælp i Horsens Kommune faldet med 184 personer svarende til 21 procent.
Annonce

Horsens: Forestil dig, at du for fire år siden havde bedt alle unge mennesker i Horsens, der modtog uddannelseshjælp (kontanthjælp for unge), møde op på Torvet. I så fald ville 880 unge mennesker stå skulder ved skulder.

Forestil dig så, at du skulle lave samme øvelse i dag. Da ville du kunne bede hver femte om at blive hjemme.

Det er nemlig status oven på flere års politisk fokus på at nedbringe antallet af unge uden for uddannelses- og arbejdsmarked.

I marts 2020 var antallet 696, viser en ny opgørelse fra Horsens Kommune, og det er en forbedring på 21 procent siden marts 2016.

En udvikling, der glæder Lisbeth Torfing (EL), formand for kommunens beskæftigelses- og integrationsudvalg.

- Unge på uddannelseshjælp er noget, vi har været optaget af i et godt stykke tid og sat en del ind på at få nedbragt, så udviklingen er rigtig glædelig, siger udvalgsformanden.

- Det er ikke noget, der går hurtigt, men det vigtigste er, at det går i den rigtige retning, for det er unge mennesker, der er i starten af deres liv, siger hun.

Uddannelseshjælp

Uddannelseshjælp er en social ydelse.

En person er berettiget til uddannelseshjælp, hvis vedkommende står uden beskæftigelse, er mellem 18 og 30 år og ikke har en erhvervs- eller kompetencegivende uddannelse.

Uddannelseshjælp-satsen ligger på 6331 kroner om måneden for udeboende og 2728 kroner om måneden for hjemmeboende, såfremt den pågældende er uddannelsesparat.

Er vedkommende aktivitetsparat, hvilket vil sige, at der skal en særlig indsats til for at gøre denne klar til beskæftigelse, ligger satsen på 11.554 kr. om måneden.

Annonce

Går godt med nye sager

Horsens Kommune har i flere år haft en andel af unge på uddannelseshjælp, der var højere end landsgennemsnittet, og det skal være slut senest i 2023, lyder en politisk ambition.

De seneste tilgængelige tal fra 2019 viser, at andelen af borgere på uddannelseshjælp i Horsens Kommune svarer til knap 1,2 procent af befolkningen, mens det på landsplan er godt 0,9 procent. Der er således et stykke vej endnu, men i 2019 gik udviklingen bedre i Horsens end på landsplan, og Lisbeth Torfing ser positive tendenser.

- Vi kan se, at det går godt i forhold til de nye sager, der kommer ind, hvor mange hurtigt kommer i job eller uddannelse. Det peger på, at det kommer til at gå bedre i fremtiden, for de lange sager, der er svære, ryger over i en anden "kasse", når de unge fylder 30 år, siger hun.

Uddannelseshjælp gives kun til personer under 30 år. Personer over 30 år kan modtage kontanthjælp.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Se billederne: Nu skal Horsens Fjords havmiljø forbedres - frivillige sætter titusindvis af ålegræsplanter i fjordbunden

Horsens

Tyve stjal pengeskab fra skole

Hedensted

Gennemrodede hus under indbrud

Annonce