Annonce
Horsens

Flere små lejligheder bliver nedlagt - men her bliver der bygget nye

På Vestergade 10-14 skal der bygges nye boliger på den grund, der i efteråret blev ryddet og nu står tom. Det er Andelsboligforeningen Beringsgaard, som står for byggeriet. Visualisering: Pluskontoret Arkitekter

Horsens Kommune får statslig støtte til at bygge nye, mindre boliger i Vestergade. Her skal der bl.a. opføres 12 ungdomsboliger, som er tiltænkt studerende på ASV.

Horsens: Når boligforeninger renoverer deres ejendomme, bliver mange af de gamle etværelses-lejligheder nedlagt for at lave større lejligheder. Derfor er der behov for at bygge nye, mindre toværelses-lejligheder, vurderer Jørgen Pommerencke, forretningsfører i Andelsboligforeningen Beringsgaard.

På den tomme grund i Vestergade 10-14 i Horsens vil boligforeningen bygge i alt 30 nye boliger. De 12 af boligerne bliver ungdomsboliger, som skal forbeholdes studerende på ASV-uddannelsen (arbejde og specialundervisning til voksne og unge), der ligger på Nørrebrogade. De øvrige 18 er almene boliger, hvoraf de 10 bliver på ca. 55 kvm.

- Folketinget besluttede for nogle år siden at støtte opførelsen af små, almene boliger på op til 55 kvm. Det benytter vi os af her, så staten finansierer noget af den grundkapital, som Horsens Kommune ellers skulle betale, fortæller Jørgen Pommerencke, som glæder sig til at få grunden i Vestergade bebygget.

Formålet med statstilskuddet er at gøre det lettere for kommunerne at skaffe små, billige boliger, som kan forbeholdes flygtninge eller andre med særlige behov.

Annonce

Skal bygges i fire etager

Boligerne i Vestergade 10-14 bliver bygget i fire etager. De 12 ungdomsboliger bliver toværelses-lejligheder på 40 kvm.

De 18 almene familieboliger bliver en blanding af mindre boliger samt to større lejligheder på øverste etage.

Andelsboligforeningen Beringsgaard forventer, at beboerne kan flytte ind midt i 2019.

En husleje på 3000-6000 kr.

Horsens Kommune har benyttet sig af muligheden for at få dækket sin grundkapitaludgift til at opføre de første 30 kvm af boligerne. Foruden ungdomsboligerne til ASV-studerende har kommunen ønsket at få nogle mindre boliger, som kommunen har social anvisningsret til. Det bliver tilfældet med et par af familieboligerne i Vestergade.

- De boliger kan bruges til borgere, der står i en situation, hvor de har akut boligmangel. Borgere kan stå i særlige økonomiske situationer i livet, hvor de har brug for en billigere bolig, forklarer borgmester Peter Sørensen (S).

Den gennemsnitlige husleje for en ungdomsbolig vurderes til at blive på ca. 3000 kr. om måneden, mens familieboligerne vil koste ca. 3500-6000 kr. I begge tilfælde skal forbruget lægges oveni.

Jørgen Pommerencke forventer, at det ikke bliver et problem at få lejet de nye boliger ud.

- Det er fint, at vi kan arbejde sammen med kommunen om at lave mindre toværelseslejligheder. De fleste almene boliger, der ellers bliver bygget i dag, er treværelses på 85-115 kvm, men det er ikke sikkert, at f.eks. et ungt par har råd til at bo i dem. Vi tror på, at vi kan leje de her boliger ud, siger forretningsføreren.

Bliver tilknyttet fælles gårdrum

De nye boliger i Vestergade bliver tilknyttet et fælles gårdrumslaug, som i dag er lavet mellem nogle af naboejendommene og op til Fussingsvej. Det fælles gårdareal blev lavet i forbindelse med kvartersløftprojektet i Vestbyen.

- Meningen var i sin tid, at boligerne i Vestergade 10-14 også skulle have været med, men det ønskede den daværende ejer ikke. Nu har vi tilbudt boligforeningen at være med i det fælles friareal, hvilket vi har lavet en aftale om, fortæller Jette Brandt, arkitekt ved Horsens Kommune.

På det fælles areal er der i dag parkeringspladser, lidt græs og mulighed for at leje et depotrum.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Henriette Zobel er død 

Leder For abonnenter

En hyldest til den gode idé - lad os få mere af den slags

Gode ideer kan vi aldrig få for mange af. Og når de så oven i købet bliver omsat i handling og er en gevinst, er der ekstra grund til at anerkende et godt initiativ. Sådan er det med Mai-Britt Therkelsen, der som leder af tøjafdelingen hos Blå Kors kunne se genbrugsguld gå tabt på grund af manglende hænder. Mange ville trække på skuldrene og ærgre sig, men heldigvis ville Mai-Britt Therkelsen det anderledes. Hun fik en god idé om at lave en sorteringscentral som et beskæftigelsesprojekt, og nu er det blevet til virkelighed med opbakning fra Horsens Kommune. Et initiativ, der har alle muligheder for at blive en gevinst for alle parter. Den slags kan vi ikke få nok af, og det er vigtigt at anerkende, når en idé på den måde bliver til virkelighed. Mai-Britt Therkelsens initiativ minder os alle om, at der i princippet ikke skal så meget til. Der må være masser af lignende ideer, der rumler og rumsterer derude i Horsens og opland. Lad os få dem på bordet. Alle kan måske ikke lade sig realisere, men hvorfor ikke hjælpe hinanden med at gøre hverdagen lettere og udnytte de ressourcer, vi har, bedst muligt. I dette tilfælde havde Mai-Britt Therkelsen en chef, der var på ideen, ligesom Horsens Kommune også bakkede op. Sådan er det med alle ideer. De kræver opbakning og støtte. Vi er alt for gode til at tale ting ned og skyde forslag ned med en halvdårlig, kvik bemærkning. Den slags er dræbende for folk med gode ideer og lyse indfald, og fremfor alt risikerer vi at smide guld på gaden. Husk det næste gang, du får en god idé eller bliver præsenteret for én af slagsen. Giv det en chance. Ikke noget med at sige: Hvorfor dog det? Støt og bak op og spørg i stedet dig selv og dine omgivelser: Hvorfor ikke? Det vil være til gavn for os alle på den lange bane, så hyld den gode idé og lad os får mere af den slags.

Annonce