Annonce
Østjylland

Flere psykisk syge indlægges med tvang: Situationen er værst i Østjylland

I tilspidsede situationer kan der bruges tvang til at indlægge og behandle mennesker med pyskiske lidelser. Sidste år nåede antallet af tvangsindlæggelser nye højder. Arkivfoto

Sidste år satte antallet af tvangsindlæggelser ved hjælp af politiet en ny kedelig rekord. Regionen og Aarhus Kommune erkender, at der er en kæmpe udfordring. Pårørendeforening efterlyser flere sengepladser.

AARHUS: Der må stadig oftere bruges tvang og tilkaldes politifolk ved indlæggelser af psykisk syge østjyder.

I 2017 fandt der 724 tvangsindlæggelser sted i Østjylland, og dermed nåede antallet af indlæggelser ved hjælp af tvang en ny kedelig rekord.

- Det er udtryk for en psykiatrisk system med stadig flere patienter til det samme antal sengepladser. Patienterne skal være mere og mere syge for at få en sengeplads, og de udskrives tidligere. Derfor ender det for nogen af dem med en eller flere tvangsindlæggelser, siger Knud Kristensen formand for "Sind - Landsforeningen for psykisk sundhed" og bosat i Risskov.

En arbejdsgruppe under Region Midtjylland har netop endevendt udviklingen omkring tvangsindlæggelser i det midtjyske.

Gruppen har blandt andet samlet tal, der fortæller om en generel stigning i omfanget af tvangsindlæggelser. Den største stigning i regionen ses i Østjylland, hvor antallet af indlæggelser ved tvang er vokset fra 490 i 2015 til 724 i 2017.

Det er en stigning på knap 48 procent.

Annonce

Tvangsindlæggelse

En tvangsindlæggelse kan ske på baggrund af en lægelig vurdering. Lægen skal vurdere, at det er uforsvarligt ikke at indlægge patienten.Patienten bliver indlagt på enten "gule" eller "røde" papirer. Gule papirer betyder, at patientens mulighed for at blive rask er meget dårlig, hvis ikke patienten bliver tvangsindlagt. Røde papirer betyder, at patienten er til stor fare for sig selv og andre.

Politiet bliver næsten altid bedt om at hjælpe, når en patient skal tvangsindlægges.

Formand Knud Kristensen fra pårørendeforeningen Sind ser et stort antal tvangsindlæggelser i Østjylland som et udtryk for et psykiatrisk behandlingssystem i problemer. Arkivfoto

En forsømt opgave

I det østjyske er især Aarhus Kommune hjemsted for mange tvangsindlæggelser.

I rapporten fra den regionale arbejdsgruppe er Aarhus Kommune ganske vist i samme gruppe som Samsø Kommune. Men kommunernes størrelse taget i betragtning er der ingen tvivl om, at Aarhus Kommune tegner sig for stort set alle de registrerede indlæggelser med tvang i de to kommuners fælles gruppe.

Sidste år blev der lavet 362 tvangsindlæggelser af borgere i Aarhus og Samsø kommuner.

Det er næsten 100 flere end i 2015.

- Tallene fortæller dybest set om en opgave, som kommuner, regioner og stat ikke er dygtige nok til at løse. Vi har i en årrække forsømt psykiatrien, og nu kræver det en fælles kraftanstrengelse at løfte området til det rigtige niveau, siger Kristian Würtz (S), rådmand for sociale forhold og beskæftigelse i Aarhus.

Mange aktører

Stigningen i antallet af tvangsindlæggelser giver også dybe panderynker hos de ansvarlige politikere i Region Midtjylland.

Formand Jacob Isøe Klærke (SF) fra Psykiatri- og socialudvalget i regionen er opsat på at forbedre psykiatrien og skære af antallet af indlæggelser ved tvang.

- Et menneske med en psykisk lidelse er omgivet af mange forskellige mennesker og myndigheder. Det gælder eksempelvis et bosted, en beskæftigelsesafdeling, den praktiserende læge, det psykiatriske behandlingssted, lægevagten og mange andre. Vi har stadig ikke fået samarbejdet på tværs af de mange aktører til at fungere ordentligt, og det resulterer blandt andet i tvangsindlæggelser, vurderer Jacob Isøe Klærke.

Svag optimisme

Både Kristian Würtz og Jacob Isøe Klærke understreger, at der på de seneste budgetter for Aarhus Kommune og Region Midtjylland er afsat flere penge til at styrke psykiatrien.

Eksempelvis er der i Region Midtjyllands ny budget øremærket ekstra 50 millioner kroner til psykiatrien. De ekstra penge skal bruges på blandt andet flere ansatte, på mere hjælp til ambulante patienter, på at videreføre buffersenge og fra 2020 på flere sengepladser.

Pårørendeforeningen Sind har bemærket udviklingen.

- Samtidig er regeringen på banen med et udspil til bedre psykiatri i Danmark. Det ser ud til, at mennesker med alvorlige psykiske lidelser langt om længe får større opmærksomhed. Men der er meget arbejde at gøre. Mit bedste bud, at vi i de nærmeste år ser yderligere stigninger i antallet af tvangsindlæggelser. Måske med en lidt aftagende stigningsgrad, forklarer Sind-formand Knud Kristensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Nissens-produktion lagt ned af corona-virus: Vi er taknemmelige for ingen ansatte er smittet

Annonce