Annonce
Horsens

Flere og flere runder 100 år - Horsens ældste borger er 105

Som politisk formand for udvalget for velfærd og sundhed nyder Ellen T. Schmidt (S) at komme ud og gratulere borgere, der fylder 100 år og overrække en buket fra borgmesteren - hvis de altså har lyst til et besøg. Arkivfoto: Jens Thaysen

Det bliver mere og mere almindeligt at runde 100 år. I år er der 1079 borgere, der er 100 år eller ældre i Danmark, heraf bor de 19 i Horsens Kommune. Det er på landsplan en stigning på 30 procent over de seneste 10 år.

Horsens: Lige nu er der 17 borgere i Horsens Kommune, der skal brug tre cifre, når de skriver deres alder. Den ældste er 105 år.

De 19 borgere er en del af den samlede stigning i antallet af danskere, der er 100 år eller ældre. De seneste 10 år er gruppen vokset med 30 procent.

Alle i Horsens Kommune, der runder 100 år, får en buket blomster fra borgmesteren.

Med buketten på 100-års dagen følger også muligheden for at få den overrakt personligt af formanden for udvalget for velfærd og sundhed. Og det er en opgave, som Ellen. T. Schmidt (S) nyder.

- Det er så fantastisk at få lov til at komme på de besøg. Rigtig mange kan huske langt tilbage, som da flyverne kom ind over landet ved 2. verdenskrigs start. Er der pårørende til stede, ønsker jeg også dem til lykke. At have en i familien i den alder, som kan fortælle, er bedre end en historiebog, siger Ellen T. Schmidt.

I år har hun været på omkring en håndfuld af besøg hos kommunens ældste borgere.

Man skubber de år, hvor man har brug for meget hjælp. Så vi har rigtig mange ældre med mange ressourcer og mange, der byder ind med frivilligt arbejde.

Ellen T. Schmidt

100 plus


  • Antallet af borgere i Danmark, der bliver over 100 år, er vokset med 30 procent de seneste 10 år.
  • I 2018 var der 1079 borgere over 100 år i Danmark. 87 procent af dem var kvinder.
  • 17 af dem bor i Horsens Kommune, hvor den ældste borger er 105 år.

Kilde: Danmark Statistik og Horsens Kommune

Vi lavede en "Lex 105"

For nogle år siden var Ingerlise Thaysen (V), den tidligere næstformand i udvalget, ude for at gratulere en borger, som rundede 105 år, hvor man også får blomster og tilbud om et besøg.

- Efter det besøg lavede vi en lex 105, fortæller Ellen T. Schmidt.

Fødselaren, som boede for sig selv, var nemlig træt af, at når hun var syg, skulle hun have hjælp fra naboen til at hente maden fra plejehjemmet.

- Det fik vi lavet, så når man er i den situation, kan man få maden leveret i en periode, fortæller Ellen T. Schmidt.

Sådan er der besøg, når man runder 100 og 105.

- Og skulle vi få en 110-års fødselar, så vil der også være en buket og tilbud om et besøg.

Annonce

Flere ældre er en berigelse

At flere og flere runder 100 år, er en afspejling af, at danskerne lever længere.

- Det gør vi, fordi vi er sunde og raske i længere tid. Det betyder også, at man skubber de år, hvor man har brug for meget hjælp. Så vi har rigtig mange ældre med mange ressourcer og mange, der byder ind med frivilligt arbejde. Vi har også borgere med svære sygdomme, som lever længere, konstaterer formanden for velfærd og sundhed, som er ansvarlig for politikken på ældreområdet.

At vi bliver ældre, kalder hun ubetinget en berigelse.

- Det oplever man også med al det liv, der foregår rundt omkring - også på aktivitetscentrene i kommunen, siger Ellen T. Schmidt.

Annonce

Også hjælp i fremtiden

Politikken i kommunen er at støtte ældre borgere til et aktivt liv, hvor de kan mestre mest muligt.

Og selv om gruppen af ældre vokser, vil der set fra formandens perspektiv også være hjælp at hente for de kommende generationer af ældre.

- Der vil også være hjælp til dem, der i dag er omkring 50 år, når de bliver ældre og får brug for hjælp. Men måske er det, vi i dag ser som kerneområder, anderledes end i dag. De områder har jo også forandret sig de seneste 20 år, siger Ellen T. Schmidt.

For eksempel sker der en hastig udvikling med teknologiske hjælpemidler.

- Men der vil stadig være brug for nærvær og menneskelig kontakt, siger Ellen T. Schmidt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Fjerde formodede gerningsmand i Nørretorv-sagen fortsat på fri fod - intet nyt om offers tilstand

Odder For abonnenter

Forældre har fået nok: Vores børn er blevet ødelagt, fordi de ikke har fået den rette hjælp

Sport

Hedensted-spillere ramt af corona

Annonce