Annonce
Horsens

Flere end nogensinde: Så mange unge i Horsens tager en ungdomsuddannelse efter 9. klasse

9 ud af 10 unge horsensianere, der i 2016 færdiggjorde 9. klasse var 15 måneder senere i gang med en ungdomsuddannelse. Det er flere end nogensinde. Arkivfoto: Morten Pape

9 ud af 10 unge horsensianere, der i 2016 færdiggjorde 9. klasse, var 15 måneder senere i gang med en ungdomsuddannelse. Den andel har aldrig været højere.

Horsens: Aldrig har velviljen til at tage en ungdomsuddannelse blandt Horsens' unge været større.

Det viser en ny opgørelse fra Kommunernes Landsforening.

9 ud af 10 unge i Horsens, der afsluttede 9. klasse i 2016, var i gang med en ungdomsuddannelse 15 måneder senere. Den andel har aldrig været højere, og det bringer Horsens op i den øverste tredjedel blandt landets kommuner, når det kommer til, hvem der har den største andel af unge, der går i gang med en ungdomsuddannelse efter 9. klasse.

Annonce

Fælles indsats

Resultatet vækker glæde hos Horsens' borgmester Peter Sørensen (S), der ikke mener, der er tale om en tilfældig udvikling.

- Resultatet er først og fremmest skabt gennem en fælles indsats på hele børne- og skoleområdet i Horsens Kommune. Vi har igennem flere år arbejdet med en fælles tilgang til vores børn og unges læring, hvor vi med strategien "Fælles læring - stærkere resultater" i dagtilbud og skolevæsen har haft få, men klare mål og gennemsigtighed, siger Peter Sørensen i en pressemeddelelse.

Borgmesteren fremhæver samtidig kommunens samarbejde med erhvervslivet.

- Det er et af de helt stærke kort, vi har i Horsens til at ruste eleverne til uddannelse. Vi prioriterer, at alle elever fra 0.-9. klasse får 250 timer, hvor de møder og lærer om en bred vifte af uddannelser og jobfunktioner. Det gør de i skoleforløb og gennem besøg på lokale virksomheder og ungdomsuddannelser. Vores lærere gør en stor indsats for, at eleverne får valgt uddannelse på et kvalificeret grundlag, siger Peter Sørensen, der også roser samarbejdet mellem kommunens folkeskoler og ungdomsuddannelser.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indgreb mod kviklån er helt på sin plads

Kviklån og bettingreklamer ender med jævne mellemrum i både skudlinje og mediemølle i takt med hårrejsende beretninger om især unge, der ender i bundløs spillegæld eller opbygger et rentebjerg af de uoverstigelige. Når jeg har deltaget i diskussioner om det rimelige i de fristende tilbud, har jeg har ofte automatreageret med: "Hold nu op med alle de forbud. Når I er myndige, er I også voksne nok til at tage det ansvar, der følger med." Jeg ser da også par i "Luksusfælden", der er uden for pædagogisk rækkevidde og egentlig bare bekræfter holdningen. Alligevel har jeg flyttet mig lidt, jo mere jeg har læst om det - og tænkt over det. Vi spurgte i søndagsavisen Horsens Folkeblads følgere på Facebook, hvad de synes om netop kviklån. En klar majoritet så gerne et forbud mod ågerrenter - eller i det mindste de reklamer, der nærmest kører i båndsløjfe på reklamefinansierede tv-kanaler. Jeg bed også mærke i forslaget om at indføre privatøkonomi som fast pensum i folkeskolen, fordi unge er for letpåvirkelige og ved for lidt. God idé. Allermest tankevækkende var et indlæg fra en, der netop havde fået en mere nuanceret holdning til sagen og havde rykket sig fra "stop nu med forbud"-standpunktet. Han skrev: "Det er nemt at påstå, at man blot kan lade være, men hvis det er den eneste mulighed, man ser for at betale ens udgifter og få mad på bordet, ser man nok anderledes på det." Vel talt! Man kan sagtens være myndig og ekstremt sårbar på samme tid, og i takt med teknologiske fremskridt er det simpelthen blevet for let at spille sig i livslang gæld eller låne hurtige penge med vanvidsrenter på op til 800 procent om året. Og hvem ved? Måske er man blevet truet til at skaffe kolde kontanter i en rasende fart, fordi man er kommet i lag med tvivlsomme typer. En skræmmende tanke. Når jeg nu har ordet, skal der lyde en tak til dem, der tager sig tid til at bidrage reflekteret til søndagsdebatten i Horsens Folkeblad uge efter uge. Det er værdsat og har i det mindste gjort denne signatur klogere.

Annonce