Annonce
Hedensted

Flere elever kommer i specialtilbud - leder kommer med bud på hvorfor

Finn Gatten havde indtil 2016 været skoleleder i lidt over 16 år på Stjernevejsskolen. Siden har han været leder for Læring i Skolen i Hedensted Kommune. Arkivfoto

I løbet af de sidste år er flere elever i Hedensted Kommune kommet i specialtilbud. Leder af Læring i Skolen fortæller, at der kan være et hav af forklaringer på det, men kommer med nogle bud.

Hedensted: I de seneste par år er flere skoleelever kommet i specialtilbud i Hedensted Kommune. I efteråret 2015 var 194 elever i specialtilbud, hvilket svarer til 3,46 pct., mens tallet i august 2018 lå på 217 elever svarende til 4,05 pct.. Det viser en opgørelse fra forvaltningen til politikerne.

Dette sker, selvom årgangene, der er startet i skole i disse år, er små. For få år siden var der op mod 600 elever pr. årgang, nu er tallet ca. 450.

Finn Gatten, leder af Læring i Skolen i Hedensted Kommune, kalder årsagen til udviklingen for et rigtig godt spørgsmål, som han selv er optaget af. Der er nemlig ikke som sådan nogen entydig grund til, at der skulle være flere børn, som ikke kan klare at gå i den almene skole, og det handler måske derfor om, hvad almenklassen er for en størrelse, fortæller han.

- Hvis man ændrer nogle kriterier, stiller højere krav eller på en eller anden måde ændrer på de pædagogiske rammer, kan det godt have en betydning for, hvor mange der faktisk kan få et forløb på årgangen. Det skal vi være opmærksomme på, siger Finn Gatten.

Hvis man ændrer nogle kriterier, stiller højere krav eller på en eller anden måde ændrer på de pædagogiske rammer, kan det godt have en betydning for, hvor mange der faktisk kan få et forløb på årgangen. Det skal vi være opmærksomme på.

Finn Gatten, leder af Læring i Skolen i Hedensted Kommune
De seneste par år er der flere elever med forskellige behov, der er blevet sendt i specialtilbud. Grafik: Camilla Pham Corneliussen

Rutiner og faste rammer

Han fortæller samtidig, at det er forskelligt, hvilke udfordringer de børn, der bliver sendt i specialtilbud, har, men han betegner gruppen som udadreagerende børn, der på forskelligvis kan have det så svært i de rammer, de bliver sat i.

- Hvis man f.eks. har en autist-diagnose og har brug for en stringent hverdag med nogle rutiner og rammer, der ikke kan brydes, samt nogle helt specielle arbejdsmønstre, der skal gentages igen og igen, kan det være rigtig vanskeligt at få et barn ind i en varieret, spændende og motiverende undervisning, hvor der skal ske forskellige ting, siger Finn Gatten.

Annonce

Flere behov gør det sværere

Tendensen er desuden, at elever, der bliver visiteret til et specialtilbud, kommer fra klasser med mange elever, og det kan der være mange grunde til, fortæller Finn Gatten.

- Det er en kompleksitet, fordi nogle siger, at man sagtens kan inkludere børn med de og de vanskeligheder og udfordringer, men hvis der i den samme gruppe er børn, der har vidt forskellige behov - af og til nogle, der stikker i hver sin retning - kan der godt ligge en udfordring i at gøre det rigtig velfungerende for alle, siger Finn Gatten, som samtidig fortæller, at det er meget situationsbestemt fra klasse til klasse.

Annonce

Nye udfordringer dukker op

Finn Gatten understreger, at alle arbejder seriøst med inklusionsemnet og er interesserede i at blive bedre, men han betegner det som et stort og komplekst område, hvor der ikke findes kvikke fix og løsninger.

Der sker hele tiden forskydninger på området, og det er han, forvaltningen og politikerne nødt til at forholde sig til til år for år.

- For måske fem år siden var der ikke nogen, der talte om angst i samme omfang som nu. Det er en faktor, vi må forholde os til, siger han.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Begyndte i en campingvogn på græsplænen: Telefoni-udvikler syvdoblede millionoverskud - og forventer mere

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

68-årig cykler sammen med to kammerater 3100 kilometer fra Nordkap til Gedved

Erhverv For abonnenter

11 nye regnskaber med både plus og minus: Sådan gik det for blandt andet mad og møbler, huse og håndværk

Sport

Anders fra Odder har vundet to kampe ved OL

Odder For abonnenter

Et sommerhus ved Saxild Strand er ugens dyreste bolighandel: Kun et hus solgt for under tre millioner kroner

Horsens

Campingplads, hoteller og vandrehjem glæder sig over den spirende turisme: Det har eksploderet fuldstændig

Kultur For abonnenter

Nu skal det være slut med, at lastbiler så store som huse kører gennem den smalle gade

Odder

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Heavy metal og dødningehoveder i køkkentapetet: 45-årige Karsten er medarrangør af ny metalfestival

Brædstrup

Generationsskifte i malerfirmaet: Mogens og Henny stopper med pensel og kalkkost efter 60 år

Horsens

Ansat på plejecenter vågnede, da tyve puslede i garagen

Navne For abonnenter

Tvillinger kan ikke få nok af hinanden: Vores familier kan godt blive lidt trætte af det, når vi har været sammen fire aftener i træk

Sport

Anne-Marie Rindom fortsætter, hvor hun slap i søndags: Ligger på tredjepladsen

Annonce