Annonce
Ikast-Brande

Flere byggegrunde og mere by-forskønnelse: Udvikling af små og store byer står højt på dagsordenen

Også i landsbyerne vil man gerne have udvikling, men nogle gange skal der kæmpes for at få solgt grundene - og andre steder mangler landsbyerne byggegrunde. Arkivfoto: Peter Hald
Det nye udvalg for udvikling og erhverv får et travlt år, forudser udvalgsformand Simon Vanggaard.

Ikast/Brande: Store muligheder og mange udfordringer venter på byrådets nye udvalg for udvikling og erhverv. Dette udvalg skal blandt andet arbejde med by-udvikling, både når det gælder de store og de små byer i kommunen.

Et af nøgleordene bliver tæt dialog med borgerne, understreger udvalgets formand Simon Vanggaard (DF). Det gælder både, når der skal gang i byfornyelse og i udvikling af nye byggegrunde:

- Der vil komme nogle byfornyelses-processer på sigt. I Ejstrupholm for eksempel kunne jeg godt forestille mig, at vi i løbet af de næste par år kommer til at kigge ind i en byfornyelsesproces. Sidst man lavede byfornyelse i Ejstrupholm var før kommunesammenlægningen, så vi skal se på, om Ejstrupholm skal have et løft på samme måde, som Bording og Nørre Snede har fået det. Her skal vi selvfølgelig gå i dialog med lokalrådet i Ejstrupholm - det handler om en tæt dialog. Noget af det, der har været en succes i Bording og Nørre Snede er, at det var meget lokalt drevet. Der er mange gode kræfter i Ejstrupholm og de andre byer, der kan det samme, siger Simon Vanggaard.

Annonce

- I landsbyerne er der mange ønsker om byggegrunde, og det kan være en svær nød at knække, fordi vi skal udbyde byggegrundene på markedslignende vilkår. Udgifterne til en byggegrund må ikke overstige det, vi kan sælge dem for. Det er lidt en hårdknude i nogle landsbyer, og defor kommer vi i udvalget til at se på, om vi kan lave en model, hvor vi kan lave byggegrundsprojekter i samarbejde med landsbyerne, som kan komme omkring det problem. Men der er muligheder, og i Gludsted for eksempel er de kommet langt med nogle tanker og interessenter. Det skal vi kigge åbensindet ind i, lyder det videre fra Simon Vanggaard.

Simon Vanggaard, formand for kommunens nye udviklings- og erhvervsudvalg, kan se frem til et livligt 2022. Der er masser af byudviklings-emner at tage fat på. Arkivfoto: Peter Hald

Dialogen er allerede begyndt. Forleden blev udvalgsformanden kontaktet af fire lokalråd, der gerne vil diskutere udvikling.

- Vi bliver et udvalg, hvor vi vil få mange henvendelser og dialoger, og det er positivt, at folk byder ind med gode ideer, siger han.

Der er forskel på landsbyerne, og her handler det om en balancegang, påpeger Simon Vanggaard.

- Enten skal man behandle alle ens, eller også skal man behandle landsbyerne forskelligt for at behandle alle lige. Forstået på den måde, at vi giver nogle af byerne en hånd, hvis de ikke helt kan løfte selv - og lader være med at bremse dem, der løber stærkt. Spørgsmålet er hvor vigtigt det er, at alt er lige... kontra at vi lægger ekstra brænde på, hvor der allerede er en ild og forsøger at skabe en ild, hvor bålet er slukket, siger han.

Ny pulje kan hjælpe landsbyer

Der kan opstå sociale problemer i landsbyer med en bekymrende udvikling - for eksempel hvor der er mange billige faldefærdige udlejningsboliger. Her skal ikke blot udvalget for udvikling og erhverv, men også de øvrige udvalg være opmærksomme - og der skal være dialog mellem udvalgene, understreger Simon Vanggaard.

- Fra min tid i børne-og undervisningsudvalget har vi allerede haft nogle områder, hvor vi har kigget særligt ind i nogle landsbyer, hvor der har været bekymrende tendenser, tilføjer han.

Men der er hjælp på vej. Folketinget afsætter en ny stor pose penge til nedrivning af faldefærdige boliger, og det kan blive et godt redskab i de kommende år. Nedrivningspuljen forlænges, og det er en national pulje på 200 millioner kroner til nedrivning og istandsættelse.

Samlet set er landdistrikt-aftalen på 550 milioner kroner, og ud over nedrivningspuljen er der også midler til at forskønne torve og gågader, understøtte lokale velfærdscentre, skabe levende bymidter og borgerdrevne dagligvarebutikker samt at sikre den digitale infrastruktur gennem videreførelse af Bredbåndspuljen.

Ikast-Brande Kommune står på spring - ikke mindst til nedrivningspuljen:

- Vi har en lang liste af boliger, der med fordel kan rives ned. Det arbejde har været sat på pause, fordi de nationale midler ikke har været der, men nu er der kommet en fornyet pulje, så vi skal have genoplivet det arbejde. Det er kompliceret arbejde. Der er lovgivning, som vi skal tage højde for, og i mange tilfælde skal vi forsøge at opnå et godt samarbejde med ejerne af disse boliger, siger Simon Vanggaard.


Vi har en lang liste af boliger, der med fordel kan rives ned.

Simon Vanggaard

Byforskønnelse fungerer bedst i de byer, hvor hele byen er med på at gøre en indsats, understreger han.

- Vi løfter mest og bedst der, hvor de gode initiativer kommer nedefra, siger udvalgsformanden, der forudser et travlt år.

- Vi arbejder med ildsjæle, og de har travlt. Demokrati kan dog tage sin tid, og det er man nødt til at have respekt for, siger han.

Annonce

Gode spiraler

I mange år har Ikast-Brande Kommune haft en meget stor indpendling af arbejdskraft, og der udfoldes også bestræbelser på at få nogle af pendlerne til at bosætte sig i kommunen. Spørgsmålet er dog, hvor meget man kan forcere den udvikling, mener Simon Vanggaard:

- I stedet for at se det som et problem, at mange vælger at pendle hertil, så skal man også se på, at det er fedt, at vi har så mange arbejdspladser, at folk vælger at pendle hertil fra hele Jylland. Der er endda folk, der kommer helt fra København for at arbejde her. Man siger nogle gange, at det er lettere at flytte en ingeniør fra Indien hertil, end det er at få en ingeniør fra Aarhus til vores område. Men udviklingen af det østjyske område smitter også af på os - vi kan se en effekt, når for eksempel Horsens, Silkeborg og Herning udvikler sig. Det gavner også vores byer. Der er nogle gode spiraler igang, og vi er ikke udfordret på samme måde, som Ringkøbing-Skjern Kommune for eksempel er det, siger han.

Annonce
Horsens For abonnenter

70'er-hus med elvarme koster kassen for Egebjerg-familie: - Det er selvfølgelig træls at blive ramt på pengepungen og gå rundt i tykke sokker

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

38-årig mand overfaldet og forsøgt bortført ved sit hjem på Chr. M. Østergaards Vej: Nu er endnu en mand sigtet i sagen

Erhverv For abonnenter

Dyre gaspriser, dyre importvarer og kundernes ønske om billige blomster gør det svært at drive forretning

Horsens

Førsteplads til Horsens: Danmarks fedeste by at være ung i

Horsens For abonnenter

15 boliger har skiftet hænder denne uge - en af dem for over fem millioner kroner: Se listen her

For første gang i to år: Storm rammer Danmark med vindstød af orkanstyrke

Horsens

Granvoksne mænd med potente småbiler: Vi mødes til ræs hver uge

AC Horsens For abonnenter

Nu må AC Horsens, Horsens Kommune og DBU tage sig sammen og tale sammen, før det bliver pinligt

Erhverv

Fra en specialitet til en anden - ny butik åbner i det tidligere Bronuts

Hedensted For abonnenter

Ny pasnings-model bekymrer forældre: Er det forsvarligt, at pædagoger kører rundt med vores børn i store busser?

For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Brædstrup

Slut med rekorder: Færre besøgte Den Genfundne Bro sidste år

Horsens For abonnenter

Spejdere har nu købt omstridt grund ved Nørrestrand: - Det er en kæmpe lettelse

Debat

Tidligere AC Horsens-formand: Få lavet en løsning, så sponsorloungen igen kan anvendes til det, den er bygget til

Annonce