Annonce
Hedensted

Kommer ikke kun for at arbejde: Flere østeuropæere slår sig ned og køber hus

Virksomheder i Hedensted Kommune må i stigende grad bruge udenlandsk arbejdskraft for at kunne besætte ledige jobs. En del af dem ender med at bosætte sig i kommunen, som familien Sobecki, der bor i Løsning. Foto: Michael Svenningsen
Antallet af mennesker fra de østeuropæiske lande er steget de seneste fem år. Og de kommer ikke blot for at arbejde. De køber hus og slår sig ned.
Annonce

Hedensted: Befolkningen vokser i Hedensted Kommune. I 2014 talte kommunen 46.008 indbyggere, i 2019 46.685.

Og indbyggertallet stiger, fordi flere mennesker med udenlandsk baggrund vælger at bosætte sig i kommunen. Især folk fra de østeuropæiske lande synes i stigende grad, at kommunen er attraktiv.

Antallet af polakker er steget fra 456 i 2014 til 722 i 2019. I 2014 boede der 93 rumænere i kommunen, og 2019 var det 233.

Mange bliver ansat inden for landbruget, industrien og servicefagene, og det ser ud til, at de ikke blot kommer for at arbejde et par år. De bliver i kommunen, køber hus og bliver en del af lokalsamfundet.

Det oplever erhvervslivet i kommunen.

Virksomheder i Hedensted Kommune må i stigende grad bruge udenlandsk arbejdskraft for at kunne besætte ledige jobs. En del af dem ender med at bosætte sig i kommunen. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Annonce

Får først arbejde

- Mange bliver ansat i transportbranchen, lager og logistik og på fabrikker. Ofte fordi virksomhederne ikke kan skaffe kvalificeret arbejdskraft. Når firmaerne først har ansat den første østeuropæer, følger der ofte flere efter, fordi de har en god arbejdsmoral og er omgængelige mennesker. Det er mit indtryk, at en del af dem har bosat sig eksempelvis i Løsning, og vi ser også, at de køber huse, som er svære at sælge og så sætter dem i stand, siger erhvervschef Carsten Steffensen, Hedensted Erhverv.

Erhvervsafdelingen har ingen tal på, hvor mange østeuropæere, der slår sig ned mere permanent i kommunen, men de kommer hertil, fordi virksomhederne simpelthen ikke kan få kvalificeret arbejdskraft, fortæller Carsten Steffensen.

Spørger man hos Dan Hill Plast i Hornsyld, som har en del udenlandsk arbejdskraft, siger direktør Peter Madsen.

- Det er omkring halvdelen af vores udenlandske medarbejdere, der slår sig ned og køber hus. Vi har en litauer, som har boet her i 13 år, og hvis børn er opvokset her. Men der er også nogle, der arbejder her i nogle år og så tager hjem igen, siger Peter Madsen.

Annonce

Føler sig sikre

Også på landsplan stiger antallet af eksempelvis polakker. Polske arbejdere er i bølger kommet til Danmark. Omkring år 1900 kom polske arbejdere til Lolland-Falster for at arbejde i roemarkerne, og siden har der været flere bølger. Hos forbundet af polske og polsk-danske foreninger, Polonia, oplever formanden Bogumila Glos-Bojarska, at der kommer flere polakker til Danmark.

- Vi ser, at der kommer flere unge mennesker til Danmark. Først får de et godt arbejde, så køber de hus eller lejlighed. De føler sig trygge og sikre her i landet. Det vigtigste er selvfølgelig, at arbejdsmarkedet er godt, men det er også lettere at låne til hus eller lejlighed i Danmark. De har mere ro i deres hoveder og er ikke stressede her i Danmark, siger Bogumila Glos-Bojarska.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce