Annonce
Hedensted

Kommer ikke kun for at arbejde: Flere østeuropæere slår sig ned og køber hus

Virksomheder i Hedensted Kommune må i stigende grad bruge udenlandsk arbejdskraft for at kunne besætte ledige jobs. En del af dem ender med at bosætte sig i kommunen, som familien Sobecki, der bor i Løsning. Foto: Michael Svenningsen
Antallet af mennesker fra de østeuropæiske lande er steget de seneste fem år. Og de kommer ikke blot for at arbejde. De køber hus og slår sig ned.

Hedensted: Befolkningen vokser i Hedensted Kommune. I 2014 talte kommunen 46.008 indbyggere, i 2019 46.685.

Og indbyggertallet stiger, fordi flere mennesker med udenlandsk baggrund vælger at bosætte sig i kommunen. Især folk fra de østeuropæiske lande synes i stigende grad, at kommunen er attraktiv.

Antallet af polakker er steget fra 456 i 2014 til 722 i 2019. I 2014 boede der 93 rumænere i kommunen, og 2019 var det 233.

Mange bliver ansat inden for landbruget, industrien og servicefagene, og det ser ud til, at de ikke blot kommer for at arbejde et par år. De bliver i kommunen, køber hus og bliver en del af lokalsamfundet.

Det oplever erhvervslivet i kommunen.

Virksomheder i Hedensted Kommune må i stigende grad bruge udenlandsk arbejdskraft for at kunne besætte ledige jobs. En del af dem ender med at bosætte sig i kommunen. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Får først arbejde

- Mange bliver ansat i transportbranchen, lager og logistik og på fabrikker. Ofte fordi virksomhederne ikke kan skaffe kvalificeret arbejdskraft. Når firmaerne først har ansat den første østeuropæer, følger der ofte flere efter, fordi de har en god arbejdsmoral og er omgængelige mennesker. Det er mit indtryk, at en del af dem har bosat sig eksempelvis i Løsning, og vi ser også, at de køber huse, som er svære at sælge og så sætter dem i stand, siger erhvervschef Carsten Steffensen, Hedensted Erhverv.

Erhvervsafdelingen har ingen tal på, hvor mange østeuropæere, der slår sig ned mere permanent i kommunen, men de kommer hertil, fordi virksomhederne simpelthen ikke kan få kvalificeret arbejdskraft, fortæller Carsten Steffensen.

Spørger man hos Dan Hill Plast i Hornsyld, som har en del udenlandsk arbejdskraft, siger direktør Peter Madsen.

- Det er omkring halvdelen af vores udenlandske medarbejdere, der slår sig ned og køber hus. Vi har en litauer, som har boet her i 13 år, og hvis børn er opvokset her. Men der er også nogle, der arbejder her i nogle år og så tager hjem igen, siger Peter Madsen.

Annonce

Føler sig sikre

Også på landsplan stiger antallet af eksempelvis polakker. Polske arbejdere er i bølger kommet til Danmark. Omkring år 1900 kom polske arbejdere til Lolland-Falster for at arbejde i roemarkerne, og siden har der været flere bølger. Hos forbundet af polske og polsk-danske foreninger, Polonia, oplever formanden Bogumila Glos-Bojarska, at der kommer flere polakker til Danmark.

- Vi ser, at der kommer flere unge mennesker til Danmark. Først får de et godt arbejde, så køber de hus eller lejlighed. De føler sig trygge og sikre her i landet. Det vigtigste er selvfølgelig, at arbejdsmarkedet er godt, men det er også lettere at låne til hus eller lejlighed i Danmark. De har mere ro i deres hoveder og er ikke stressede her i Danmark, siger Bogumila Glos-Bojarska.

Annonce
Horsens For abonnenter

Borgmester vil tage trykket af ansatte: Nu skal politikerne godkende dispensationer i byggesager

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Sovende mand vækket af røg, da huset brændte

Horsens For abonnenter

Snart går det løs på VIA's nye skole til 600 mio. kr: Se billederne af de nye rammer kort inden studiestart

Odder

Kroens kælder kan rumme alt: Under krigen blev her skjult nedskudte krigsflyvere, nu ligger fine vine og venter på at blive smagt

Sport

Malte Kiilerich er blevet en profil i forsvaret

Kultur

Padelcenter laver ny turnering med rejse på højkant - og lokalt krav til deltagerne

Horsens For abonnenter

Daniel svæver hen over byen - og når det ikke blæser nok, har han selv vind med på ryggen

Horsens

Gravsten viklet ind i afspærringstape: Det handler om sikkerhed for gæsterne på kirkegården

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark

Vejdirektoratet hæver hastigheden på motorvejen: Her må du fremover køre 130 km/t

Erhverv

Bageri måtte vente i 11 måneder på et forventeligt nej fra en offentlig myndighed

Sport

John Madsen er død

Horsens For abonnenter

Flere partier er bekymrede over stort antal dispensationer i byggesag fra sydbyen: V opfordrer borgmester til at gribe ind

Debat

Genbrug kan gøres bedre: Hvorfor må vi ikke klunse på genbrugspladsen?

Annonce