Annonce
Læserbrev

Flagvirus. En dumsmart tegning

I gamle dage var Danmark kendt for H.C. Andersen, fodbold og wienerbrød. I dag er vi dem med ytringsfrihed, tegninger og fremmedfjendske holdninger.

Annonce

Læserbrev: At tegne et flag med virus på er efter min opfattelse dumsmart, for nu at bruge vores dronnings gamle udtryk.

Landets flag er lig med befolkningens identitet. Og i de fleste lande er man stolte af sit flag. I nogle lande straffes man med fængsel, hvis man siger noget fornærmende om flaget. Det sidder man ikke i rundkreds for at tale om. Nej man ryger nogle steder direkte i fængsel, hvis man fornærmer folk. Også som turist.

Hvorfor skal et lille land som Danmark altid brillere med at være klassens morsomme klovn? Ja, vi har grundlovssikret ytringsfrihed og det er godt. Men det er ikke altid smart at udtrykke sig uden at tænke sig om. Vi vil være sjove og dække os ind via humor.

Humor er godt, men det kan også dække over en usikkerhed. Vi prøver at gå lige til stregen. Men holder vores selvfede holdninger? Måske fordi vi ikke tager os selv alvorligt, så tager vi heller ikke andre alvorligt og glemmer, hvordan man skal opføre sig ordentligt og respektfuldt overfor andre landes værdier og kulturer. Så laver vi sjov med dem og bryster os af, at det har vi skam ret til. For vi må sige lige hvad vi vil. Ret til at krænke andres følelser.

Vi tror, vi er modige og spiller med musklerne, men hvad mon de næsten 100 millioner, som har reageret på flagtegningen med virus, på tænker? Vi træder på andre menneskers følelser. Bare fordi vi har ret til at håne og såre andre, behøver vi ikke gøre det.

Det er ikke for sjov, at et land må lukke en storby på 50 millioner indbyggere helt ned og mange lande evakuerer folk fra områderne. Ja endda stopper flyvning til Kina på grund af Coronavirus. Nej, det er fordi man har lært af de sociale medier og denne gang vil Kina ikke risikere noget. Man husker SARS og MERS. Hvorfor kan vi ikke bare sige undskyld Kina, hvis vi dummer os? Dumsmart, tænker jeg. Hvad har vi lært af tidligere tiders tegninger? Ingenting. Vi gentager os selv. Imens vi håndhæver vores ret til at træde på andre, kan det koste erhvervslivet mange arbejdspladser. Mon ikke det ville klæde os bedre bare at sige undskyld. Og så komme videre. Ikke fordi jeg sympatisere med kineserne på ret mange områder, men fordi vi synes vi har ret til at krænke dem, behøver vi ikke gøre det. Det er ikke længe siden, vi solgte ud af vores sjæl for to pandaer til zoo i København.

I gamle dage var Danmark kendt for H.C. Andersen, fodbold og wienerbrød. I dag er vi dem med ytringsfrihed, tegninger og fremmedfjendske holdninger. Når man udenfor Europa siger: ”Jeg kommer fra Danmark” så bliver der altid tavshed. Ingen siger noget. Sådan var det bare ikke før i tiden. Undskyld.

Bodil Johanne Jørgensen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce