Annonce
Odder

Flagermus kan ofres for flere sommerhuse: Naturfredningsforening forarget

Danmarks Naturfredningsforening i Odder er bekymrede for, at træerne i et grønt område, der nu skal udstykkes til sommerhusgrunde, bruges som yngle- og rasteplads af store flagermus. Foto: Foto: John Wilson/Ritzau Scanpix
Odder Kommune vil sælge grønt areal ved Rude Strand, hvor der ifølge Dansk Naturfredningsforening er forekomster af store flagermus. Kommunen kan ikke udelukke, at enkelte af træerne kan være yngle- eller rastetræer for flagermus.

Rude Strand: I forbindelse med, at Odder Kommune vil sælge et grønt område mellem Granvej og Violvej ved Rude Strand, er der opstået uenighed om, hvorvidt der findes store flagermus i området. I hvert fald mener Danmarks Naturfredningsforening ikke, at det er blevet undersøgt godt nok.

Odder Kommune skriver ellers, at man 11. august foretog besigtigelse for at vurdere områdets værdi som yngle- og rasteplads for netop flagermus. Løvet gjorde det dog vanskeligt at se, om enkelte af træerne kan være yngle- eller rastetræer for flagermus.

- Det er simpelthen ikke godt nok, mener formand for Danmarks Naturfredningsforening i Odder, Ib Salomon, der mener at sagen skal undersøges meget mere grundigt.

Annonce

Planerne bør sættes i bero

Noget kunne da også tyde på, at der er god grund til at undersøge områdets træer nærmere.

At der er flagermus, står ifølge Uffe Eriksen i hvert fald ikke til diskussion. Han har sommerhus på Violvej, og han fortæller, at han flere gange har set flagermus i området.

- Jeg har godt nok ikke set dem sidde i træerne, men min nabo har set store klynger af flagermus deroppe, siger han.

Danmarks Naturfredningsforening mener, at planerne bør sættes i bero, indtil områdets værdi som yngle- og rasteplads er bedre undersøgt. Ifølge Ib Salomon ville det være både let og sjovt, at foretage en såkaldt detektor undersøgelse.

- Jeg ved ikke, om det er fordi, at kommunen ikke har en detektor, at de ikke har gjort det, men så må de jo låne en, siger han.

Da sommerhusområdet rummer andre større træer, vurderer Odder Kommune imidlertid, at områdets værdi som yngle- og rasteplads for flagermus, ikke har nogen afgørende betydning. Derfor er der heller ikke grundlag for at iværksætte en kortlægning af flagermus med detektor, da der ifølge Teknisk chef Casper Grønborg, er tale om en vurderingssag.

Vi har en enormt erfaren biolog, der skal undersøge de her ting, og hendes vurdering er, at en undersøgelse med detektor er overkill.

Casper Grønborg

- Vi har en enormt erfaren biolog, der skal undersøge de her ting, og hendes vurdering er, at en undersøgelse med detektor er overkill, siger han.

Annonce

Skubber problemet foran sig

Alligevel skriver Odder Kommune, at fremtidige købere af de nye sommerhusgrunde er forpligtede til at kontakte naturstyrelsen inden en eventuel fældning af ældre løvtræer, hvis der er viden om flagermus i de pågældende træer.

Det vækker undren hos  Ib Salomon.

- Jeg har faktisk læst rigtig mange lokalplaner, men jeg har dog aldrig før læst, at man har skrevet på denne måde, hvor man skubber problemet foran sig, siger han.

Ifølge ham har kommunen selv har pligt til at undersøge forekomsten af flagermus, og han mener ikke, at det kan være rigtigt, at kommunen lægger problemet over på fremtidige købere.

-Det er ikke en fair måde at behandle hverken flagermus eller potentielle købere af grunde på. Kommunen giver jo blot sorteper videre, siger han.

Teknisk chef Casper Grønborg, mener dog ikke, at der på nogen måde er tale om ansvarsfralæggelse.

- At fremtidige lodsejere er forpligtede til at indberette, i det tilfælde at de opdager, at der er flagermus, selvom vi har vurderet, at der ikke er, det er jo bare sådan, loven er. Det er ikke anderledes end museumsloven, der siger, at hvis du finder et guldhorn, så har du pligt til at aflevere det, siger han.

Bilag IV-arter - Beskyttede arter efter EU's naturbeskyttelsesdirektiver

I EU's naturbeskyttelsesdirektiver er der forbud mod ødelæggelse af yngle/rasteområder for bilag IV-arter.

Hensigten med Habitatdirektivets artikel 12 og habitatbekendtgørelsens § 11, er at sikre beskyttelse af den økologiske funktionalitet af yngle- og rasteområder for bilag IV-arter, herunder flagermus.

Direktiverne beskytter de steder, hvor dyrene yngler og opholder sig for at eksempelvis overvintre. Det kan eksempelvis være hule træer, hvor flagermus opholder sig.

Ved anvendelsen af reglen indgår en vurdering af om den ”økologiske funktionalitet” er påvirket.

Området ved Rude Strand vurderes af Odder Kommune til at være et fint fourageringsområde for flagermus.

Det kan således ikke kan udelukkes, at enkelte af træerne kan være yngle-og rastetræer for flagermus.

Odder Kommune vurderer ikke, at der er grundlag for at iværksætte en kortlægning af flagermus med detektor inden for lokalplanområdet.

I forslaget til lokalplanen skriver Odder Kommune, at de ikke har kendskab til forekomster indenfor eller nær lokalplanområdet.

Danmarks Naturfredningsforening beskriver at de har troværdige meldinger fra beboere i området om flagermus omkring de store træer.

Annonce
Horsens For abonnenter

Kritiker af omfartsvej går i rette med borgmesters udlægning: Ministersvar viser, at der måske slet ikke er brug for en ny vej

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Liniepavillonen er færdig som restaurant: Nu skal der være selskabslokaler og bolig

Erhverv For abonnenter

Borgmester smider bombe i sag om omstridt omfartsvej: Forventer at kunne gå i gang med vejprojekt til december

AC Horsens

Specialist har hjulpet Pohl tilbage på målkurs: Når jeg er kampklar, leverer jeg også varen

Hedensted For abonnenter

Drikkevand bliver dyrere: Vandværker betaler landmænd for at droppe sprøjtemiddel

Hedensted

Kniber med at finde nok SOSU-hænder: Flere tiltag skal oppe rekrutteringen i Hedensted Kommune

I øvrigt mener jeg For abonnenter

Horsens får igen en stadsarkitekt: Det bliver godt

Horsens

For et år siden gik smitten første gang amok: Her kan du gå på opdagelse i kommunens corona-udvikling og vaccinations-indsats gennem det seneste halvandet år

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

La Vie genopstår - indehaver er lettet over at blive reddet i sidste øjeblik

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Sport

Coronaen kom i vejen i 2020, men i oktober sparker AC Horsens nyt liv i en gammel Folkebladet-tradition

Horsens For abonnenter

Så faldt hammeren i sag om dick pics og blufærdighedskrænkelser: 35-årig dømt til anbringelse på ubestemt tid

Horsens

Drømmescenariet der blev til virkelighed: Kom med ind i Horsens' nye vartegn

Annonce