x
Annonce
Horsens

Fjernvarmemødets store spørgsmål: Kan jeg få dispensation?

Der var 221 tilmeldt fjernvarmemødet i Gedvedhallen. Foto: Jens Amtoft

Mandagens borgermøde om fjernvarme i Gedved kom til at handle om dispensationer. Spørgelysten var stor.

Gedved: Hvornår skal man være blevet folkepensionist for at blive fritaget for tilslutningspligten? Er mit hus energivenligt nok til en dispensation?

Det var et par af de spørgsmål, som gik igen ved kommunens borgermøde i Gedvedhallen mandag aften.

Mødet blev et tilløbsstykke med 221 tilmeldte, og spørgelysten var stor.

Hvis man havde set frem til et konfrontatorisk møde med massiv kritik af fjernvarmeplanen, blev man skuffet, for aftens møde blev i høj grad et opklarende møde, holdt i en sober tone, hvor folk fik svar på mange konkrete spørgsmål.

Især drejede spørgsmålene sig om muligheder på at få dispensation for tilslutningspligten.

- Jeg har godkendelse til et fastbrændselsfyr til at brænde træ i. Hvis jeg nu køber et pillefyr i morgen, kan jeg så fritages for fjernvarme, var der således en, der spurgte.

Direktør for teknik- og miljø ved Horsens Kommune, Jens Heslop, svarede bekræftende.

- Jamen så tror jeg da, jeg gør det, konkluderede spørgeren.

Baggrunden for borgermødet er, at tilslutningen til fjernvarme i Lund, Hatting og i Gedved er i høring frem til den 15. oktober.

Søren Degn, økonomi- og strategichef ved Horsens Kommune, var ordstyrer, og mødets deltagere var Jens Heslop og direktør i Fjernvarme Horsens, Christian Niederbockstruck.

Annonce
Direktør i Horsens Fjernvarme, Christian Niederbockstruck og direktør i teknik og miljø, Jens Heslop, svarede på spørgsmål fra de 221 fremmødte. Foto: Jens Amtoft

Kort varsel

Der var flere ytringer fremme om det uhensigtsmæssige i, at man skal tage stilling til fjernvarme eller andre alternativer med kort varsel.

- Jeg har et spørgsmål vedrørende installering af varmepumpe. Den skal være installeret inden den 26. november. Det vil sige, at jeg har halvanden måned. Hvorfor har vi så kort tid til det? Sidste år blev der sagt, at det først var i 2020, var der en af spørgerne, der ville vide.

Jens Heslop svarede, at det er sådan, reglerne er.

- Det tæller fra afgørelsestidspunktet, og afgørelsestidspunktet er, når byrådet har truffet en afgørelse, så det er rigtigt, at du har lige knap seks uger, svarede Jens Heslop.

En anden spørger stillede spørgsmålstegn ved den CO2-reduktion, der er et af hovedformålene for at konvertere til fjernvarme.

- Varmekilden er baseret på biobrændsel. Klimarådet og andre grønne tænketanke, siger, at biobrændsel ikke giver nogen CO2 reduktion i forhold til f.eks. naturgas. Der er måske endda tale om en forøgelse. Man skal måske ud og snakke 30-35 år, inden man ser en reduktion, og man skal importere en masse træflis fra andre lande og fælde en hel masse træer, sagde spørgeren.

Christian Niederbockstruck erklærede, at han ikke var enig.

-Jeg har også læst klimakommissionens rapport, og den viser, at der selvfølgelig er en CO2-udledning, især hvis man ikke har certificeret træ. Det, der er væsentligt, er, at man netop bruger certificeret træ, der genplantes, og at man ikke bruger urskoven eller andet. Det, vi får ind, det er certificeret og bæredygtigt træ, sagde fjernvarmedirektøren.

Tirsdag aften kl. 19-21 er der fjernvarmemøde for Lund og Hatting i Hattinghallen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Alt aflyst til og med august: Horsens & Friends-direktør er overrasket

Leder

Leder: Tak til efterskolen

Det er dyrt at have sit barn på efterskole. Det ved jeg kun alt for godt. Derfor blev jeg selvfølgelig også glad på min privatøkonomis vegne, da jeg fik en mail fra efterskolens forstander om, at jeg kan få noget af egenbetalingen tilbage. Det er et resultat af den aftale, der er indgået med undervisningsministeriet. Tak for det. Og måske især for den del af tilbagebetalingen, der handler om kostpenge. For alt det, jeg sparer på benzin frem og tilbage til arbejde i disse coronatider, ja, dem bruger jeg på at brødføde en stor, sulten teenager. Hvad angår den øvrige del af tilbagebetalingen, siger jeg selvfølgelig ikke nej til pengene. I hvert fald ikke så længe jeg er sikker på, at efterskolens medarbejdere stadig kan få løn, og efterskolen også kan eksistere efter corona. Hver dag siden efterskolen lukkede, har min søn siddet foran sin computer og modtaget undervisning. Idrætslærerne har på skift tvunget ham ud af huset for at tage billeder af blade i skoven, kramme træer eller bare løbe en tur. Lærerne lægger videoer ud og hjælper de unge mennesker med stadig at have en fornemmelse af at gå på efterskole. Nuvel, der er dage, hvor cybersamværet gør savnet større i stedet for mindre, men for det meste kommer sønnen ud af værelset med mere lys i øjnene, end inden timen begyndte. Jeg synes faktisk stadig, jeg får noget for pengene, selvom skolen er lukket. Så for mig er det vigtigste ved hjælpepakken ikke, hvad jeg kan få retur, men at lærerne kan få deres løn og beholde deres job på efterskoler, der stadig står klar til at tage imod vores børn og endda have råd til at gøre lidt ekstra for dem, når de forhåbentlig når tilbage til efterskolen og kammeraterne, inden skoleåret er omme. For hjælpepakke eller ej, så kan min søn og alle de andre efterskoleelever ikke få den tabte tid tilbage. Der er ikke nogen ny chance, uanset hvor mange penge jeg får retur.

Horsens

Konkursramte Dalle Valle om Bytorv Horsens-planer: Alt er uvist

Horsens

Slut med venlige henstillinger: Tirsdag står politiet klar med bødeblokken ved genbrugspladsen

Erhverv

Benedikte lukkede butikken da krisen tog fat: Nu er kunderne vendt tilbage

Annonce