Annonce
Hedensted

Fjernvarme mødt af både støtte og kritik: Formand blev genvalgt, selvom han ikke var på valg

Morten Juhl Lassen har lige som resten af bestyrelsen stået i spidsen for Hedensted Fjernvarme i 10 år. På generalforsamlingen blev han genvalgt, selvom han ikke officielt var på valg. Foto: Elisabet D. Hyttel
Honorarer, priser, vedtægter og ikke mindst formanden var til debat på en langstrakt generalforsamling. Bestyrelsen fortsætter dog uændret.

Hedensted: Der var lagt i kakkelovnen til en begivenhedsrig aften, da Hedensted Fjernvarme onsdag holdt generalforsamling i Urlev.

Forud er nemlig gået et halvt år med megen debat om selskabet. Ikke som for 10 år siden på grund af høje priser på fjernvarmen, men på grund af formandens bopæl og vedtægtsændringer, som sidenhen blev trukket tilbage.

Trods det hedder formanden efter aftenens generalforsamling stadigvæk Morten Juhl Lassen.

Annonce

Den langstrakte generalforsamling, der blev forsinket en halv time på grund af, at der skulle tjekkes coronapas for de 51 fremmødte, bød på både kritiske spørgsmål og opbakning.

Kritik af formand blev afvist

Det meste af kritikken gik på bestyrelsens honorar og formandens valgbarhed. Flere andelshavere stillede spørgsmålstegn ved, om Morten Juhl Lassen, der i 2017 flyttede til Stouby, overhovedet kunne være formand. Allerede inden aftenens ordstyrer var valgt, gjorde Per Bojsen indsigelse.

- Morten Juhl Lassen er ulovlig valgt, da han i 2020 boede uden for forsyningsområdet. Han skal derfor ikke sidde ved bestyrelsesbordet, men nede i salen, ellers er generalforsamlingen ikke lovlig, sagde Per Bojsen.

Generalforsamlingen var end ikke gået i gang, før der var kritik af formanden. Per Bojsen mente ikke, at formanden var lovlig valgt. Foto: Elisabet D. Hyttel

Striden om Hedensted Fjernvarme

  • Ved generalforsamlingen i august 2020 stillede Kristian Møller første gang  spørgsmålstegn ved, om formand Morten Juhl Lassen er valgbar. Han blev valgt som formand for fjernvarmen, selvom han ikke bor i Hedensted.
  • Spørgsmålet blev også rejst på den ekstraordinære generalforsamling i oktober, hvor vedtægtsændringer omkring netop bestyrelsen skulle vedtages.
  • Ifølge Hedensted Fjernvarme er det op til bestyrelsen at afgøre, om en person er valgbar. Ifølge bestyrelsen åbner en bestemt paragraf i vedtægterne op for, at personer med tilknytning til selskabet er valgbare. Og det er den paragraf, som bestyrelsen har benyttet sig af. På de tidligere generalforsamlinger er Morten Juhl Lassen blevet valgt, selvom det er fremgået, at han ikke bor i Hedensted.
  • Vedtægtsændringerne, der blev vedtaget i oktober, er ikke godkendt af Hedensted Kommune, og derfor blev de trukket tilbage.
  • I januar blev driftsleder Torben Alex Nielsen bortvist på grund af en mail om formanden.
  • I februar meddelte Morten Juhl Lassen, at han flytter tilbage til Hedensted.

Men både ordstyrer, advokat Christian Anker Hansen, og formanden selv fik hurtigt den debat til at forstumme. Christian Anker Hansen slog fast, at hvis man ville bestride et formandsvalg ved generalforsamlingen i 2020, skulle det ikke ske på dette års generalforsamling.

- Enten må man komme med et nyt forslag på den pågældende generalforsamling eller søge den afgørelse tilsidesat ved de danske domstole. Vi skal ikke bruge mere tid på at diskutere, hvorvidt en kandidat valgt i 2020 eller 2018 er i overensstemmelse med vedtægterne, sagde Christian Anker Hansen.

Annonce

Kandidatur til rådighed

Morten Juhl Lassen offentliggjorde i sin beretning, at selvom han ikke er på valg i år, så ville han sætte sit kandidatur til rådighed ved valg til bestyrelsen.

- Det gør jeg, fordi jeg ønsker ikke, at der skal gå endnu et år, hvor der kan rejses tvivl om, hvorvidt jeg er retmæssigt valgt, sagde Morten Juhl Lassen.

Da forsamlingen efter flere timers debat så kom til valg til bestyrelsen, var der ingen modkandidater til formandsposten, så Morten Juhl Lassen blev endnu en gang valgt.

Der var også genvalg til Malik Johnsen og Peder Pedersen.

- Tak for opbakning til bestyrelsen. Vi vil bare gerne lave vores arbejde, og vi lytter til kritikken. Så jeg håber, smædekampagnen stopper her, sagde bestyrelsesmedlem Jens Nordal Madsen.

Flere af de fremmødte roste da også bestyrelsen for arbejdet med at bringe fjernvarmeprisen ned og gøre varmen mere grøn.

Annonce

Debat om honorar

Bestyrelsen fik en del kritiske spørgsmål, som både blev besvaret i Morten Juhl Lassens beretning og af flere bestyrelsesmedlemmer i den efterfølgende debat.

Eksempelvis blev det slået fast, at Hedensted Fjernvarme ikke vil lave projekter uden for kommunen, selvom det på et tidspunkt er blevet foreslået. Man vil også gerne samarbejde med Daugård om fjernvarme, hvis det ikke går ud over forbrugerne i Hedensted. En aftale er ikke kommet på plads endnu, fordi man i Daugård har ment, at det var for dyrt.

Der var også spørgsmål til bestyrelseshonoraret, som bestyrelsen selv vedtog at sætte op tilbage i 2018.

Således får formanden nu 50.000 kr. om året mod 30.000 kr. før 2019, mens bestyrelsesmedlemmerne har fået fordoblet honorarer til 10.000 kr. Hvis et bestyrelsesmedlem deltager i et møde eller kursus inden for normal arbejdstid, får de desuden en kompensation på 500 kr. i timen mod før 150 kr.

Honoraret bliver fastsat af bestyrelsen og bliver blot fremlagt til orientering på generalforsamlingen, men det blev foreslået, at honorarer fremover skal godkendes på generalforsamlingen.

For 10 år siden var der ballade i Hedensted Fjernvarme på grund af dyre varmeregninger. Den nuværende bestyrelse blev valgt ind og kunne dermed fejre jubilæum. Fra venstre er det bestyrelsesmedlem Jens Nordal Madsen, Morten Juhl Lassen, direktør i Hedensted Fjernvarme Gitte Guldberg og dirigent advokat Christan Anker Hansen. Foto: Elisabet D. Hyttel

Desuden kom det også frem, at bestyrelsesmedlemmerne har brugt rigtig mange timer de to seneste år, både på det store projekt omkring overskudsvarme fra Air Liquide og på ansættelsen af personale, blandt andet direktør Gitte Guldberg i 2020.

Det burde dog være et overstået fænomen, idet det nu er direktøren, der har ansvaret for at ansætte personalet. Eksempelvis er der netop blevet ansat en ny driftsleder, Karsten Solsø Tiedemann.

På generalforsamlingen blev en række vedtægtsændringer, der for det meste skyldes ændret lovgivning, vedtaget. Det ligger nu helt fast, at bestyrelsen kun kan bestå af andelshavere, varmeaftagere i eksempelvis lejligheder eller personer fra virksomheder, der modtager fjernvarme.

Der skal dog en ekstraordinær generalforsamling til, før ændringerne kan træde i kraft.

Hedensted Fjernvarme i tal

2160 brugere

Nettoomsætning: 26 mio. kr.

Produktionsomkostninger: 12,6 mio. kr.

Distributionsomkostninger: 8,8 mio. kr.

Administration: 3,9 mio. kr.

Primærdrift: 765.969 kr. 

Egenkapital: Otte mio. kr.

Kilde: Hedensted Fjernvarme


Vi vil bare gerne lave vores arbejde, og vi lytter til kritikken. Så jeg håber smædekampagnen stopper her.

Jens Nordal Madsen, bestyrelsesmedlem


Annonce
Hedensted For abonnenter

Porte, sten, diger, lave klitter og sandmotor: Her er forslagene til at sikre Juelsminde mod oversvømmelse

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Laudrup og den øvrige elite brugte en lørdag i Horsens: Det er et kæmpe skulderklap, der betyder, vi må have gjort noget rigtigt

Erhverv For abonnenter

164-årigt industrifirma går tilbage til historisk navn og opruster: Vi vokser så voldsomt, at vi skal bruge 20 nye

Horsens

Bowlingspil endte i slagsmål og ung mand kaldte betjente for hunde: Politiet blev kaldt ud i Horsens' natteliv

Erhverv

Martin har været mekaniker i 10 år: De svære fejl løser han derhjemme om aftenen

For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Horsens For abonnenter

252 stemmer og en mistet plads i byrådet får ikke Anni Jakobsen til at give op: Jeg prøver igen om fire år

Horsens

Se video: Anne blev overrasket af sin kollega: Du gør det værd for os alle sammen at stå op og gå på arbejde

Horsens

Politiet efter drama i Nim: Der kan komme flere sigtelser

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

AC Horsens

19-årige David Kruse dominerede på midtbanen, da AC Horsens slog de nærmeste konkurrenter: Nu jagter han flere chancer i Jens Berthel Askous startopstilling

Horsens For abonnenter

22-årig dømt til behandling: Brød loven 28 gange i løbet af en times kørsel på motorvejen

Horsens

Fire biler endte lørdag morgen i grøften: Politiet advarer trafikanter mod uopmærksomhed

Annonce