Annonce
Debat

Fjernvarme-cirkusset fortsætter ufortrødent

Henrik Ribergaard. Arkivfoto

Læserbrev: Tillykke til de nye fjernvarmekunder, der mod lovgivningen er blevet tvangstilsluttet fjernvarmen i 12. time. Her er det nu i bagklogskabens uendelige klare lys enkelt at sige: Hvad sagde jeg?

Ikke desto mindre fortsætter fjernvarme-cirkusset ufortrødent.

Borgerne er fra dag ét blevet ført bag lyset af Fjernvarme Horsens, det kommunale embedsværk og lokalpolitikerne.

Om man er for eller imod fjernvarme, er en ting, en anden, om man går ind for offentlig tvang, hvor der politisk handles mod bedre vidende.

Sagen i store træk:

Som borger i Horsens har det ikke været muligt at indhente tilstrækkelige og rigtige oplysninger til at belyse konsekvenserne og ikke mindst kravene, der stilles for at opnå retmæssig fritagelse fra tvangstilslutningen.

Der har under fjernvarmeudrulningen været gennemført flere høringsrunder med dertil hørende forskellige oplysninger til borgerne.

I Stensballe blev borgere, der henvendte sig og ønskede fritagelse, oplyst, at dette ikke var muligt.

Dette viste sig dog at være en lovmæssigt ret, blot enkelte og simple ting er overholdt.

Anders Skipper-sagen blev endnu et bump på vejen for det kommunale embedsværk, hvor borgere igen blev ukorrekt oplyst. Her kunne embedsværket ikke skelne mellem forskellige beregningsmetoder, der resulterede i, at borgerne endte med fordyrende installationsudgifter og anlæg, der var fire gange overdimensionerede. Dette til trods for, at der foreligger klare og simple beregningsformler anvendt af energisektoren til dimensionering af VE-anlæg.

Ved sidste høring i Hatting, Gedved og Lund kom en politisk håndsrækning, det nye energiforlig, der skulle sikre, at ingen borgere vil blive tvangstilsluttet en varmeforsyning.

"Case closed" skulle man så mene, men nej. Energiforliget med ikræfttrædelse i januar 2019 sammen med at der besluttes i plan- og miljøudvalget, at der intet er til hinder for, at man tvangstilslutter 2500 borgere blot få dage før, lovgivningen ændres. Dette får senere den politiske godkendelse i byrådet.

Fjernvarme Horsens, der er bekendt med det nye energiforlig, ønsker at tilsigte, at så få som muligt på sigt kan udtræde af Fjernvarme Horsens. Dette klares ved vedtægtsændringer, der får store økonomiske konsekvenser ved udtrædelse, da der skal betales udtrædelsesgodtgørelse.

Ved høringens afslutning fremgik dette ikke af vedtægterne, hvorved tvangstilsluttede ikke er oplyst om denne økonomiske konsekvens.

Udtrædelsesgodtgørelsen antager hyppigt et ikke ubetydeligt beløb og skal betales ved udtrædelse. Dette gælder også, når bindingerne ophæves.

Fjernvarme-cirkusset fortsætter...

Annonce

Fjernvarme Horsens, der er bekendt med det nye energiforlig, ønsker at tilsigte, at så få som muligt på sigt kan udtræde af Fjernvarme Horsens. Dette klares ved vedtægtsændringer, der får store økonomiske konsekvenser ved udtrædelse, da der skal betales udtrædelsesgodtgørelse. Ved høringens afslutning fremgik dette ikke af vedtægterne, hvorved tvangstilsluttede ikke er oplyst om denne økonomiske konsekvens.

Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Ida Aukens lave selvværd og hykleri

Håndtryk: Muslimske mænd, der ikke giver hånd til kvinder, gør Ida Auken (RV) vred, fordi hun mener, det er kvindeundertrykkende idioti. Ida Auken, præstedatter og selvophøjet moralist, hvis tolerance og rummelighed forekommer mig teoretisk funderet, burde da arbejde med sit selvværd som kvinde, eftersom en "middelalderlig mand" med konservative overfortolkninger af islam pga. manglende håndtryk kan få den stakkels Ida til at opleve det som "et chok" og får hende til at "føle sig forkert". Ida Auken selv bidrager aktivt til at stemple og stigmatisere de såkaldte normale, håndtrykpraktiserende muslimer, når hun i P1 radio udtaler, at "det går udover alle de muslimer, der lever normale liv" (dem der vil trykke Ida i hånden), og at "de betaler regningen for dem, der vælger at fortolke religionen så bogstavnært". Personligt synes jeg, at det er noget pjat at man ikke giver hånd til personer med den modsatte køn, men jeg har til gengæld aldrig følt mig tøsefornærmet eller hysterisk som Ida, de gange en kvinde grundet sin religiøse eller anden overbevisning havde afvist at give mig hånd og i stedet for hilst på mig på en anden måde. Jeg vil aldrig i livet tolke det som manglende respekt for mig som menneske eller som mand. Hjertelighed, oprigtighed og venlighed sidder ikke i håndtrykket, og det burde Ida som medlem af det Radikale Venstre og formentlig belæst præstedatter da vide. Et venligt nik, et par oprigtigt smilende øjne eller hånden på hjertet er for mig mindst lige så respektfuld måde at møde, hilse og anerkende det andet menneske på som et til tider standard- og uengageret håndtryk. Man skal feje for egen dør først. Det er fint nok, at vi kritiserer visse muslimers ortodoksi, men vi må heller ikke glemme, at hver fjerde kvindelig præst i den reformvenlige danske folkekirke har oplevet diskrimination og forskelsbehandling. Således har 57 ud af de 640 præster oplevet at blive nægtet håndtryk af en mandlig kollega. Ida Auken er et tydeligt eksempel på en socialliberal politiker, hvis frisind og tolerance er blevet forurenet af den årelange og umættelige islamofobi og muslimbashing.

Annonce