Annonce
Debat

Fjernvarme-cirkusset fortsætter ufortrødent

Henrik Ribergaard. Arkivfoto

Læserbrev: Tillykke til de nye fjernvarmekunder, der mod lovgivningen er blevet tvangstilsluttet fjernvarmen i 12. time. Her er det nu i bagklogskabens uendelige klare lys enkelt at sige: Hvad sagde jeg?

Ikke desto mindre fortsætter fjernvarme-cirkusset ufortrødent.

Borgerne er fra dag ét blevet ført bag lyset af Fjernvarme Horsens, det kommunale embedsværk og lokalpolitikerne.

Om man er for eller imod fjernvarme, er en ting, en anden, om man går ind for offentlig tvang, hvor der politisk handles mod bedre vidende.

Sagen i store træk:

Som borger i Horsens har det ikke været muligt at indhente tilstrækkelige og rigtige oplysninger til at belyse konsekvenserne og ikke mindst kravene, der stilles for at opnå retmæssig fritagelse fra tvangstilslutningen.

Der har under fjernvarmeudrulningen været gennemført flere høringsrunder med dertil hørende forskellige oplysninger til borgerne.

I Stensballe blev borgere, der henvendte sig og ønskede fritagelse, oplyst, at dette ikke var muligt.

Dette viste sig dog at være en lovmæssigt ret, blot enkelte og simple ting er overholdt.

Anders Skipper-sagen blev endnu et bump på vejen for det kommunale embedsværk, hvor borgere igen blev ukorrekt oplyst. Her kunne embedsværket ikke skelne mellem forskellige beregningsmetoder, der resulterede i, at borgerne endte med fordyrende installationsudgifter og anlæg, der var fire gange overdimensionerede. Dette til trods for, at der foreligger klare og simple beregningsformler anvendt af energisektoren til dimensionering af VE-anlæg.

Ved sidste høring i Hatting, Gedved og Lund kom en politisk håndsrækning, det nye energiforlig, der skulle sikre, at ingen borgere vil blive tvangstilsluttet en varmeforsyning.

"Case closed" skulle man så mene, men nej. Energiforliget med ikræfttrædelse i januar 2019 sammen med at der besluttes i plan- og miljøudvalget, at der intet er til hinder for, at man tvangstilslutter 2500 borgere blot få dage før, lovgivningen ændres. Dette får senere den politiske godkendelse i byrådet.

Fjernvarme Horsens, der er bekendt med det nye energiforlig, ønsker at tilsigte, at så få som muligt på sigt kan udtræde af Fjernvarme Horsens. Dette klares ved vedtægtsændringer, der får store økonomiske konsekvenser ved udtrædelse, da der skal betales udtrædelsesgodtgørelse.

Ved høringens afslutning fremgik dette ikke af vedtægterne, hvorved tvangstilsluttede ikke er oplyst om denne økonomiske konsekvens.

Udtrædelsesgodtgørelsen antager hyppigt et ikke ubetydeligt beløb og skal betales ved udtrædelse. Dette gælder også, når bindingerne ophæves.

Fjernvarme-cirkusset fortsætter...

Fjernvarme Horsens, der er bekendt med det nye energiforlig, ønsker at tilsigte, at så få som muligt på sigt kan udtræde af Fjernvarme Horsens. Dette klares ved vedtægtsændringer, der får store økonomiske konsekvenser ved udtrædelse, da der skal betales udtrædelsesgodtgørelse. Ved høringens afslutning fremgik dette ikke af vedtægterne, hvorved tvangstilsluttede ikke er oplyst om denne økonomiske konsekvens.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder For abonnenter

Leder: YouSee fyrer op under vigtig debat om tv-pakker

Det er noget af en hvepserede, tv-udbyderen YouSee har stukket fingrene i de seneste dage. Beslutningen om at smide Discovery-kanaler - Kanal 5, 6'eren, Canal 9 og Eurosport 1 og 2 - ud af tv-pakkerne fra årsskiftet berører cirka en million danskere, og det er især store sportsbegivenheder, der sætter fut i debatten. - I kan vælge Discovery blandt vælg selv-kanalerne, lyder det fra YouSee, men måske har de gjort regning uden vært: Tv-krigen eskalerede nemlig i aftes, da Discovery gik på banen med annoncer rundt om FC Københavns fodboldkamp i Europa League, hvor der blev opfordret til at vælge Stofa og en række andre aktører i stedet for YouSee - og at der i øvrigt ikke er gang i forhandlinger parterne imellem. Dansk Boldspil Union og Danmarks Idrætsforbund advarer om tab af nationalt tv-arvegods, når vigtige landskampe og dele af OL-dækningen forsvinder for mange. - I har selv solgt jer til privatkanalerne for ussel mammon, lyder modsvaret fra mange, og det argument er fair - med modifikationer. For eksempel er det ikke DBU, der sidder med rettighederne til EM-kvalifikationskampe. De forhandles fra centralt hold i det europæiske fodboldforbund UEFA. Alligevel må idrætsforbundene vedkende sig en del af ansvaret for deres interesseorganisationers valg. Striden åbner en anden spændende diskussion: Har tv-pakker så overhovedet en fremtid? Antenneforeningerne argumenterer med, at de på vegne af tusindvis af medlemmer skaffer kanalerne langt billigere, end hvis vi alle selv satte pakker sammen. Omvendt er jeg en af dem, der har 70+ kanaler i min store tv-pakke, og et konservativt bud er, at jeg aldrig er forbi de 40 af dem. Og er det ikke sådan med sport, at hver gang, man siger til sig selv: Nu har jeg de kanaler, jeg skal bruge, for at se AC Horsens, åbner der en ny...? En krølle på halen er, at de fleste børn og unge i dag er flintrende ligeglade med kanalpakker og flow-tv. De finder alt på YouTube og streaming-tjenester, så måske dør denne diskussion af sig selv om føje år.

Horsens

Syg vildhest ved Nørrestrand er nu blevet aflivet

Annonce