x
Annonce
Danmark

Fiskere får millionpulje til at kompensere for lave fiskekvoter

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Pulje på ti millioner kroner skal kompensere fiskere i Østersøen for stærkt faldende kvoter på sild og torsk.

Fiskere i Østersøen, der er trængte af lavere kvoter på torsk og sild, får mulighed for at søge økonomisk kompensation i en pulje på ti millioner kroner.

Annonce

Det siger fødevare- og fiskeriminister Mogens Jensen (S).

- Jeg har stor forståelse for fiskernes situation i Østersøen, hvor det kan være umuligt at planlægge sin økonomi på basis af svindende fiskebestande.

- Derfor kommer vi nu med denne håndsrækning til fiskerne, som i løbet af i år kan søge om et større eller mindre beløb for at få styr på økonomien, siger han i en pressemeddelelse.

I år er fiskekvoterne på torsk og sild i Østersøen på henholdsvis 3806 ton og 3150 ton.

Det betyder, at torskekvoten er blevet reduceret med 60 procent, mens sildekvoten er reduceret med 65 procent i forhold til sidste år.

I henhold til EU-reglerne for statsstøtte kan en virksomhed modtage flere forskellige beløb, som samlet over tre år ikke må overstige 223.000 kroner, fremgår det af pressemeddelelsen.

Fiskeriorganisationerne skal inddrages i arbejdet med at få ordningen til at fungere bedst muligt, så den bliver aktuel at bruge for så mange fiskere som muligt.

- Samtidig skal vi selvfølgelig arbejde på at forbedre Østersøens miljøtilstand, så fiskebestandene får det bedre. Natur og erhverv skal gå hånd i hånd, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Hos Danmarks Fiskeriforening hilser formand Svend-Erik Andersen kompensationsordningen velkommen.

- Den rækker til en kompensation for de hårdest ramte fiskere. Vi er selvfølgelig glade for, at det nu er en mulighed, men det redder ikke hele verden.

- Men vi er glade for, at det er kommet i stand, og vi ser frem til, at der kommer en fornuftig fordeling af de ti millioner kroner, man nu har bevilget, siger han til Ritzau.

Danmarks Fiskeriforening håber, at fiskerne fremover kan få lov til at fiske mere i den vestlige del af Østersøen, hvor bestanden har det langt bedre end i den østlige del.

- Nu er det jo en EU-beslutning, hvordan kvoterne fastsættes, siger fødevare- og fiskeriminister Mogens Jensen til Ritzau.

- Men det er også mit håb, at vi kan få skabt en fremtidig ramme for fiskeriet i Østersøen, der gør, at vi kan fastholde et godt dansk fiskeri. Det er vigtigt, siger han.

Mogens Jensen har fredag indkaldt til et stormøde om, hvordan man kan lave en fremtidig strategi for fiskeri i Østersøen.

/ritzau/

Artikel fra Miljø- og Fødevareministeriet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Alt aflyst til og med august: Horsens & Friends-direktør er overrasket

Debat

Debat: Coronakrisen skal ikke gøre os naive

Vi kender melodien: Når det går godt ender pengene i lommerne på private, når det går skidt ender regningen hos samfundet. Smart, og måske netop lidt for smart, for der er stor forskel på brancher og virksomheder. Mens vi bekymrer os om sårbare virksomheder og risikoen for mistede arbejdspladser, vil Danske Bank sende 7,3 milliarder kroner ned i baglommen på aktionærerne. Nu har de vist lagt en smartere spinstrategi. Beslutningen er udskudt, men vi er hverken idioter eller naive. De mange penge i Danske Bank, Nordea og andre virksomheder med tårnhøje profitter finder snildt vej til aktionærerne på et andet tidspunkt. Hvad med lidt ægte samfundssind, hvor erhvervslivet i stedet hjælper hinanden? Sæt aktieudbytter, gyldne håndtryk og monsterlønninger til direktionsgangen på coronapause. Hvad med de 342,5 milliarder, efter skat, som danske virksomheder havde i overskud, alene i 2017. Fra 2014 til 2018 steg virksomhedernes egenkapital med 38 procent, fra 2.100 milliarder til 2.900 milliarder. Vis samfundssind, og opret en fond, som skal hjælpe virksomheder i nød. Hvis det er for svært, så giv pengene til staten. Dansk Industri, Dansk Erhverv og de borgerlige med Venstre-liberalisterne i spidsen ønsker nu et stærkt engagement fra samfundet i virksomhederne. Milliarder af skattekroner spændes ud som sikkerhedsnet for virksomheder i alle størrelser. Det er godt og helt nødvendigt. Hvis mennesker er ved at drukne, skal man kaste redningskranse ud og ikke stå handlingslammet tilbage med tanker om prisen på redningsaktionen. Men på et tidspunkt skal regningen betales. Vi er i samme båd, bliver der sagt, men de stærkeste økonomiske overarme, skal ro mest. Arbejdsgiverne og de borgerlige plejer at råbe op om, at det ”dyre” velfærdssamfund er et blybælte om livet på virksomhederne. Coronakrisen afslører at, de nu samstemmende forlanger flere og flere korkbælter udleveret for at holde sig flydende. Vi skal betale vores skat med glæde, og virksomhederne skal begejstret bidrage med selskabsskat. Aftale?

Horsens

Konkursramte Dalle Valle om Bytorv Horsens-planer: Alt er uvist

Horsens

Slut med venlige henstillinger: Tirsdag står politiet klar med bødeblokken ved genbrugspladsen

Erhverv

Benedikte lukkede butikken da krisen tog fat: Nu er kunderne vendt tilbage

Annonce