Annonce
forside

Firma får bøde på 800.000 kroner for spam

Institut for Personaleudvikling, efterfølgeren til udskældte Probana, har fået en stor bøde for spam. (Arkivfoto)

Institut for Personaleudvikling, der er gået konkurs, plagede folk med 38.000 mails.

Et firma sendte en flodbølge af mails til potentielle kunder i strid med loven, og det er torsdag i Københavns Byret blevet straffet med en bøde på 800.000 kroner.

Bøden til kursusvirksomheden Institut for Personaleudvikling Aps hører til blandt de højeste nogensinde for udsendelse af såkaldte spammails.

I alt udsendte firmaet godt 38.000 mails, hvilket er forbudt i markedsføringsloven.

Torsdag mødte firmaet dog ikke op i byretten. Det gik konkurs sidste sommer, og der er derfor tale om en udeblivelsesdom.

I en intern mail opfordrede chefen for firmaet, Peter Joensen, i meget direkte vendinger en af sine ansatte til at gå løs på opgaven med at udsende mange mails om fristende kurser.

- I skal ind i kampen i dag, lød formaningen fra Peter Joensen - som kom med en tilføjelse om, at der selvfølgelig ikke skulle sendes mails til Forbrugerstyrelsen eller Forbrugerombudsmanden.

Det sidste er en skærpende omstændighed, lyder det fra anklageren, specialkonsulent Jacob Linkis fra netop Forbrugerombudsmanden i retsmødet.

Peter Joensen var derfor udmærket klar over, at han var på gale veje, mener anklageren.

Også tidligere har Peter Joensen fået opmærksomhed på grund af sine tvivlsomme markedsføringsmetoder, der blev anvendt i firmaet Probana.

Blandt andet har der lydt kritik fra virksomheder som Novo Nordisk og Siemens.

Ifølge loven er det forbudt at henvende sig uopfordret til folk om arbejds- og tjenesteydelser.

Med de mange tusinde mails forsøgte Instituttet for Personaleudvikling at få ledere i virksomheder og offentlige institutioner til at melde sig til kurser af forskellig slags.

De uønskede meddelelser lokkede med "LEAN Administration - skær ind til benet", "Lær at brænde igennem med dit budskab" og "High Performance Team - Forøget produktivitet".

Men der var også en masse andre tilbud. "Sidste chance for at se Chris MacDonald" kostede således 3998 kroner. Og prisen for "B.S. Christiansen: Sundhedskonferencen 2015" var 3500 kroner.

I retsmødet torsdag gør anklageren opmærksom på, at Folketinget har ment, at udgangspunktet er en bødestraf på 100 kroner per mail. Men udgangspunktet kan fraviges, hvis der for eksempel er tale om et stort antal.

Netop det sidste bruger dommer Kim Gabriel som begrundelse, da han beslutter at give rabat i forhold til oplægget fra Folketinget.

Med de 800.000 kroner følger dommeren anklagerens bud på, hvad straffen højst skal være.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

5G er 'den mest stupide idé i verdenshistorien': Skal vores børn have en fremtid?

Læserbrev: Fredag 20. september kl. 19-22 er der borgermøde om 5G på Vejle Bibliotek med pensioneret professor Olle Johansson fra Sverige, biolog, miljøvejleder og lærer Pernille Schriver samt it-specialist Henrik Eiriksson. I det seneste nyhedsbrev fra 5G Space Appellen fortælles der om en lang række borgere i Schweiz og Canada, der oplever alvorlige symptomer præcist sammenfaldende med aktiveringen af 5G i området. En 29-årig mand beskriver det som at være "i en mikrobølgeovn", mens en kvinde betegner Vancouver som værende blevet "radioaktiv". Symptomerne omfatter også søvnsløshed, brystsmerter, tinnitus eller andre høje, indre lyde m.m. Nyhedsbrevet fortæller også om forskning og skræmmende observationer vedrørende fugle og insekter. Vi ved vel efterhånden alle, hvor alvorligt det står til - nok de færreste er klar over, at meget peger på det trådløse som primær årsag. Men hvorfor? Hvorfor hører vi ikke om alt dette i medierne? Mens en ekspert på emnet som professor emeritus i biokemi Martin Pall på den ene side kalder 5G for "den mest stupide idé i verdenshistorien", så lader sandhed og fakta til at være blevet en by i Rusland for ikke mindst Danmarks Radio. Kunne det spille ind, at DR p.t. tester 5G sammen med TDC? Kunne sandheden gå hen og kompromittere et eventuelt forspring på et teknologisk 5G-fodfæste i de allerede udfordrede medietider? Fornyelse ér godt nok tiltrængt, for det jo nærmest støver, når man tænder for DR, men hvad er prisen? Kunne det også spille ind, at Detektors "strålingsjournalist", Ida Elmdal Thagesen, er som snydt ud af næsen på underdirektør i Dansk Industri Peter Thagesen? Forud for Detektors "faktatjek" af 5G tidligere i år havde daværende folketingsmedlem for Alternativet Julius Grantzau givet Ida en lang liste med førende forskere og eksperter, hun kunne kontakte. Men ikke en eneste kom til orde - ud fra DR's "redaktionelle frihed", var svaret senere. Til gengæld kunne "alle dem", Ida havde talt med - herunder industriens private interesseorganisation ICNIRP - forsikre om, at der bare slet ikke er noget at bekymre sig om med 5G, som hun sad og pludrede. Og ja, jeg skrev pludrede. DR's "redaktionelle frihed" er gået for vidt, men verden ligger, som vi har redt på grund af en kollektiv laissez faire, hvor 5G kan blive den ultimative udfordring. Jeg gad vide, hvornår de mange tavse stemmer kan eller tør istemme frit? Hvor meget vores børns fremtid er værd? Borgermødet vil vise det.

Horsens

Endnu et mislykket forsøg: Tre upålidelige pile udsætter behandling af syg vildhest

Annonce