Annonce
Horsens

Fire partier med i budgetforlig i Horsens: Skatten og velfærden stiger

Fire ud af syv partier i Horsens Byråd, S, DF, EL og SF, bakker op om det budgetforlig, der blev præsenteret på et pressemøde mandag eftermiddag. V, K og LA forlod forhandlingerne i weekenden. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti kunne mandag eftermiddag præsentere et budgetforlig, der ifølge partierne giver et markant velfærdsløft i Horsens Kommune, blandt andet takket være en skattestigning.
Annonce

Horsens: For et år siden leverede Horsens Byråd et budgetforlig, der dengang blev præsenteret som et "massivt løft" i velfærden, og omtrent de samme ord blev brugt, da fire partier på et pressemøde mandag eftermiddag præsenterede det budgetforlig for 2021-2024, de var blevet enige om kort forinden.

Med i forliget er Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, et parti færre end i fjor, men partierne repræsenterer dog cirka 70 procent af byrådet.

Årets budgetforlig vil nok først og fremmest blive husket som året, hvor forligspartierne på grund af udligningsreformen valgte at hæve kommuneskatten - med 0,2 procentpoint fordelt over 2021 og 2022.

En skattestigning, der ifølge de fire partier er medvirkende til det velfærdsløft, der på pressemødet fik prædikater som "markant" og historisk".

Borgmester Peter Sørensen (S) pointerede på pressemødet, at serviceniveauet til næste år løftes med 1,4 procent, svarende til 53 millioner kroner.

- Løftet skal først og fremmest gå til flere medarbejdere i vores vuggestuer, børnehaver, i folkeskolen og til handicap- og ældreområdet. Det er de områder, en kommune først og fremmest er sat i verden for at varetage, og derfor er jeg stolt af det her budget, sagde han.


Løftet skal først og fremmest gå til flere medarbejdere i vores vuggestuer, børnehaver, i folkeskolen og til handicap- og ældreområdet.

Peter Sørensen (S), borgmester


Flertallet er enig om at oprette en såkaldt velfærdspulje på 15 millioner kroner i 2021, der stiger til 30 millioner i 2022, og i 2021 går størstedelen af pengene, 10 millioner kroner, til folkeskolen.

Pengene skal fordeles ud til skolerne efter en fordelingsnøgle, en tildelingsmodel, som børne- og uddannelsesudvalget er i fuld gang med at lave, lød det på pressemødet.

Annonce

Cykelstier og legepladser

Kommunen budgetterer i 2021 med et rekordhøjt anlægsniveau på 400 millioner kroner.

En del af pengene er på forhånd reserveret til købet af et nyt rådhus på Chr. M. Østergaards Vej, men der bliver også i 2021 investeret i blandt andet flere cykelstier, veje, nye legepladser og udvidede fysiske rammer til de mange nye borgere, der flytter til kommunen i disse år.

Investeringer, der ikke alle direkte er løft af velfærden, men som på pressemødet for en stor dels vedkommende af gruppeformand Andreas Boesen (S) blev rubriceret under "investeringer i det gode børneliv".

Annonce

Hånd ud til borgerlige partier

I den 46 sider lange budgettekst er der tydelige aftryk af ønsker fra alle fire forligspartier.

Michael Nedersøe (DF) har blandt andet fået slået fast, at pensionister fremover kan køre gratis med bus, og at der på Veterandagen og alle øvrige officielle flagdage skal flages med Dannebrog på kommunale institutioner.

SF's Paw Amdisen fremhævede blandt andet forligets fokus på grøn omstilling, og Lisbeth Torfing fra Enhedslisten glædede sig blandt andet over, at det nu endelig er lykkedes at få sat fokus på en kollektiv lokalaftale for skolelærerne.

Borgmester Peter Sørensen (S) rakte dog også hånden ud til de partier, V, K og LA, der i weekenden forlod forhandlingerne før målstregen.

Han anerkendte, at en skattestigning nok bare ikke er mulig at finde en fælles forståelse for.

- Vi har haft gode samtaler, men jeg anerkender, at det ideologiske udgangspunkt har overskygget mulighederne for at indgå i et bredt forlig, sagde han.

V og K bragte søndag et sparekatalog ind i forhandlingerne, som partierne tænkte kunne eliminere skattestigningen. Forslag, som borgmesteren dog ikke var indstillet på at imødekomme - i hvert fald ikke i år.

- Der er flere af forslagene, som måske kunne være gode, men det må vente til næste års forhandlinger, sagde han.

Mandag kl. 17 var hele byrådet samlet til førstebehandling af budgettet. En række byrådsmedlemmer havde ikke haft mulighed for at sætte sig ind i detaljerne i det netop indgåede budgetforlig. Mødet tog derfor kun fire minutter. Der er andenbehandling af budgettet 5. oktober.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Betjente slukkede brand i emhætte

Østjylland

Her er forklaringen på kaos: Regionen indkalder langt flere end der er vacciner til

Annonce