Annonce
Ikast-Brande

Fire påske-relieffer i jubilæumsgave

Fra venstre er det Laura, Mai, Freja og Cecilia med de fire relieffer, som de sammen med resten af den nuværende 6. klasse på Uhre Friskole har været med til at designe og fremstille. Foto: Mikael Lund
Forsinket jubilæumsgave til kirke passer præcis til påsken.

Uhre: I august sidste år kunne Uhre Kirke fejre 100-års jubilæum, men jubilæumsfestligheder var det lidt småt med på grund af corona-restriktionerne.

Nu har kirken imidlertid modtaget en forsinket jubilæumsgave – lige til tiden. Og hvordan hænger det så sammen? Jo, gaven består af fire relieffer, som hver især illustrerer en af de fire centrale dage i påsken: Palmesøndag, Skærtorsdag, Langfredag og Påskedag, så derfor var det naturligt, at gaven blev afleveret forud for kirkeårets største højtid.

Bag reliefferne står eleverne i den nuværende 6. klasse på Uhre Friskole, som fik opgaven med at fremstille de fire relieffer, mens de endnu gik i 5. klasse.

Reliefferne var et ønske fra menighedsrådet, forklarer Jette Iversen, der både er medlem af Uhre Kirkes menighedsråd og underviser på friskolen.

Den bold greb hendes lærerkollega, Gitte Frahm, som fra start var helt sikker på, at gaven skulle være ”noget med ler”.

Sognepræst Anne T. Dolmer blev involveret i opstartsfasen for efterhånden et års tid siden, hvor hun forklarede klassens elever om motiver og billeder, der symboliserer påsken, og hvordan man kan anvende de forskellige symboler. Derfra overgik den kreative proces til eleverne, som lagde ud med at lave et omfattende udvalg af skitser, der blev hængt op i klassen.

Efter et stykke tid blev nogle få, repræsentative skitser så valgt ud. Kriteriet var, at de med få ting skulle vise en fortælling – påskens.

Annonce

500 farveprøver

Derefter blev der lavet over 500 farveprøver, fortæller Gitte Frahm – når lerkaklerne, som der reelt er tale om, bliver brændt ved høj temperatur, ændrer farven sig markant, så der blev eksperimenteret en hel del, inden man nåede frem til det ønskede resultat. Til gengæld var det så kun nødvendigt med en ”prototype” af Palmesøndag – de tre øvrige relieffer er lavet i første hug, så spildprocenten har været ekstremt lav.

Reliefferne var egentlig allerede færdige inden sommerferien sidste år, men siden har de ligget pakket forsvarligt ned hjemme hos Gitte Frahm, der da også kunne drage et lettelsens suk, da de fire relieffer endelig nåede frem til deres rette modtager – intakte.

I Uhre Kirke skal de placeres i koret foran glasmosaikken - to på hver side af alteret – og her er det meningen, at de skal blive hængende. At det ikke bare var fire midlertidige værker, har også spillet en rolle i processen, forklarer Jette Iversen – motiverne skulle både være tidløse og samtidig have en betydning.

- Det skal være tydeligt uden at blive for rodet, understreger hun.

Eleverne i 6. klasse er da heller ikke ukendte med at fremstille blivende kunst: Klassen står også bag det billede af solopgangen (eller solnedgangen, om man vil), som pryder friskolens aula.

Fire af pigerne fra klassen, som har været blandt de mest aktive og engagerede i processen, Laura, Mai, Freja og Cecilia, var taget med i kirke for at aflevere jubilæumsgaven.

– Jeg synes, de er blevet flotte, lød vurderingen fra Mai – eleverne havde ikke set det færdige resultat, før jubilæumsgaven blev overdraget til modtageren. Mais vurdering var Anne Dolmer den første til at erklære sig enig i.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Borgmester og hele kommuneledelsen i coronaisolation: Kommunen flirter med omsiggribende nedlukningsgrænse

Annonce