Annonce
Brande

Fire meter høj jerndame har indtaget Nørre Snede

Nu står hun der... midt i rundkørslen i Nørre Snedes vestlige ende... den store skulptur "Damen, der varmede sin ende over ilden". Foto: Peter Hald
Skulpturen "Damen, der varmede sin ende over ilden" er kommet på plads i rundkørslen på Brandevej i Nørre Snede.

Nr. Snede: Ved hjælp af en kranvogn og en flok stærke mænd kom Nørre Snedes berømte jerndame omsider på plads i rundkørslen på Brandevej lørdag formiddag.

Den næsten fire meter høje skulptur, der har titlen "Damen, der varmede sin ende over ilden", blev boltet fast på en solid betonsokkel, og det var en begivenhed, der havde trukket mange Nørre Snede-borgere og andet godtfolk til.

Skulpturprojektet er bragt til verden af Nørre Snede Lokalråd, og lokalrådsformand Hans Jørgen Jensen fortalte, at det havde været to år undervejs, og det har involveret over 70 frivillige og en lang række lokale firmaer, der har spædet til med arbejdskraft, udstyr og penge.

- Det er et billede på byens engagement og hvad vi selv kan og vil. Det er et billede på frivilligheden og glæden ved at gøre ting sammen, understregede Hans Jørgen Jensen i sin tale.

Han lagde ikke skjul på, at der har været meget debat om skulpturen, og at der har været og er modstand mod den i nogles øjne provokerende dame-skulptur, der har ret frodige former.

Meget apropos kvindelige former havde revyforfatterne Jane Fruergaard, Jytte Steffensen og Jan Findal skrevet en sang, der blev indledt med ordene: "Åh, hvor det undrer mig, al den snak og ståhej, der har været om min figur..."

Spørgsmålet er så, om det er kunst, men her kunne Hans Jørgen Jensen citere skaberen af figuren, Poul Schat Jacobsen, der i 60'erne og 70'erne blev landskendt på at sælge skulpturer og store krukker ud for sit hjem langs den gamle hovevej A13 i Nørre Snede. Poul Schat Jacobsen lever ikke mere, men ifølge et gammelt interview i Berlingske Tidende havde Schat Jacobsen udtalt, at det faktisk ikke var kunst, han lavede - men håndværk.

- Men hvis kunst er udtryk for at sætte noget i gang, så er dette det største kunstværk i Danmark. Vi er stolte af det, og nu er ingen vist i tvivl om, hvor Nørre Snede er, lød det fra Hans Jørgen Jensen.

Annonce
Det er et billede på byens engagement.

Hans Jørgen Jensen, lokalrådsformand

Politikere skal ikke dømme

Ikast-Brande Kommunes borgmester Ib Lauritsen (V) holdt også tale, hvor han hyldede skulpturen:

- Hvad er egentlig kunst? Det afhænger jo af øjet, der ser. Jeg har ikke forstand på kunst overhovedet, så jeg skal ikke dømme - og jeg mener heller ikke, at politikere skal bestemme, hvad der er kunst, lød det fra Ib Lauritsen.

- Jeg ved godt, at skulpturen skiller vandene, og at der er uenighed om den. Den vil altid være et samtale-emne - men der er jo på sin vis positivt, tilføjede borgmesteren, som ikke lagde skjul på, at den politiske velvilje også blev fremmet af, at skulpturen ikke har kostet kommunale kroner.

Mens borgmesteren talte, begyndte kranfører Jan Skiffard diskret at hejse den cirka 800 kilo tunge jernskulptur ned fra ladet af den lastbil fra firmaet EMR, der havde transporteret værket.

Processen med at montere det store kvindemenneske på betonsoklen gik problemfrit, og det blev et firkløver bestående af Erik Steffensen fra lokalrådet, smedene Johannsen Jeppesen og Birger Dam og tidligere Nama-direktør Ole Nørgaard Andersen, der boltede figuren fast.

Nu står damen og skuer ud over landskabet, og senere vil der blive opsat en "elektronisk flamme" - nemlig belysning drevet af solenergi.

Den festlige formiddag i Nørre Snede sluttede med indvielse af den nye turistinformationshytte på Torvet og de farvestrålende bannere med værker udført af lokale kunstnere.

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Kurdisk opråb på Rådhustorvet i Horsens: Stop den etniske udrensning

Annonce