Annonce
Kultur

Fire gange 10 meter: Kørners horsensianske kirkekunst rager op i nyt atlas

John Kørners enorme alterbillede "Livets Træ" er et af de mange kunstværker,s om Ny Carlsbergfondet har været med til at bringe ud til danskerne. Arkivfoto: Martin Ravn
"Hvor Folk Færdes" fortæller historien om en stribe af de kunstudsmykninger, som Ny Carlsbergfondet har givet danskerne i de seneste 50 år. To af dem kan ses i Horsens.
Annonce

Horsens: Det er stort, meget stort; John Kørners maleri "Livets Træ", som troner bag alteret i Østerhåb Kirke i Horsens - fire gange 10,4 meter for at være præcis. Nu rager værket også op uden for kirkerummet.

Den imposante kirkeudsmykning optræder nemlig i et helt nyt atlas over mange af de kunstværker, som Ny Carlsbergfondet i tidens løb har muliggjort over hele landet med sine donationer.

"Hvor Folk Færdes" hedder bogen, hvor kunsthistoriker og forskningskonsulent i fondet Tom Hermansen dykker ned i beretninger og mulige tolkninger bag i alt 50 udvalgte kunstudsmykninger fra de seneste 50 år.

Annonce

Det eksistentielle problem over alle

Og Kørners "Livets Træ", der møder kirkegængerne i Østerhåb Kirke i form af et enkeltstående, majestætisk cedertræ, er altså blandt dem.


Når man læner hovedet tilbage og kigger op på det enorme billede med det enorme træ og den enorme himmel, føler man sig som det lille forgængelige mennesker, man er i den store sammenhæng.

Tom Hermansen


Måske udvalgt på grund af den aarhus-fødte kunstners evne til at smelte sit udtryk og sine ideer ind i den kun 10 år gamle kirkes moderne arkitektur.

"Alterbilledet er ikke direkte udfordrende som mange af kunstnerens andre billeder, for eksempel krigs- og prostitutionsværkerne, men det behandler det eksistentielle problem over alle: menneskets uundgåelige død. Når man læner hovedet tilbage og kigger op på det enorme billede med det enorme træ og den enorme himmel, føler man sig som det lille forgængelige mennesker, man er i den store sammenhæng, skriver Tom Hermansen om udsmykningen.

Annonce

Platon fik kappet knoppen af

Blandt de 50 udvalgte er også en udsmykning, som mange horsensianere med studenterhue formentlig har et forhold til: Jørgen Gudmundsen-Holmgreens bronzeskulptur af Sokrates og Platon, som siden 1947 har stået på pladsen foran Horsens Statsskole på Studentervænget.

Jørgen Gudmundsen-Holmgreen skabte skulpturen af Sokrates og hans lærling Platon, som siden 1947 har stået ved Horsens Statsskole til inspiration for skolens studerende. Arkivfoto: Morten Pape

I "Hvor Folk Færdes" fortæller Tom Hermansen værkets historie, der både favner kunstnerens fascination af de græske tænkere, men også et spektakulært hærværk, der skete for snart 30 år siden, da Platon fik kappet knoppen af.

I bedste (vel egentlig værste) Lille Havfrue-stil blev skulpturen halshugget af en ukendt gerningsmand, men det lykkedes heldigvis at få fat i hovedet igen, så Sokrates kunne genforenes med sin lærling i den form, skulpturen siden har stået i til inspiration for skolens elever.

De to lokale værker er på den måde et billede af målet med det ny atlas.

"Ambitionen har ikke været at vælge de "bedst" udsmykninger - det synes også at være en umulig opgave - men derimod at vise, hvor facetteret og omdiskuteret disciplinen (kunstudsmykning i det offentlige rum, red.) har været og er, står der i forordet, som Ny Carlsbergfondets forkvinde Christine Buhl Andersen har forfattet.

"Hvor Folk Færdes" er udgivet af Ny Carlsbergfondet i samarbejdet med Strandberg Publishing.

"Hvor Folk Færdes" fortæller historien om 50 udvalgte kunstudsmykninger, som Ny Carlsbergfondet står bag. To af dem finder man i Horsens. PR-foto af bogens omslag: Strand Publishing
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Mandagens coronatal: Rekordmange bliver testet i Horsens Kommune i disse dage

Hedensted For abonnenter

Anja havde en svær tid som gravid og fødte 3,5 måned for tidligt: Nu er hun selvstændig fertilitetsrådgiver

Annonce