Annonce
Livsstil

Fire fantasifulde borde: Se, hvordan Oh Land, Claus Meyer, Nikolaj Stokholm og Cecilie Haugaard holder jul

I Nanna Øland Fabricius' familie er det en tradition at synge "Det kimer nu til julefest" før julemiddagen. Derfor er stroferne fra sangens første vers broderet i rød på den lyserøde juledug. Bordet er dækket med en eklektisk blanding af Royal Copenhagens julestel, hvid helblonde og det blomstrede Flora. Her er både vintagepynt, farvede glas og bordkort formet som noder. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen
Find inspiration til eventyrlige, børnevenlige, musikalske og velduftende juleborddækninger i Royal Copenhagens årlige juleudstilling, hvor nye traditioner og nye generationer er temaet.

Det er 58. år i træk, at Royal Copenhagen har dækket op til jul i butikken på Amagertorv. Julebordene er udstillet indtil 31. december 2021. I samme periode kan julebordene også opleves online på royalcopenhagen.com.

1 Oh Lands musikalske jul

Midt på bordet står et plysset rensdyr og drejer rundt i sit snelandskab. Fra loftet hænger klokker i røde snore, som Nanna Øland og hendes søn demonstrerede brugen af, da de viste julebordet frem. Musikken er overalt i Nanna Ølands liv og selvfølgelig også på julebordet, der er dækket med en lyserød dug, hvor stroferne fra julesalmen ”Det kimer nu til julefest” er broderet i hvert hjørne. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen

Fra loftet hænger røde silkesnore med klokker på, så hver gæst kan tage fast i en snor og være med til at kime julefesten ind. Stroferne fra den smukke julesalme er broderet med rødt garn i hjørnerne af den lyserøde dug for at markere en tradition fra Nanna Øland Fabricius” familie - at hver julemiddag indledes med at alle synger ”Det kimer nu til julefest”. Sangerinden, der er kendt under navnet Oh Land, har dækket et julebord fyldt med musik, gamle traditioner og møder mellem forskellige kulturer.

Der er gamle glas i forskellige farver, ternede servietter og vintage-julepynt på bordet, der både skal rumme hendes egen katolske opvækst og hendes muslimske svigerfamilie. Der skal være plads til nye traditioner.

- Min julehistorie er ikke skrevet færdig. Den er et øjebliksbillede fyldt med nostalgi og forventninger til fremtiden, siger sangerinden, der lever et omskifteligt liv og i perioder har boet i både New York og Stockholm.

- Julen er det ultimative symbol på at komme hjem. Det er den ene dag om året, hvor man er sammen med de mennesker, der betyder allermest for en. Det repræsenterer noget hyggeligt og magisk, men først og fremmest noget trygt, siger hun.

Sangerinden og komponisten har komponeret et stykke musik, der spiller som bagtæppe til julebordet. Det slår tonen af til hendes sammenblanding af nyt og gammelt. Eventyrligt og musisk. Et stort rensdyr i plys har fået pladsen på midten af bordet, der er dækket med både Royal Copenhagens julestel, der har malede granguirlander i kanterne, og det traditionelle og romantiske stel hvid helblonde, som er blevet pyntet med en lyserød silkesnor gennem blondekanten, som en reference til Nanna Ølands barndomsår på Den Kongelige Balletskole. Det blomstrede flora har også fået plads på bordet, der er mættet af røde og lyserøde farver.

Nanna Øland Fabricius er fra 1. december aktuel med balletten ”Snedronningen” i Tivoli, hvortil hun har komponeret musikken. Hun har udgivet fem albums gennem tiden og har modtaget både Ridderkorset og Kronprinsparrets priser for sit arbejde. Hun er kæreste med musikeren Adi Zukanovic. Sammen har de en søn, og derudover har Øland en søn fra et tidligere forhold.

2 Noelles første jul

Bamsen får lov til at sidde med ved bordet til Noelles første jul. Det er Cecilie Haugaard, der har pyntet op til datterens første jul med fransk stemning, antikke glas og levende lys i hvide stager. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen

Hos modellen og influenceren Cecilie Haugaard og hendes mand, Christopher, har plysbamsen fået en plads ved bordet - for det er første jul med deres datter, Noelle. Et navn, der kommer af det franske ord for netop jul.

- Julen i år bliver noget helt særligt, siger Cecilie Haugaard, der har pyntet bordet, der skal danne rammen om fællesskabet og juletraditionerne.

- Vi holder en stor fælles jul med plads til både fest og afslapning, og vi forsøger alle at tage trykket af forventningerne og finde hyggen frem, siger hun.

Familiejulen er fyldt med traditioner, gåture og kirkegang juleaften. Og en af Cecilie Haugaards yndlingsoplevelser ved julen er at vågne op med familien og forældrene julemorgen.

Ligesom datterens navn er inspireret af Frankrig, så er julebordet det også. Det var der, barndommens ferier blev holdt, og der, hun tog på studieophold, da hun var ung. Kærligheden til Frankrig kan ses i blandingen af Royal Copenhagens hvide blondestel og franske vintage-tallerkener med blomster. Antikke franske glas, hvide glasstager og en lys hørdug understreger den parisiske stemning.

Til den traditionelle danske julemad serveres også Bouche Noelle. En fransk juleroulade, der er pyntet som en træstamme og smager tungt af mørk chokolade.

Cecilie Haugaard, der er både model og influencer, har en kandidatgrad i psykologi og økonomi. Du kender hende måske fra forsiderne på danske magasiner eller i reklamer for internationale brands. Hun er gift med musikeren Christopher. De har sammen datteren Noelle.

3 Julefest med konfekt og kolde øl

En musselmalet pølsevogn er bare et af de fantasifulde indslag i familien Stokholms jul. Et kørende Brio-tog på bordet er et andet. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen

En musselmalet pølsevogn er et af de festlige indslag i det rum, som komikeren Nikolaj Stokholm og influencer Isabella Stokholm har pyntet op for at vise deres jul.

- Ud med traditionerne og ind med festen og hyggen, siger Nikolaj Stokholm, men parret har nu også taget traditioner med fra hver deres familie og skabt deres egne.

Siden de blev gift, har de holdt den store familiejul i et hjem, der bliver pyntet efter alle kunstens regler, og gerne fra begyndelsen af december, hvor kassen med julepynt arvet fra hans bedsteforældre bliver fundet frem. Der er både arvestykker og nye glaskugler på juletræet, og hvert år kommer nyt pynt til, som parret især finder på deres årlige juletur i Tivoli.

- Vi har begge taget fragmenter med fra vores barndomsjul med traditionel mad og dans om juletræet, men vi har skabt vores helt egen fest, der starter om eftermiddagen med champagne og konfekt og slutter med hotdogs og kolde øl, når børnene er lagt i seng, fortæller Isabella Stokholm.

Parrets julebord er dækket med en blanding af klassiske og moderne elementer. Der er musselmalede tallerkener og det romantiske Prinsessestel på bordet, blandet med blå glastallerkener, mundblæste glas i alle slags farver og elegante krystalglas. Rundt om den overdådige buket på midten af bordet kører et Brio-tog til glæde for sønnen Osvald og lillesøsteren, der er på vej.

Nikolaj Stokholm og Isabella Stokholm har været gift siden 2016. Han vandt Årets Komiker 2021 ved Zulu Comedy Galla. Hun er studerende, influencer og højgravid med deres andet barn.

4 Jul i køkkenet

Køkkenet er omdrejningspunktet for julen hjemme hos Christina og Claus Meyer. Hun har designet bordet, som samler hele familien om velduftende gløgg og mad med mellemøstlige krydderier. For også den traditionelle julemad kan fornys. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen

Der dufter selvfølgelig af varme, eksotiske krydderier i køkkenet hos Claus Meyer og hans hustru, Christina Meyer Bengtsson, når det er jul. Køkkenet er selve omdrejningspunktet for familien i december, og der bliver konstant lavet mad og skabt hyggeligt kaos.

Til julemiddagen bliver der altid serveret fugl og steg. Og som noget nyt også en vegetarsteg. Det hele bliver tilberedt og anrettet i husets hjerterum - køkkenet. Derfor er Meyers køkken genskabt i Royal Copenhagens juleudstilling, hvor et langt egetræsbord med rød linoleumstop er dækket med det moderne Hav-stel kombineret med Hvid Halvblonde-tallerkener. De sidste har Christina Meyer Bengtsson, der er designer, selv skabt og dekoreret med grafiske print. Det kongelige porcelæn får et uhøjtideligt præg, når det sættes sammen med rustik og hjemmelavet keramik, arvestykker og loppefund. Der er dækket op til en varm, hjertelig fest, hvor der serveres krydret julegløgg og mad med mellemøstlige smagsnoter - en ny tradition, som familiens fire børn også har taget til sig.

- Juletraditionerne er mange og stammer fra både min og Claus’ familie og barndom. Vi elsker gentagelserne og finder hvert år kassen med gammelt julepynt frem, men vi har også skabt nye juleritualer, som vores børn har været med til at definere, siger Christina Meyer Bengtsson.

Hun ejer Heartwork Design, hvor hun designer møbler, lamper og brugskunst. Hun har for eksempel designet det lange egetræsbord med linoleumstop. Claus Meyer er gastronomisk iværksætter og kogebogsforfatter. Er i år aktuel med ”Meyers Jul”, der indeholder over 270 opskrifter. 

Annonce
Horsens For abonnenter

Grim, ærgerlig og snusket: Graven får ikke pæne ord med på vejen, men spørger du politikerne, er det netop ord, der skal være starten på forandring

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens For abonnenter

Lærer-Jan holder aldrig helt fri: Gæsterne og maden må vente, når eleverne ringer

Erhverv For abonnenter

Stinne rejste sig, da fundamentet under hendes firma smuldrede: Nu har hun 50 ansatte og modtager nye jobansøgninger hver dag

Podcast

Ældre Sagen håber på ekstra læger til Hedensted: Vores medlemmer vil blive berørt meget

Hedensted

Fældninger og skader på træer: Det skal til for at hjælpe Staksrode Skov, siger Naturstyrelsen

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Leder For abonnenter

Tiden er kommet: Send dit brokke-gen på vinterferie og lad julefreden sænke sig tidligt og lad den vare til påske og gerne længere

Horsens

Vaccinationscenter opruster med vagt efter hærværk og forsøg på brandstiftelse på centret

Erhverv For abonnenter

Sushi-succes og vækst på værtshus, optik, chokolade og meget mere: Se hvordan lokale firmaer klarer skærene i ugens regnskaber

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Horsens

Mens priserne på energi stiger: Her bliver der ingen prisstigninger på fjernvarme

Erhverv For abonnenter

Midt i tvangslukning og produktionsproblemer: Allan Hansen fik et af sine bedste år nogensinde - og succesen er kun vokset siden

Kultur

Udsatte familier får chancen for at holde jul på Fængslet

Annonce