Annonce
Horsens

Fire bulgarere dømt for en stribe tricktyverier

Et kærestepar samt en mor og hendes søn, alle fire er fra Bulgarien, blev torsdag dømt for en stribe forhold af tyveri og bedrageri ved Retten i Aarhus. De fire fik hver et års ubetinget fængsel samt udvisning af Danmark med indrejseforbud i seks år. Arkivfoto
Et kærestepar i 20'erne samt en mor og hendes søn erkendte torsdag i Retten i Aarhus over 60 forhold, hvor de bestjal og bedrog adskillige danskere. Det er sket i store dele af Jylland og på Fyn.

Aarhus: Et bulgarsk kærestepar i 20'erne, en jævnaldrende mand samt hans mor, der er i slutningen af 40'erne, blev torsdag ved Retten i Aarhus idømt et års ubetinget fængsel samt udvisning af Danmark med indrejseforbud i seks år.

De fire blev dømt for over 60 forhold, hvor de turnerede i dagligvarebutikker i blandt andet Horsens, Brædstrup, Middelfart, Odense og Otterup. Her afledte de især ældre kunder, stjal deres punge og tasker og hævede efterfølgende penge på deres dankort.

I alt lykkedes det kvartetten at hæve 77.000 kr. Derudover var der et mislykket forsøg på at hæve 19.000 kr., oplyser specialanklager Lars Petersen, der førte sagen for politiet.

I flere tilfælde havde borgerne pinkoderne til deres kreditkort liggende i pungen. Det gjorde det let for tyvene hurtigt at hæve penge.

De dømte erkendte tyverierne og modtog dommen.

Annonce

Organiseret kriminalitet

Det er Særlig Efterforskning Vest (SEV) med hovedsæde i Aarhus, der gennem længere tid har efterforsket intensivt mod omrejsende kriminelle.

18. februar slog enheden til og anholdt de fire bulgarere. De har siddet varetægtsfængslet siden, og Lars Petersen er tilfreds med torsdagens dom.

- Der er tale om meget organiseret kriminalitet, hvor de dømte har listet punge op af sagesløse menneskers lommer og poser og systematisk har misbrugt deres dankort. Derfor er jeg tilfreds med, at de både fik en ubetinget fængselsstraf og blev udvist, siger han.

Ifølge Lars Petersen er der tale om to forhold lokalt i Horsens Kommune. Derudover har de, foruden på Fyn, også huseret i Sønderjylland samt i Grenå, Ry, Sdr. Omme, og i Herning-området.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Nu burde det være forbudt at nøjes med at lave korte uddannelsesaftaler

Læserbrev: Når man har fået en læreplads og klaret prøvetiden, får man en uddannelse, hvis man da ikke dummer sig gevaldigt undervejs eller dumper til svendeprøven. Sådan var det altid i de gode gamle dage, da en mester var en mester og tog ansvar for, at unge mennesker blev uddannet i byggefagene. Den slags mestre findes der heldigvis stadig en stor del af. Men der er altså også mange af de andre. Det er især dem med de større og større biler, der råber op om, at lærlinge er alt for dyre. Det er de samme mestre, der klynker over, at de ikke kan få folk nok og derfor må sige nej til opgaver. At de to synspunkter i den grad strider mod hinanden, er åbenbart ikke gået op for dem. Men uden nye svende i fremtiden bliver det jo endnu sværere at skaffe arbejdskraft nok. Alligevel er det den slags mestre, der tager en lærling på en kort lærekontrakt for så at skifte ham/hende ud med en anden, når praktikperioden er gået. Det kan være forståeligt i perioder med lav beskæftigelse, at mestre kan føle sig presset til at tage en lærling, som der måske ikke rigtig er plads til i virksomheden. Men lige nu, midt i en højkonjunktur med noget nær fuld beskæftigelse, gang i alle hjul og sorte tal på langt de fleste bundlinjer, burde det være forbudt at nøjes med at lave korte uddannelsesaftaler. En undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut har påvist, at de korte praktikaftaler skaber usikkerhed hos lærlingen og kan betyde en noget diffus uddannelse, fordi det langtfra er altid, praktiksted nummer to helt ved, hvad praktiksted nummer et har uddannet det unge menneske i. Selv i de tilfælde, hvor en kort praktikaftale virker som en forlænget prøvetid, og praktikken udvides til at omfatte hele forløbet i samme virksomhed, kan den korte uddannelsesaftale have negative følger, fordi den skaber usikkerhed. Nogle gange så stor, at lærlingen helt opgiver uddannelsen, når det nu er så svært at få en rigtig læreplads. Også derfor mener vi, de korte uddannelsesaftaler bør afskaffes. Tre måneders prøvetid må være nok til at finde ud af, om et ansættelsesforhold er rigtigt eller forkert. Indfør til gengæld gerne en uddannelsesbonus i vores næste overenskomst - altså en præmie til mestre for at uddanne til faget. Men kun for et helt og fuldt uddannelsesforløb. Vel vidende at en bonus måske ikke er nok, kunne det være fint, om man på alle uddannelser siger, som det allerede nu er tilfældet inden for malerfaget: En enkelt kort praktikaftale er maksimum - derefter er det fast arbejde resten af uddannelsen. For en uddannelse stykket sammen udelukkende af korte uddannelsesaftaler har sjældent samme kvalitet som et helt sammenhængende uddannelsesforløb.

Annonce