Annonce
Erhverv

Finns besætning blev ramt af den frygtede PRRS-virus: Det har kostet os 5,7 millioner kroner

Finn Schmidts besætning blev hårdt ramt af PRRS-virus. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Besætningerne hos formand og bestyrelsesmedlem i Østbirk Landboforening blev ramt af den frygtede PRRS. Nu søger de erstatning.
Annonce

Hatting: To lokale landmænd, der begge sidder i bestyrelsen for Østjysk Landboforening, er blandt de i alt 44 landmænd, der er blevet ramt af den frygtede PRRS-virus.

Som omtalt i Folkebladet torsdag udsendte Hatting A/S ornesæd med PRRS-virus sidst i juli 2019.

Svinebesætningerne hos både formand for Østjysk Landboforening Henrik Nielsen fra Vinten og bestyrelsesmedlem Finn Schmidt fra Klovborg blev ramt.

Værst gik det ud over Finn Schmidts besætning.

- Jo, jeg er en af dem, der er hårdt ramt. Jeg har fået opgjort, at det har kostet mig 5,7 mio. kr., og jeg ligger nok blandt den tredjedel, der er hårdest ramt, fortæller Finn Schmidt.

Han betegner perioden i sensommeren som den værste, han har oplevet i de 30 år, han har haft sin besætning.

- Vi stod i sommer og manglede 10 portioner sæd. Dem hentede vi i Hatting sidst i juli. Da Hatting meldte ud, at de havde konstateret PRRS, prøvede vi at gå tilbage og finde frem til de søer, vi havde insemineret med sæd fra Hatting, fortæller Finn Schmidt.

Søerne blev isoleret i en stald, og der blev taget blodprøver.

- Og de viste ganske rigtigt, at de havde PRRS allerede en uge efter, de var blevet løbet. Vi slagtede dem selvfølgelig med det samme. Derefter tog vi igen prøver, og så troede vi, at vi var sluppet for det, og at vi havde fået det isoleret, fortæller svineproducenten.

Det viste sig desværre ikke at holde stik.

- I august - cirka tre uger efter - væltede det hele, skal jeg love for. Da vi en lørdag kom ind i stalden, var der ikke én so, der rejste sig op, da de skulle fodres. De lå alle sammen ned og havde høj feber. Jeg vidste med det samme, at den var gal. Det kunne ikke være andet end PRRS. Det kan slet ikke sammenlignes med influenza, fortæller Finn Schmidt.

Da vi en lørdag kom ind i stalden, var der ikke én so, der rejste sig op, da de skulle fodres. De lå alle sammen ned og havde høj feber.

Finn Schmidt, landmand

Annonce

Sorte fostre - og krisehjælp

Efterhånden spredte smitten sig til de andre stalde.

- Det hele blev ramt. De fleste søer overlevede, men der skete noget med fostrene. Mange døde, og nogen var helt sorte. Vi fik ekstremt mange af de her sorte grise. Ugerne efter blev antallet af nyfødte halveret. Og dem der blev født, mens soen var syg, kunne soen ikke passe alligevel, fortæller han.

Han betegner det selv som en forholdsvis kort periode, hvor det var virkelig slemt.

- Vi havde især én måned, vi hellere end gerne ville have undværet. Vi troede faktisk aldrig, det ville holde op. Jeg kan stadig se for mig, hvordan mine medarbejdere sad omkring frokostbordet og var helt opgivende. Så ringede jeg til dyrlægen og fik ham til at komme hurtigt - og så kom han med kager for at muntre os op. Det var nærmest lidt krisehjælp, fortæller han.

Kastraktionen af ornerne blev også stoppet midlertidigt, for blødningerne var svære at stoppe.

Annonce

Forhandler erstatning

I dag vurderer Finn Schmidt, at produktionen er på 80-90 procent af det optimale. Det tager normalt et års tid at komme helt oven på.

Han er én af de 22 svineproducenter, der bliver repræsenteret af Danske Svineproducenter, som forhandler erstatning med Hatting A/S.

- Hatting rettede jo ind prompte efter det her, så vi tør godt modtage sæd fra dem igen. Men om vi bliver ved med det, afhænger selvfølgelig af, om vi får en erstatning. Ellers er der jo heldigvis andre, der leverer sæd, siger Finn Schmidt.

I dag er produktionen hos Finn Schmidts besætning på 80-90 procent. Arkivfoto: Morten Marboe
Annonce

Ramt knap så hårdt

Formand for Østjysk landboforening Henrik Nielsen blev også ramt, men i hans tilfælde knap så hårdt som i Finn Schmidts tilfælde.

- Vi havde i forvejen to typer af PRRS-antistof i besætningen. Alligevel har det nok kostet os mellem en og halvanden mio. kr., vurderer Henrik Nielsen.

Han er ikke én af de 22, der er repræsenteret af Danske Svineproducenter i erstatningssagen mod Hatting A/S.

- Vi er fem besætninger, der har vores egen advokat gennem Velas. Jeg håber, at man kan finde en eller anden form for forlig. Der er ikke tvivl om, at Hatting A/S ikke fik kommunikeret effektivt nok ud, da de blev klar over, at de havde fået det ind. Hatting A/S har heller ikke haft så stramme smittebeskyttelsesforanstaltninger, som vi har troet, siger Henrik Nielsen.

Han vurderer, at hans besætning er ved at være på normalen igen.

Direktør for Hatting A/S Per Nyby Pedersen afviste torsdag i Folkebladet, at Hatting A/S, der har hovedsæde på Oensvej syd for Horsens, har overtrådt reglerne.

- I bagklogskabens ulideligt klare lys kan man altid sige, at det, vi gjorde på det tidspunkt, ikke var tilstrækkeligt. Men den måde, vi gjorde det på, var aftalt i branchen. Det var ikke noget, som Hatting fandt på, lød det blandt andet fra Per Nyby Pedersen.

Formand for Østjysk Landboforening Henrik Nielsen blev også ramt af PRRS. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Udsigt til brandslukning resten af aftenen: Vi skal ind fra ydersiden, og det tager tid

Annonce