Annonce
Kultur

Film: Med en diktator om bord

Ti menneskelige laboratorierotter isoleres i maj 1973 omkring den mexicanske videnskabsmand Santiago Genovés på flåden Acali. Målet er at studere voldelig menneskelig adfærd under en lang rejse med havstrømmen over Atlanterhavet. Fire årtier senere mødes de nu aldrende deltagere i eksperimentet i den svenske dokumentarist Marcus Lindeens film "The Raft". Foto: Dox Bio

Syv deltagere fra Acali-eksperimentet genforenes efter fire årtier for at se tilbage på et af 70'ernes mest bemærkelsesværdige sociale eksperimenter: 10 mennesker isoleret på en flåde, der driver med strømmen over Atlanterhavet

Ved første øjekast er Marcus Lindeens dokumantar om Acali-eksperimentet en simpel dokumentar klippet sammen af voice over, interviewbidder og arkivmateriale. Men da syv af de oprindeligt ti deltagere flere årtier senere træder om bord i en model af flåden kommer fortid og nutid helt fortryllende i samspil, og pludselig vokser den debuterende, svenske dokumentarists film til en voldsomt engagerende fortælling om alderdom, drømme og håb og dermed til meget mere end blot at genfortælle en glemt fortælling fra allernederste skuffe med videnskabelige kuriositeter.

Acali, der betyder huset på vandet, søsættes i maj 1973 og den 101 dage lange rejse begynder. I starten kigger vi nysgerrigt og fordomsfuldt videnskabsmanden over skulderen. Hvordan agerer deltagerne under pres? Hvornår bukker folk under for deres instinkter? For de er jo blot som dyr i et eksperiment og konflikt ligger i vores DNA.

Men da flåden nærmer sig sin destination toner en ny fortælling frem. Da antropologen Santiago Genovés ikke får de konfliktfyldte resultater, han ønsker, begynder han at presse og manipulere deltagerne. Nu er det pludselig observatørens adfærd, vi observerer. Han er ikke længere videnskabsmand. Han er diktator.

Annonce

Et fredsprojekt

Eksperimentet har taget en uventet drejning. Og får yderligere et lag lagt på i kraft af deltagernes genforening i Marcus Lindeens filmstudie 43 år senere. Nu er der for alvor plads til eftertanke, og med instruktørens geniscenesættelse af fartøjet i det mørklagte filmstudie pibler hemmeligheder, historier og tanker, der ikke tidligere er blevet delt, frem.

Santiago Genovés betegnede selv Acali-eksperimentet som et fredsprojekt. Et oplagt forsøg i en tid, hvor B-52'ernes bomber regnede ned over Nordvietnam, og terrorbevægelser voksede ud af politiske strømninger. Hvorfor ønskede mennesket vold og konflikt? Genovés selv havde været del af en flykapring og herfra udsprang hans ideer til den isolerede flåde.

På alle måder var eksperimentet en fiasko. Pressen stemplede Acali som sex- og orgieflåden og var ikke det mindste interesserede i den videnskabelige side af sagen, Santiago selv blev syg og mistede kontrollen, og universitetet, der havde bakket eksperimentet op, afskrev hans resultater og lagde afstand til projektet.

Måske eftertiden ser mildere på det. En af deltagerne, er i hvert fald ikke i tvivl:

- Jeg betragter eksperimentet som en stor succes. Santiago formåede at skabe sand fred. Han var bare så fokuseret på konflikterne, han ikke kunne se det.

Film: The Raft

Dokumentar, dansk, svensk, tysk og amerikansk, 97 minutter, tilladt over 15 år

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce