Annonce
Skanderborg

Festiwalther version 2.0: Stadig med bar røv og cigaret

Den 'nye' og den 'gamle' Festiwalther, som blev tegnet af Henrik Ory for snart 40 år siden. Foto: Flemming Krogh

Smukfests maskot Festiwalther skal frem i lyset igen. Virksomheden Designit giver nyt liv til den originale maskot, der holder til i bøgeskoven i Skanderborg.

AARHUS: For 40 år siden åbnede en lille flok mennesker portene til en musikfestival i Skanderborg. I begyndelsen var det nogle få tusinde gæster, der nød musikken og stemningen i skoven med de høje bøgetræer syd for byen. Igennem årene er festivalen blevet en kæmpe succes, som musik- og festnydere valfarter til hvert år. Billetterne bliver revet væk, så snart de er sat til salg.

Den lille skovtrold, Festiwalther, blev tegnet af Henrik Ory, som gav den bar røv, en cigaret i mundvigen og en rød guitar over skulderen.

I mange år prydede Festiwalther plakaten til Skanderborg Festival, som det hed dengang. Nu er tiden en anden. Festivalen har skiftet navn til Smukfest, og Festiwalther er gennem de seneste år blevet nedtonet til fordel for de høje bøgetræer. Festiwalther må nøjes med en lille plads i bunden af plakaten.

Men nu skal Festiwalther frem i lyset igen. I anledning af festivalens 40-års jubilæum.

Annonce
Christian Dyhr (tv) har arbejdet på Walthers nye ?look? sammen med Jacob Vidkjær og Jesper Juul Sehested. De er alle tre trofaste festivalgængere til Smukfest, på den måde har de haft lettere ved at ramme Festwalthers DNA. Foto: Flemming Krogh

Bar røv og smøg

Opgaven med at justere og genskabe den kendte maskot er i hænderne på den århusianske virksomhed Designit. Det foregår i tæt dialog med folkene bag festivalen.

- Vi rører ved noget, som har haft stor betydning for de ansvarlige bag Smukfest og for alle gæsterne igennem de 40 år. Derfor er der mange beslutninger, der skal tages. Skal trolden Walther have bar røv i 2019 eller hørte det til i de mere frigjorte tider i 70'erne? Skal maskotten stadig have en cigaret i mundvigen, eller skal vi følge tidens sundhedstrend og fjerne cigaretten? Der er mange beslutninger, der skal tages, siger design director Christian Dyhr, der har arbejdet på Walthers nye 'look' sammen med senior motion designer Jacob Vidkjær og senior brand designer Jesper Juul Sehested.

Nu er de fleste beslutninger taget. Både cigaretten og den bare røv er intakt.

- Vi holder fast i, at maskotten skal signalere noget løssluppent. Smukfest er én lang fest, hvor man må skeje ud, lyder der fra Christian Dyhr og de to andre i teamet.

Det kan ikke være fornuften, der skal afgøre Festiwalthers nye udtryk. Det lægger de tre ansatte i Designit vægt på.

- Det vile være utroværdigt, hvis vi havde tegnet en porre i hånden på Walther i stedet for en cigaret, lyder det fra Christian Dyhr.

Opgaven handler ikke udelukkende om at tegne en ny version af Festiwalther til plakater, skilte og brevhoveder.

Levende på film

Nettet kræver levende billeder, og det skal virksomheden også levere. En kortfilm om 'den nye Walther' er netop ved at være færdig. Den er motion designer Jacob Vidkjær og resten af holdet stolte af.

Det tager ikke mange sekunder, før Jacob Vidkjær har fundet filmen frem på sin laptop. Lyden af beats og en levende Festiwalter i sit rette element på Smukfest toner frem i det højloftede kontorlokale på havnen, hvor Designit holder til.

- Vi er endnu ikke helt færdig med filmen. Der er stadig ting, vi ikke har besluttet. Skal der være ild i cigaretten, så der kommer røg fra den? Måske vil det virke for voldsomt. Men der skal helt sikkert være vind i Walthers lange hår, funderer Jacob Vidkjær, som har ansvaret for at gøre maskotten levende.

Men uanset om det er den 'levende' Festiwalther eller ham på plakaten, har han fået et nyt look. En guldkæde er et nyt element.

- Når Smukfest fylder 40 år, må det godt være lidt ekstravagant. Festiwalther ser lidt nonchalant ud på den måde, mener Christian Dyhr.

70'er-stil

Inspirationen til den nye figur trækker tråde tilbage til 70'erne.

- Tegnefilmen Bennys Badekar er forrygende. Den har vi skelet til. Pladecovers med Shu-Bi-Dua fra 70'erne og 80'erne har også inspireret os, fortæller Jacob Vidkjær, som nyder det noget langsomme tempo, som tegnefilmene havde dengang.

- Filmene var meget anderledes, end man oplever på børne-tv i dag. Der var bedre plads til det skæve og skøre dengang. Det har vi ladet os inspirere af, tilføjer Christian Dyhr.

At der ligger mange timers arbejde bagved, understreger en stor manual med guidelines, som skal bruges på dette års festival. Manualen er fyldt med elementer fra Festiwalters univers, som kan bruges på brevpapir, til skilte og andet der relaterer sig til Smukfest. Walthers hånd med et krus øl er naturligvis en del af manualen.

Og på den måde kommer Festiwalthers nye 'look' til at bidrage til fortællingen om festivalen. Om den charmerende maskot får mere plads på dette års festivalplakat, er er dog endnu uvist.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Renosyd: Vi ønsker fuld gennemsigtighed og åbenhed om vores indsamling af plast til genanvendelse

Læserbrev: Skanderborg og Odders borgere er gode til at sortere affald. I 2018 indsamlede Renosyd 800 ton plast fra de lokale husholdninger, og langt det meste er genanvendt. Vi bliver også forfærdede over billederne af store plastbjerge i Malaysia, og det er relevant at spørge sig selv, hvor plasten fra Skanderborg og Odder bliver af. Når vi beder borgerne om at sortere affald, skal det give mening. Renosyd ønsker fuld gennemsigtighed og åbenhed om vores indsamling af plast til genanvendelse, også på de områder, hvor det er vanskeligt. I Skanderborg og Odder sorterer borgerne emballage af hård plast i en beholder derhjemme. Alt andet plast kan de aflevere i fem forskellige containere på genbrugspladserne. På vores hjemmeside fortæller vi, hvad der sker med den plast, vi samler ind. Der er ingen grund til at skabe tvivl om vores ansvar for at sikre den bedst mulige udnyttelse af ressourcerne i affaldet. Vi vil gerne tale om udfordringerne og dilemmaerne. Lad os bare nævne tre: Kommuner og affaldsselskaber sender opgaver i udbud. Det gælder også plast, der skal sorteres og oparbejdes til genanvendelse. Ingen danske virksomheder byder ind, og der findes ikke anlæg i Danmark, der kan genanvende det blandede emballageplast fra husholdninger. Renosyd indsamler 800 ton plast om året. Selv om det kan lyde af meget, er det en meget lille mængde, og muligheden for at følge vores plast til det yderste led er meget begrænset. Plasten fra Skanderborg og Odder bliver blandet med plast fra andre kommuner, allerede inden det har forladt Danmark. Der er meget plastemballage, der slet ikke kan genanvendes. Hvordan skal borgerne kunne se forskel på den gode plast, der er egnet til genanvendelse, og den dårlige plast, som vi helst ville udnytte til energi i vores affaldsenergianlæg i Skanderborg? Vores svar er, at det skal de ikke. Det er vores ansvar. Borgerne skal fortsætte med at sortere plast, fordi det giver mening at spare ressourcer og skåne miljøet. Renosyd skal nok tage sig af det på bedste vis. Sortering og indsamling af plast er blot ét led i værdikæden til bedre genanvendelse af plast. For at komme i mål er der behov for udvikling og bedre styring i alle led i kæden. Vi har derfor med glæde konstateret, at vores nye miljøminister, Lea Wermelin, nu har bragt problemerne op på EU-niveau. Renosyd fortsætter arbejdet med at øge indsamlingen af plast. Vi samarbejder med en lang række private firmaer, og vi samarbejder på tværs af kommuner og affaldsselskaber med det samme mål for øje: at sikre den bedst mulige genanvendelse af plast. (Forkortet, red.)

Annonce