Annonce
Østjylland

Festival på et fundament af frivillige

Poul Martin Bonde har gennem årene været alt lige fra musikanmelder til Walters spindoktor på Smukfest. De seneste to år har han været formand for festivalen. Foto: Axel Schütt
Når festivalen i år runder et skarpt hjørne, har festivalformand Poul Martin Bonde været med en stor del af vejen.
Annonce

Skanderborg: Festivalformandens bekendtskab med Smukfest begyndte allerede i 1983-84, hvor han var sendt i skoven som musikanmelder for blandt andet denne avis.

- Jeg har været med fra de tidlige år og har lært folk at kende. Siden 1990 har jeg skrevet programmet. I en længere periode var jeg spindoktor for Walter, festivalens troldemaskot, da man mente, at han havde brug for sådan én, siger han og griner lidt.

Festivalens mangeårig talsmand beskriver Smukfest som en organisme, der aldrig står stille:

- Smukfest sover aldrig og er i konstant udvikling. Der er altid gang i et projekt eller en sjov idé. Hos os er der ikke langt fra tanke til handling. Vi er her ikke for at tilfredsstille aktionærer eller pengebagmænd. Vi er her for at lave den bedst mulige festival hele tiden. Det er et meget sjovt drive at have, siger han og fortsætter:

- Det kan man også se på det arbejde vores mere end 13.000 frivillige lægger på festivalen. Den ekstra finish laver de jo også, fordi de er stolte af deres arbejde her. Det er en drivkraft. Stoltheden af at være en del af den 40 år lange historie. Festivalen blev startet på ingenting af fem unge mænd, som bare gjorde det, fordi de syntes, at Skanderborg skulle have en musikfestival. Det er en fantastisk historie at være en del af.

Skør fakta om Smukfest

Under Smukfest 2016 blev der drukket:

277.000 flasker øl
147.000 liter fadøl
49.500 Cocio
138.000 vand m/u brus
17.200 flasker vodka
7.000 flasker cava
2.300 flasker Kahlua
100 flasker Fernet Branca
12 flasker alkoholfri vin
6.300 flasker vin
170.000 shots rør
900 flasker Tequila
5.200 liter Økologisk Sødmælk (man må aldrig gå ned på White Russians*!)

Der blev samme år brugt:
6.250 limefrugter
32 kasser af husets cigar
56 tons isterninger
300.000 styks engangsbestik
120.000 affaldssække
3.000.000 meter toiletpapir
80.000 champagneglas
1.000.000 øl krus
2.000 hovedpine piller
Cirka 100 tons appelsiner (der blev til 50.000 liter appelsinsaft)

Kilde: Smukfest fakta

Annonce

Bog om frivillige

I anledning af jubilæet har festivalen udarbejdet en stor bog om frivillighed, der udkommer 1. august.

- Festivalen er bygget af frivillige, og det er fundamentet, vi står på. Festivalen har lige fra begyndelsen været skabt af foreningen Skanderborg Festivalklub, og bogen er en hyldest til den del af vores historie, siger Poul Martin Bonde.

Frivillighed er fortsat en forudsætning for, at der hvert år kan stables en festival på benene i bøgeskoven. Men i og med at festivalen er vokset, vokser også behovet for at uddanne de frivillige.

- I dag kan man ikke bare møde op og tage en vagt, der er mange andre krav til det at være frivillig. Derfor har vi mange forskellige uddannelser af vores frivillige, blandt andet inden for e-læring og forskellige vagtkurser. Vi skal sikre os at frivilligheden udvikler sig på gode måder, og at det bliver ved med at være attraktivt at være en aktiv del af medhjælperstaben. Derfor arbejder vi meget med lederuddannelse af vores frivillige ledere og inddragelse på forskellige områder, og det er noget, vi også vil have fokus på fremadrettet, siger Poul Martin Bonde.

Forberedelser til Smukfest

Festivalen omplanter hvert år i april 30-50 35-årige bøgetræer og er på den måde med til konstant at vedligeholde skoven.

Det tager omkring seks uger at bygge Smukfest op i skoven. Festivalen laver sin egen skovbørnehave til børn af de medhjælpere, der arbejder før festivalen. Der er omkring 3.000 opstillere i arbejde. Det tager en uge at pakke festivalen sammen igen.

Der bliver lejet mere 350 telte i alle størrelser.
Der bliver lagt 34.000 kvadratmeter gulv og opsat cirka 55 kilometer hegn.
Der bliver opstillet omkring 200 boder og barer samt 200 sanitetsvogne med i alt 1462 vandskyllende toiletter.
Der trækkes op imod 32 kilometer kabel rundt i skoven til barer og boder. Dertil kommer 15 kilometer fiber der er gravet ned både i skoven og på Kærligheden.

Foruden Hotelt, paptelte, Can Sleep og andre soveformer, opstiller gæsterne selv omkring 12.000 telte op.

Festivalpladsen er på omkring 230.000 kvadratmeter. Hele området inklusiv campingpladser og parkering er på 635.000 kvadratmeter.

Kilde: Smukfest fakta

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Horsens

Dagens corona-tal: På ét punkt ligner Horsens Kommune ikke de andre

Annonce