Annonce
Ikast-Brande

Fem valgsteder nedlægges i kommunen

Hidtil har selv de mindste byer haft stemmebokse ved kommunalvalgene. Men nu reduceres antallet af afstemningssteder. Arkivfoto

Fire valgsteder nedlægges, mens valgstederne i Gludsted og Hampen slås sammen. Det var resultatet efter en følelsesladet debat på byrådsmødet.

Brande: Havde man på forhånd forventet, at det var debatten om placeringen af en ny skole i Brande, der ville trække tænder ud på mandagens byrådsmøde, tog man grundigt fejl.

I stedet var det spørgsmålet om en nedlæggelse af fem af kommunens 16 valgsteder, der udløste en næsten tre kvarter lang og til tider følelsesladet debat, hvor fronterne blev trukket hårdt op.

Punktet var umiddelbart forud for mødet blevet flyttet fra den lukkede til den åbne del af dagsordenen, og kun ganske få af de 21 tilstedeværende byrådsmedlemmer undlod at tage ordet i løbet af debatten.

På forhånd havde et enigt økonomi- og planudvalg vedtaget at anbefale nedlæggelsen af de fem valgsteder, mens der til gengæld var uenighed om størrelsen af besparelsen, og om det var pr. valg eller pr. år, man sparede beløbet, som alt efter afsenderen varierede fra i underkanten af 100.000 kroner til cirka 400.000 kr.

Valghandlingen er efterhånden den eneste tilstedeværelse, kommunen har i de små byer.

Brian Sigtenbjerggaard, byrådsmedlem for Venstre

Frem fra mølposen

Forslaget om at nedlægge de mindre valgsteder blev egentlig allerede truffet for otte år siden, men blev siden rullet tilbage og aldrig ført ud i livet. - Vi er blevet klogere, sagde Venstremanden Carl Jensen, der sammen med partifællen Brian Sigtenbjerggaard var blandt de små valgsteders mest lidenskabelige forsvarere.

- Det er ikke noget, der er groet i min have, sagde Carl Jensen om forslaget, mens Brian Sigtenbjerggaard talte om stor symbolværdi i valghandlingen:

- Valghandlingen er efterhånden den eneste tilstedeværelse, kommunen har i de små byer, sagde han og påpegede, at kommunen gør forskel på nogle befolkningsgrupper: Med den ene hånd fører man PR-kampagne for at få udvalgte grupper til at stemme, og med den anden gør man det sværere for nogle andre.

- Det synes jeg er uheldigt, fastslog Brian Sigtenbjerggaard, der ligesom sin partifælle mente, man burde kunne finde pengene et andet sted.

Annonce

Foreslog udvidelse

- Ser borgerne det som en god besparelse eller en tilsidesættelse af landsbyerne, funderede Fælleslistens Lotte Stoltenborg, der mente, at der var rigtig meget psykologi og ikke mindst nærdemokrati forbundet med spørgsmålet, mens Socialdemokratiets 2. viceborgmester, Frank Heidemann Sørensen, udtrykte sin bekymring for, hvordan byrådet skulle være i stand til at finde besparelser for 30 mio. kr., når man ikke kunne blive enige om noget så simpelt som at lukke fem valgsteder. I stedet foreslog han at udvide byrådet til 25 medlemmer (som tidligere), hvilket ifølge ham ikke vil påføre kommunen ekstraudgifter. På den måde vil det ifølge Frank Heidemann blive lettere både for små partier og rent geografisk at blive repræsenteret i byrådet.

Annonce

Afskaffe juniortilforordnede

Flere modstandere af nedlæggelsen var inde på, at der måtte kunne skæres ned på bemandingen og sågar serveringen på valgstederne. Bl.a. stod nyskabelsen med juniortilforordnede for skud. Flere havde indtryk af, at de unge havde brugt mere tid på deres mobiltelefoner end på valghandlingen, og evalueringen af ordningen havde ikke været specielt positiv. Det fik socialdemokraten Kasper Pauli Pedersen til at tage de unge mennesker i forsvar: Han havde ved selvsyn oplevet dem som "interesserede i at være en del af demokratiets maskinrum".

De Konservatives Annette Mosegaard sagde ligeud, at hun fandt det uheldigt, at politikerne var så uenige om spørgsmålet, mens borgmester Ib Lauritsen (V) garanterede, at hvis forslaget blev nedstemt, ville det ikke blive taget op igen i hans regeringstid.

Annonce

Delt på midten

Den afsluttende afstemning, der delte flere af partierne på midten, betød afslutningen på en epoke i Drantum, Uhre, Pårup og Munklinde, mens valgstederne i Gludsted og Hampen slås sammen. Til gengæld overlevede valgstederne i Blåhøj, Isenvad og Klovborg. Imod beslutningen om at nedlægge de fem valgsteder stemte de fem Venstre-folk Lars Lyhne, Gert Bækgaard, Brian Sigtenbjerggaard, Helle Mathiasen og Carl Jensen samt Fælleslistens Lotte Stoltenborg og De Konservatives Kirsten York Helms, mens Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti var fælles om at holde partidisciplinen.

Eftersom beslutningen trådte i kraft med øjeblikkelig virkning, er det nu en realitet, at der har været afholdt valg i blandt andet Drantum Forsamlingshus og på Uhre Kro for sidste gang.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

Klub har hjemme i en hal fra 1935 og drømmer om moderne forhold: Vi lider under alt for lidt indendørs plads

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

To festaber med vilde drømme, talent og solid tro på egne evner skrev Horsens ind i heavy-historien

Horsens For abonnenter

33-årig tog sin 14-årige datter med på hotel: Nu er han dømt for overgreb - men slipper for udvisning

Kultur

Hør Horsens 'ser rødt': S har tronet i over 100 år - hvordan kan det overhovedet lade sig gøre?

Horsens

Ambulancer er under hårdt pres, men udrykninger til livstruende tilfælde holder tiden

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Debat For abonnenter

Avisen mener: Kulturminister vil sikre EM-fodboldheltenes kampe på nationalt tv, men pas på med at stikke os blår i øjnene

Horsens

Gågaden spærres delvist af: - Vi synes ikke, fugen har den kvalitet, som vi ønsker

Hedensted

Få et smugkig indenfor i kommende byggeudstilling: Her er hvad familien Danmark ønsker anno 2021

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Horsens

Vandløb i Horsens er på national liste over mulig forurening med giftigt stof: Svaret skal findes i fisk

Horsens For abonnenter

35-årig udgav sig for at være teenager: - Hun troede, jeg ville have sex, men jeg ville bare have min OCD til at gå væk

Brædstrup

Madhus måtte lukke: Nu åbner Café Banesti

Annonce