Annonce
Ikast-Brande

FDF-fødselsdag gik helt i kage

Jimmy, Nicklas, Andreas, Mikkel og Emil har været med til at konstruere og fremstille den pandekagemaskine, der – når den engang er helt færdig – skal kunne bage over 300 pandekager i timen – helt automatisk. Foto: Mikael Lund
FDF i Brande fejrede rund dag med masser af kage - og pandekager.

Brande: I disse dage er det 10 år siden, FDF’erne Brande kunne fejre indvielsen af deres nybyggede kredshus på Jyllandsvej. Det blev fejret i lørdags, og fejringen gik bogstavelig talt helt i kage.

Det var i 2009, de lokale FDF’ere tog et kæmpe skridt og flyttede fra ”Sløjfen” på Østre Allé ud til klatretårnet, der var blevet opført på en dengang tom grund på Jyllandsvej som nabo til den daværende 4H-gård - nu kaldet Bondegården.

Med masser af frivillig arbejdskraft og økonomisk støtte til materialerne lykkedes det at få bygget et dejligt og ikke mindst praktisk kredshus, som siden har dannet ramme om FDF-aktiviteterne.

Når lørdag var valgt som officiel fødselsdag, skyldtes det, at der i forvejen blev afholdt kredsweekend med deltagelse af ca. 35 børn og unge i kredshuset. Nogle sov indendørs, andre i de shelters, der er blevet opført på grunden i mellemtiden, og et par stykker overnattede i hængekøjer under presenninger. For der findes som bekendt ikke dårligt vejr – kun dårlig påklædning…

Annonce

Pandekagemaskine

Det noget tvivlsomme efterårsvejr havde dog formået at sætte sit præg på fødselsdagsaktiviteterne, som for størstedelens vedkommende foregik under det 10 år gamle tag. Og her var det, det for alvor gik i kage: To forskellige slags bananlagkager sørgede sammen med et par brunsviger-kagemænd, der dukkede uanmeldt op, for, at ingen behøvede at gå sultne hjem – og at det ikke blev nødvendigt at indkøbe is til dessert til aftenens gallamiddag for de overnattende.

Hvis man vovede sig udenfor, kunne man få en anden slags kage, nemlig pandekager, som i bedste FDF-stil blev bagt over åben ild. Pandekagemaskinen, som en god håndfuld af de ældste ungledere med hænderne rigtigt skruet på selv har konstrueret, er endnu ikke helt klar til brug, så det var de gode, gammeldags pandekageforme, der blev taget i brug.

Pandekagemaskinen kører på el, luft og gas og skal kunne bage over 300 pandekager i timen, når den er færdig – helt automatisk.

Ideen har de lokale FDF’ere hentet i Thyborøn, og på et ledermøde blev det besluttet at videreudvikle maskinen som en udfordring for de ældste ungledere, der stort set alle har en håndværksmæssig baggrund.

400 børn på 10 år

Indenfor tog kredsleder Poul Bagger Thomsen ordet for at hylde fødselaren og ikke mindst de mennesker, der havde været med til at gør byggeriet muligt. Han havde regnet sig frem til, at der i løbet af de 10 år på Jyllandsvej har været 400 børn igennem ”systemet”. Han udtrykte sit håb om, at de oplevelser og færdigheder, de har fået, er noget de tager med videre i livet. Han fremhævede også hele rækken af ungledere, der gør det hele muligt:

- Uden dem er det ikke så sjovt at være barn i Brande. Ligegyldigt hvad vi giver dem af opgaver, så bliver de løst, roste han og nævnte et eksempel fra en lejr i Østrig, hvor der på en halv dag blev etableret et køkken, der kunne bespise 300 mennesker.

- Det er en gave at få lov til at opleve det, sagde Poul Bagger Thomsen, som derefter kaldte de tilstedeværende ungledere frem for at modtaget forsamlingens hyldest i form af taktfaste klapsalver.

- Det her er kun muligt, fordi vi har et helt fantastisk bagland, der støtter op om FDF Brande, fortsatte kredslederen.

- Der er nogen, der bare altid står klar med en hjælpende hånd – det er vi meget taknemmelige over, sluttede han, inden han udbragte er trefoldigt leve for både 10-års fødselaren og FDF Brande.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Så kom festivalen i gang: Peter Sommer leverede sommerstemning - og fik dyt til tak

Annonce