Annonce
Skanderborg

Farvel til omstridt plan: Indædt slagsmål om Himmelbjergets fremtid er forbi

I et par år har Himmelbjergets udvikling været omdrejningspunkt for en dramatisk debat. Nu er parterne forenet i en fælles kurs. Foto: Kim Haugaard
Der er langt om længe fundet fodslag om arbejdet med at udvikle Himmelbjerget. I halvandet år har turistattraktionen været omdrejningspunkt for stridigheder, der kredsede om en plan med store træterrasser og trækonstruktioner på bjerget. Nu er planen taget af bordet.

HIMMELBJERGET: Det indædte og følelsesladede slagsmål om Himmelbjergets udvikling ser ud til at være forbi.

18 foreninger, virksomheder og ildsjæle gav onsdag aften Skanderborg Kommunes styregruppe for udvikling af Himmelbjerget opbakning til at formulere udkastet til et fælles forståelsespapir, der skal bruges i en dialog med interesserede fonde.

Det nye forståelsespapir kommer ikke til at indeholde et eneste ord om det arkitektforslag, der i et år har været omdrejningspunkt for ophidsede diskussioner. Arkitekterne var hyret af Skanderborg Byråd, og de leverede et oplæg med nye store træterrasser og glaskonstruktioner på Himmelbjerget.

Gruppen "Folkets Bjerg" ser sagens udvikling som en klar sejr.

- Vi har været igennem et forløb, hvor vores gruppe er vokset fra en protestgruppe til en organiseret og respekteret aktør i forløbet. Det er vi meget tilfredse med. Vi står nu med et fælles afsæt, hvor udviklingen af Himmelbjerget er aftalt til at tage afsæt i stedets kultur og natur, siger Anders Hougaard, frontfigur i Folkets Bjerg.

Annonce

Nu skal styregruppe i gang med at formulere et fælles forståelsespapir, der kan skabe interesse blandt forskellige fonde, som ønsker at gå med i den videre proces med udviklingen af området.

Frands Fischer (S), borgmester og formand for styregruppen

Selfie-værdigt bjerg

De indledende øvelser til balladen om Himmelbjerget fandt sted i første halvår af 2016.

Dengang havde Skanderborg Byråd et særligt udvalg til at arbejde med turisme. Udvalget kom med en række anbefalinger, og en af dem gjaldt udarbejdelse af en helhedsplan for Himmelbjerget.

Byrådet endte med at nedsætte en styregruppe for arbejdet, og styregruppen valgte at lade arkitektfirmaet Labland Architects i samarbejde med Kvistgaard+HIRD udvikle en konkret helhedsplan.

Arkitekternes plan kom til at rumme træflader omkring tårnet, en glasterrasse samt et udsigtsrum, og der blev brugt ord som "wauw-effekt" og "selfie-værdigt" om Himmelbjerget. Det udløste voldsom modstand.

I løbet af 2019 er der dog faldet lidt mere ro på tingene, idet Skanderborg Kommune har fjernet de værste torne fra artkitekternes udspil. Det gjaldt blandt andet glasterrasen.

En glad borgmester

Onsdag var en bred vifte af aktørerne omkring udviklingen af Himmelbjerget samlet til en workshop.

Den blev afholdt i forlængelse af et borgermøde tidligere på året, og formålet var blandt at kvalificere og konkretisere nogle af de mange input.

- Jeg er glad for, at vi fik skabt en fælles forståelse og retning for udviklingen af Himmelbjerget. Vi er enige om, at området er helt unikt i Danmark både som udflugtsmål og som kulturelt og historisk samlingssted. Og vi er enige om, at vi skal holde fast i dets unikke autenticitet. Nu skal styregruppe i gang med at formulere et fælles forståelsespapir, der kan skabe interesse blandt forskellige fonde, som ønsker at gå med i den videre proces med udviklingen af området, siger formand for styregruppen, borgmester Frands Fischer (S).

Det fælles forståelsespapir kommer til at kredse om tre temaer.

Det gælder: "Demokratihistorien på Himmelbjerget og formidlingen af den", "Oplevelsen mens man opholder sig på Himmelbjerget" og "Ankomsten til bjerget fra land og fra vand".

Skanderborg-borgmester Frands Fischer (S) er glad for, at der falder ro på arbejdet med at forme Himmelbjergets fremtid. Arkivfoto
En række visualiseringer af fremtiden for Himmelbjerget satte for alvor gang i ophidsede diskussioner om turistattraktionens udvikling. Nu er visualiseringerne smidt i skraldespanden. Visualisering: Labland Architects
Udsigten fra Himmelbjerget er et af de store trækplastre for turister og fastboende. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Annonce