Annonce
Navne

Farvel til en god ven, jæger og fisker: Tage var glad for naturen og sine to børn

Tage Ditlev Jørgensen med sin første urkok nedlagt i nærheden af polarcirklen 19. september 1982 – en lille måned før han fyldte 30 år. Han døde 8. april som 68-årig. Privatfoto
Tage Ditlev Jørgensen glemte alt, når der var spor efter mår i sneen, eller når makrellen kom. Han nød jagten og har rejst Jorden rundt for at lære andre kulturer at kende.

Mindeord: Thorkild Bjørnskov Rasmussen har skrevet mindeord om sin gode ven Tage Ditlev Jørgensen, Pomphole, Thyregod, Give, der blev 68 år:

Torsdag 8. april modtog vi den sørgelige meddelelse om, at Tage pludselig var afgået ved døden. Tage var ikke som de fleste. Han var afholdt af alle for sin hjælpsomhed, og hans gode humør var meget smittende.

Allerede som ung mand rejste Tage Ditlev Jørgensen ud for udforske verden. Han var flere gange i Sydamerika, Nordamerika, Bangladesh og mange flere lande. Det var altid længerevarende rejser, så han virkelig kunne få indblik i kulturen.

Annonce

Hans higen efter at besøge nye lande og møde nye mennesker og opleve fremmede kulturer var næsten umættelig. Tage nød at fortælle om alle sine rejseoplevelser og holdt flere foredrag.

Tur blev en oplevelse for livet

I sommeren 1977 mødte Tage på en tur i Sydeuropa en norsk jente, som var jæger. Hun fortalte, at nu skulle hun snart hjem og på rypejagt. Hun indbød Tage til at komme med på jagt. Han kunne bo ved hendes forældre, som havde lidt hytteudlejning lige syd for polarcirklen.

Da min bror Verner og jeg hørte dette, kunne vi ikke lade være med at spørge, om Tage ikke skulle have et par jægere mere med på turen.

Enden på det hele blev, at vi var fire forventningsfulde jægere - Tages fætter Bent Åge var også blevet overtalt - som drog af sted først i september.

Selvom vi ikke skød ryper, kun nogle få skovsnepper, blev turen en oplevelse for livet. Den storslåede natur var så overvældende, og så det, at man kunne gå en hel dag i fjeldet uden at møde nogen, ja, det var så fantastisk.

Ligeledes var værtsparret, som havde hytteudlejningen, ualmindelig gæstfrie folk. Året efter vendte vi tilbage, og da havde vi virkelig heldet med os på rypejagten. Det blev til mange besøg de følgende år.

Uden Tages mellemkomst havde Verner og jeg aldrig fået så mange herlige jagtoplevelser i Norge og Sverige.


På jagtturene blev der lavet mad over bål. Tage var altid den, der først gik i gang med at lave bålstedet, og det var også ham, som stod for madlavningen, hvilket han var eminent dygtig til.

Fra mindeordene


På jagtturene blev der lavet mad over bål. Tage var altid den, der først gik i gang med at lave bålstedet, og det var også ham, som stod for madlavningen, hvilket han var eminent dygtig til.

Når vi jagede i fjeldet, prøvede vi hele tiden at holde kontakt med hinanden, men det var en ting, som faldt Tage meget svært. Pludselig kunne han være borte. Så var der lige en fjeldside eller en dal, som han skulle efterforske nærmere.

Turene til Norge og Sverige med "rejseføreren" Tage vil altid stå som uforglemmelige oplevelser.

Annonce

Årlige ferier i Litauen

Tage har, siden han i 1976 som tredje generation overtog fødehjemmet, været selvstændig skoventreprenør, samtidig med at han drev landbrug. Men det var ikke så foreneligt med at rejse, så på et tidspunkt forpagtede han jorden ud.

I 1990'erne mødte Tage Editta fra Litauen, og de fik to dejlige børn, Karl Emil og Laura.

Kort efter Lauras fødsel i 1999 skete det helt ufattelige, at Editta forlod denne verden. Det var et meget hårdt slag for familien, men søsteren Connie trådte straks til, og hun blev den faste støtte i børnenes opvækst.

Da de blev lidt større, tog Tage dem med på lange årlige sommerferier til Litauen for at holde kontakten til familien derovre, og Tage var altid stolt af sine to børn.

Fra 2006 blev Sverige mål for jagtturene, idet Tage og Verner købte hver en skovpart på 78 hektar i Storuman Kommune - i det nordlige Sverige.

Dette køb medførte også, at Tage påtog sig en stor opgave med håndplantning af mange tusinde træer i plantagen. Men det var lige noget, som passede ham, og de årlige jagtture hørte absolut til årets højdepunkter.

Annonce

Nåede at blive morfar

Udover fuglejagt var Tage også "fuldgyldigt medlem" af den berømte Mårbande i Thyregod.

Var der en morgen nyfalden sne, kunne man være sikker på, at Tage var i gang med at finde spor, og han kunne følge sporet over flere km for til sidst at finde en lade eller træstak, hvor måren havde søgt skjul.

Alle eventuelle andre aftalte gøremål for dagen blev fuldstændig tilsidesat, når der var sporsne, og det vidste alle, som kendte ham, så hvorfor skulle Tage så bruge kostbar tid på at ringe afbud.

Fiskeri var også af stor betydning for Tage. Når han hørte, at silden eller makrellen var kommet, så var det bare af sted. I det hele taget var Tage en person, som i den grad satte pris på naturen, og han var også meget vidende om dyre- og fuglelivet.

For rigtig mange mennesker vil Tages bortgang blive et kæmpe savn - heriblandt min bror Verner på Kulsøvej. Måske ikke hver dag, men flere gange om ugen kom Tage på besøg.

Kedelig var han ikke, og både jeg og Verner er taknemmelige for det venskab, vi har haft med Tage - vi husker ham helt tilbage, fra han lå i barnevognen.

Tankerne går til de efterladte på Pompholevej, som nu skal prøve at finde en vej. Heldigvis er der en lille solstråle, barnebarnet Odetta, som kan hjælpe dermed. Tage nåede nemlig at blive morfar.

Æret være Tages minde.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

33-årig tog sin 14-årige datter med på hotel: Nu er han dømt for overgreb - men slipper for udvisning

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Gågaden spærres delvist af: - Vi synes ikke, fugen har den kvalitet, som vi ønsker

Horsens For abonnenter

35-årig udgav sig for at være teenager: - Hun troede, jeg ville have sex, men jeg ville bare have min OCD til at gå væk

Horsens

Vandløb i Horsens er på national liste over mulig forurening med giftigt stof: Svaret skal findes i fisk

Hedensted

Få et smugkig indenfor i kommende byggeudstilling: Her er hvad familien Danmark ønsker anno 2021

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Erhverv For abonnenter

Sur smiley koster Ølholm-firma 15.000 kroner i bøde: Kunde følte sig vildledt

Horsens

Ekstraordinært mange forsøger at bestille tid til tredje vaccine: 91-årige Arne kan ikke engang blive stillet i kø

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Fisk fra vandløb landet over tjekkes for giftigt fluorstof

Brædstrup

Madhus måtte lukke: Nu åbner Café Banesti

Horsens For abonnenter

Chipning af vildheste ved Nørrestrand kostede et hoppeføl livet

Horsens

Gammel højrefløjskending går til valg på grøn omstilling: Ja, jeg er indvandrerkritisk, men det hører til i landspolitik

Annonce