Annonce
Horsens

Farvel til 10'erne: U2's gigantiske scene, Bossens maratonforestilling og fem andre mindeværdige koncerter

U2 var forbi i 2010. Arkivfoto: Michael Svenningsen
I Folkebladets tilbageblik på 2010'erne har vi kogt et stort udvalg af koncerter ned til syv, der af særlige årsager vil blive husket.
Annonce

Horsens: Det snart forgangne årti har budt på en masse store koncertoplevelser i Horsens. Så mange, at topnavne som Depeche Mode, AC/DC, Roxette, Bon Jovi, Lionel Richie, Kiss, Rammstein, Lenny Kravitz og Pink ikke kunne komme med på listen over dem, der skiller sig ud - dem, vi vil huske 2010'erne for:

2010: Mindste stop på verdens største turné

Casa Arena så ikke ud af meget med U2's enorme scene på plænen. Arkivfoto: Morten Marboe

Da det irske rockband U2 i 2011 sluttede sin lidt mere end to år lange "360º Tour", gik turneen direkte ind på førstepladsen som den bedst indtjenende nogensinde, og der blev den faktisk frem til august i år, da Ed Sheeran overtog tronen med sin "Divided"-tour. Hvilket vel at mærke krævede dobbelt så mange show fra hans side.

Det var med andre ord to kæmpekoncerter i en helt særlig kaliber, der ramte Horsens i august 2010. Den særlige kaliber skal ses i, at den enorme 360-graders scene på daværende tidspunkt var den største opsætning brugt til en musikturné, og den fyldte da også det meste af plænen på Casa Arena.

To gange 35.000 mennesker overværede koncerterne, hvilket gør dem til de klart mindste af de 110 koncerter på den enorme turné.

Den første koncert og festlighederne både før og efter kunne følges live i tekst- og billedformat på hsfo.dk, og Folkebladets anmelder kvitterede med fem stjerner ud af seks mulige.

2012: Metallica er de første ved Fængslet

Lars Ulrich har hevet resten af Metallica med til Horsens i både 2012 og 2014. Arkivfoto: Martin Ravn

I 2012 blev det tid til at tage endnu et koncertsted i byen i brug. Fængslet skulle - seks år efter, det lukkede - nu til at huse oplevelser frem for forbrydere, og den første koncert skulle mægtige Metallica levere.

På et område ude foran fængselsmuren kunne man gøre plads til 40.000 gæster, og samme antal billetter kunne lynhurtigt sælges, da Lars Ulrich og co. blev annonceret.

Metallica fejrede 20-året for udgivelsen af "The Black Album", så de spillede alle numre fra pladen krydret med lidt fra resten af deres bagkatalog.

Koncerten, der fandt sted 6. juni, fik blandede anmeldelser, og der var utilfredshed med udsynet enkelte steder på den nye koncertplads, men Horsens fik vist, at man både kunne tænke nyt og stadig lokke mastodonter til.

I øvrigt blev selve fængselsgården indviet som koncertsted en uge senere, da Tom Petty & The Heartbreakers spillede for 5000.

2014: Aerosmith krævede en udvidelse

Aerosmith måtte rykkes uden for fængslets mur. Arkivfoto: Lars Juul

12.000 billetter blev lynhurtigt solgt, da Horsens & Friends i samarbejde med Live Nation hentede Steven Tyler og resten af Aerosmith til byen for at give koncert i fængselsgården i 2014. Derfor besluttede man at rykke koncerten ud på den anden side af muren, så op mod 8000 flere kunne købe billet.

Det blev ikke udelukkende positivt modtaget, da den intime atmosfære bag muren nu så ud til at forsvinde. Horsens & Friends-direktør Frank Panduro kunne dog fortælle, at man forsøgte at holde det intimt ved kun at lukke 20.000 ind frem for de 35.000, som der egentlig er plads til uden for fængselsmuren.

Koncerten med Aerosmith blev gennemført 6. juni - tre dage efter Metallica spillede samme sted - og koncerten var ifølge Folkebladets anmelder også gennemført god. Den blev i hvert fald kåret til årets hidtil bedste i byen.

2015: Horsens er ikke kun til rock

One Direction var et hit blandt den yngre generation. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Et kig ned over den lange liste af kunstnere, der har besøgt Horsens, får hurtigt tankerne hen på rockmusik. Der er mange navne i den kategori. Men det hænder også, at nogen stikker ud:

Hansi Hinterseer og Helene Fischer har leveret schlager-hits, James Last har styret sit orkester gennem en kavalkade af partymusik, og så har et britisk boyband fået en hel generation af unge - primært piger - til at hyle hele Horsens helt ud af den.

Det skete i 2015, da One Direction kiggede forbi 16. juni få måneder efter, bandet var blevet reduceret fra fem til fire medlemmer. Anmeldelserne var mildest talt lunkne i de danske medier, mens den i Folkebladet var mere positiv - og mere målrettet det unge kernepublikum, der havde en gevaldig fest, selv om forsinkelse fra bandet gjorde, at det blev sent for de mindste på en helt almindelig tirsdag aften.

2016: Springsteen var dyr, men god

Bruce Springsteen & The E Street Band nåede op på tre timer og 20 minutter. Arkivfoto: Mads Hansen

Af de efterhånden mange koncertnavne i Horsens er det tæt på umuligt at pege på, hvilken kunstner der er den største. Det er selvfølgelig også en smagssag, men 00'ernes besøg fra Bob Dylan, David Bowie, Elton John, Paul McCartney og The Rolling Stones er bestemt gode bud, og fra 10'erne er det næsten kun Bruce Springsteen, man kan putte ned i samme kasse.

The Boss gæstede Casa Arena 20. juli på en skøn sommeraften, og sammen med The E-Street Band gav han 30.000 publikummer en maratonkoncert på tre timer og 20 minutter.

"Sikke en fest" skrev Folkebladets anmelder, der også påpegede, at koncerten måtte have været en dyr fornøjelse for Horsens & Friends, selv om den var alle pengene værd. Og ganske rigtigt viste regnskabet efterfølgende, at det havde kostet otte millioner kroner at hente koncerten til byen.

- Til gengæld kan man sige, at horsensianerne fik nogle fantastiske oplevelser, og at vi endnu en gang markerede Horsens som Jyllands førende rock-by, lød det dengang fra daværende direktør Frank Panduro.

2018: Rock i Lundens mulige højdepunkt

Ringo Starr var lidt af et scoop til Rock i Lunden. Arkivfoto: Frederikke Brandt

Rock i Lunden blev i 2018 afholdt for 10. gang, og gennem alle årene har der været tradition for at samle nogle af landets største kunstnere og krydre det med lidt udenlandsk.

Dette år var et tidligere Beatles-medlem hentet ind fra England, og Ringo Starr leverede sammen med sit All Starr Band det måske største højdepunkt blandt mange Rock i Lunden-højdepunkter. Sådan lød det i hvert fald i anmeldelsen i Folkebladet, der også kvitterede med topkarakter.

Koncerten foregik 15. juni og bød på 20 sange - heraf syv fra The Beatles-albums, tre fra Ringo Starrs solokarriere og resten fra et oplagt All Stars-band, hvor medlemmerne kunne spille numre fra bagkataloger, der talte Toto, Men at Work, Santana og 10cc.

2019: Foo Fighters fik Horsens til at skælve

Foo Fighters spillede vist højt, men det må man også godt til koncerterne i Horsens. Arkivfoto: Morten Pape

2019 var et særpræget koncertår. Særdeles overophedet, kaldte Horsens & Friends-direktør Claus Visbye i forbindelse med en status på sponsorklubbens billetsalg.

At man ikke kunne melde udsolgt til kæmpenavnet Pink, og at rockbandet Foo Fighters kun kunne sælge to tredjedele af billetterne, var gode beviser på, at koncertmarkedet var overmættet.

Når det så er sagt, var det stadig fremragende oplevelser at overvære navnene på 2019-plakaten.

Foo Fighters fik fem stjerner i Folkebladet, og efterfølgende kom der meldinger om, at folk havde oplevet rystelser i deres bygninger i midtbyen, samtidig som koncerten fandt sted. Så både det svigtende billetsalg og den høje musik har sendt chokbølger afsted.

Nu må tiden vise, hvad 2020'erne bringer - Sting er allerede annonceret som det første store navn.

10bageblik på årtiet

Folkebladet kigger tilbage på 2010'erne i fire forskellige kategorier:

- Det vilde vejr i Horsens

- De mindeværdige koncerter

- Da Horsens var vært

- De sportslige bedrifter

Vi har kigget arkiverne igennem. Noget er valgt til, andet er valgt fra, og enkelte ting kan uheldigvis være blevet overset blandt de tusindvis af artikler, du har kunnet læse på hsfo.dk de sidste 10 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Smittetal sætter rekord i Danmark: Borgmesteren har klar opfordring til borgerne i Horsens Kommune

CORONAVIRUS

Live: Regeringen vil udvide hjælpepakker efter nye restriktioner

Østjylland For abonnenter

I kirke juleaften? Nytårsaften med vennerne? Corona-professoren svarer på fem dilemmaspørgsmål

Annonce