Annonce
Kultur

"Farlig kunst" tæt på vej: Stor skulptur ved Gludsted skal flyttes eller sikres

Skulpturen "Ma" har i fire år stået på hjørnet af Enghavevej og Engvej ved Gludsted, men nu mener kommunen, at kunstævkret står for tæt på vejen. Arkivfoto: Morten Pape
Kommunen mener, at skulptur ved Gludsted udgår en trafikal risiko.

Gludsted: Kan en skulptur være farlig? Det kan den tilsyneladende godt. I hvert fald hvis man følger en sag, der handler om en skulptur, der står på hjørnet af Enghavevej og Engvej lidt syd for Gludsted by.

Skulpturen har stået her i fire år, men den er nu pludselig kommet i kommunens søgelys. I forbindelse med ansøgningen om en lovliggørende landzonetilladelse til kunstværket, blev kommunens afdeling for Teknik og Miljø opmærksomme på, at skulpturen står tæt på vejen. For tæt på vejen, mener forvaltningen:

"Det står tættere på vejen, end der ville være givet tilladelse til, hvis de havde ansøgt om landzonetilladelse inden opsætningen", lyder det i sagsbeskrivelsen.

Annonce

"Teknik og Miljø vurderer, at denne placering er uhensigtsmæssig, idet kunstværket står lige hvor Enghavevej slår et sving, og hvor hastighedsgrænsen er 80 km/t. Det betyder, at trafikanter der kommer fra syd og overser svinget på Enghavevej, vil have stor risiko for at påkøre kunstværket. Dette kan medføre alvorlige uheld", står der videre.

Kommunen har derfor forlangt, at den flere meter høj skulptur, der består af en masse sammenflettede jernringe, enten skal flyttes eller også skal der opsættes et autoværn.

Det er kunstgruppen The International Art Workshop fra Gludsted, der i sin tid sørgede for at få skulpturen opstillet sammen med flere andre skulpturer i og omkring Gludsted. Dengang var gruppen ikke opmærksom på, at der skulle landzonetilladelser til den slags (og det var kommunen for så vidt heller ikke), men nu skal der være orden i tingene, og derfor søger styregruppen for The International Art Workshop om lovliggørende landzonetilladelser til de kunstværker, der er sat op de seneste år.

Men lige netop med skulpturen på hjørnet af Enghavevej og Engvej er det ikke så let en sag, da Teknik og Miljø har vurderet, at kunstværket står for tæt på vejen og udgør en risiko.

I en noget barsk ordlyd har kommunens forvaltning indstillet følgende: "Der opsættes autoværn omkring kunstværket på Engvej 6b. Opsætning af autoværnet udføres af anerkendt leverandør. The International Art Workshop afholder alle udgifter forbundet med indkøb og opsætning af autoværnet. Hvis ansøger ikke kan finansiere udgiften til autoværnet, vil der blive udstedt påbud om fjernelse af kunstværket".

Satser på flytning

Styregruppen for The International Art Workshop håber, at der kan findes en mere mindelig løsning:

- Vi har simpelthen ikke de 35.000 kroner, som det vil koste at få lavet et autoværn, så vi arbejder hen i mod at flytte skulpturen godt seks meter længere ind på marken. Det kan vi gøre med landmandens accept, siger Jane Henneberg fra The International Art Workshop.

- Det er forståeligt, at der skal være orden i sagerne med hensyn til landzonetilladelser, men vi blev overraskede over sagens forløb . Nu håber vi imidlertid, at vi kan få arrangeret et møde med kommunen på stedet. Derefter kan vi forhåbentlig blive enige om, at skulpturen kan flyttes længere ind på marken, siger Jane Henneberg.

Den omdiskuterede skulptur er udtænkt af den japanske kunstner Takayuki Tomoi fra Osaka, og den blev skabt i 2017 med hjælp fra lokale frivillige.

"Skulpturens opbygning af sammenflettede ringe af forskellige størrelser er heller ikke uden symbolik, det er et billede på det fællesskab der er i Gludsted hvor ringene symboliserer borgerne og de forskellige aldre", lyder det i den oprindelige beskrivelse af kunstværket.

Titlen på værket er "Ma", et japansk ord, som Wikipedia oversætter med ”et hul, plads, en pause eller pladsen mellem to strukturelle dele".

Annonce
Horsens For abonnenter

Kritiker af omfartsvej går i rette med borgmesters udlægning: Ministersvar viser, at der måske slet ikke er brug for en ny vej

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Liniepavillonen er færdig som restaurant: Nu skal der være selskabslokaler og bolig

Erhverv For abonnenter

Borgmester smider bombe i sag om omstridt omfartsvej: Forventer at kunne gå i gang med vejprojekt til december

AC Horsens

Specialist har hjulpet Pohl tilbage på målkurs: Når jeg er kampklar, leverer jeg også varen

Hedensted For abonnenter

Drikkevand bliver dyrere: Vandværker betaler landmænd for at droppe sprøjtemiddel

Hedensted

Kniber med at finde nok SOSU-hænder: Flere tiltag skal oppe rekrutteringen i Hedensted Kommune

I øvrigt mener jeg For abonnenter

Horsens får igen en stadsarkitekt: Det bliver godt

Horsens

For et år siden gik smitten første gang amok: Her kan du gå på opdagelse i kommunens corona-udvikling og vaccinations-indsats gennem det seneste halvandet år

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

La Vie genopstår - indehaver er lettet over at blive reddet i sidste øjeblik

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Sport

Coronaen kom i vejen i 2020, men i oktober sparker AC Horsens nyt liv i en gammel Folkebladet-tradition

Horsens For abonnenter

Så faldt hammeren i sag om dick pics og blufærdighedskrænkelser: 35-årig dømt til anbringelse på ubestemt tid

Horsens

Drømmescenariet der blev til virkelighed: Kom med ind i Horsens' nye vartegn

Annonce