Annonce
Hedensted

Farfar og Alexandra gik på jagt efter den hemmelige kilde

På opdagelse i skoven nord for Vejle Fjord. August 2019. Foto: Jacob Iskov, Træskohage
"Fantastisk, farfar, at vi bare kan drikke det direkte fra bækken, og så smager det endda rigtig godt", lød det fra Alexandra, da Jacob Iskov tog barnebarnet med på en ekspedition, helt i Indiana Jones' ånd.

Tekst og foto: Jacob Iskov, Træskohage

11 procent af Danmark er dækket af skov, og heraf er godt en tredjedel statsskov.

I avisens område og især her på nordsiden af Vejle Fjord er vi beriget med store skovområder ejet af staten - og det er skovområder, der gemmer på stor variation i både landskab, flora og fauna, og som tillige kan give os mange spændende og interessante oplevelser.

Der er generelt fri færdsel i statsskovene også uden for veje og stier, så det er kun din egen nysgerrighed, oplevelsestrang og selvfølgelig fysik, der sætter grænser for oplevelserne i skoven.

-

Jeg har haft mit barnebarn Alexandra fra Shanghai på besøg i sommerferien, og vi besluttede en dag, at nu ville vi benytte os af retten til den frie færdsel gennem skoven. På med gummistøvlerne - trodse brændenælder og skovflåter - og så afsted på ekspedition ud i skoven, Målet var at finde kilden til "vores" lille bæk.

For at følge bækken opstrøms gennem skoven måtte vi snart forlade stierne og bevæge os ud i vildnisset, gennem dybe slugter, op ad stejle skrænter, gennem fugtig og blød skovbund og over væltede træstammer.

Ja, vi følte os næsten som Indiana Jones på jagt efter den forsvundne skat ude i den vildsomme og farlige jungle.

-

Efter at have fulgt bækken i bunden af slugten i knap 20 minutter delte bækken sig i hovedløbet og et lille sideløb, som kom oppe fra en stejl skrænt, og vi besluttede at forlade bækken og følge dette sideløb.

Vi måtte nærmest kravle på alle fire op ad skrænten, og da vi nåede et fladt område, viste tilløbet sig nu som et ganske lille vandløb, der kom oppe fra højderne og smukt slyngede sig mellem sten og mosbegroede tuer i et meget fantasi-stimulerende terræn.

Vi trodsede farerne og kæmpede os længere op ad skråningen, og lidt efter stod vi midt i en meget fugtig og blød skovbund, hvor vandet over et større område lige så stille piplede frem gennem visne blade, mos, mudder og sten.

Vi havde fundet vores kilde. Det var bare ikke et egentligt kildeudspring, men et såkaldt kildevæld, hvor det dybereliggende grundvand over et større areal bryder grundvandsspejlet og pipler frem - for efter terrænets beskaffenhed at samle sig i små strømme, som længere nede ad skråningen løber sammen til et lille vandløb.

På begge sider af vandløbet breder den grønne bregnemos sig som små og store tuer, der nærmest ligner små, grønne oaser i den brune skovbund.

I kildevandet er der opløst kalk fra jordens kalkholdige lerlag, og denne kalk udfældes som kalksten på bunden af vandløbet. Derfor den lyse og hvide bund i bækken.

-

Hist og her på vej ned ad skråningen danner vandløbet små fald hen over sten og gamle, knækkede grene, og her er det muligt at få vores drikkeflasker fyldt med det klareste kildevand.

Og her er det så, jeg kommer til at tænke på alt det flaskevand, man overalt køber i dyre domme.

I Danmark er vi de fleste steder så heldige, at vi kan drikke vores grundvand blot efter iltning og filtrering på vandværkerne. Alligevel har vi de sidste mange år konstateret et stærkt stigende forbrug af drikkevand på flasker. - Tankevækkende og helt ude af proportioner!

Postevand fra vandværket koster i snit 3,5 øre pr. liter, og det er lige så rent som det kildevand, man kan købe på flaske til 10-15 kroner pr. liter. Og i mange tilfælde er det såkaldte kildevand præcis det samme vand, som kommer til vandværkerne via vandboringerne.

-

Der gøres meget for at beskytte vores grundvand mod forurening fra landbruget, industrien og husholdningerne, men i de senere år har man desværre i flere drikkevandsboringer fundet rester af blandt andet pesticider, og man har derfor været nødt til at lukke disse boringer.

Og med dette i tankerne var det en ekstra stor fornøjelse at drikke vandet fra vores hemmelige kilde.

"Fantastisk, farfar, at vi bare kan drikke det direkte fra bækken, og så smager det endda rigtig godt", lød det fra Alexandra.

Og jeg må indrømme, at det var en god oplevelse.

Det klare og velsmagende vand i flasken var strabadserne værd. Vores lille ekspedition i den store skov var lykkedes. Herligt!

Annonce

Vi måtte nærmest kravle på alle fire op ad skrænten, og da vi nåede et fladt område, viste tilløbet sig nu som et ganske lille vandløb, der kom oppe fra højderne og smukt slyngede sig mellem sten og mosbegroede tuer i et meget fantasi-stimulerende terræn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Seks Horsens-boksere i finalen ved JM

Annonce