Annonce
Hedensted

Familie efter et år med italiensk udvekslingsstudent: Federica vil altid være vores halvdatter

Italienske Federica Botto har siden august været udvekslingsstuderende i Danmark. Hun har boet hos familien Skifter ved Daugård langt væk fra bymiljø, som hun er vokset op i. Foto: Michael Svenningsen
For et år siden tog familien Skifter en italiensk udvekslingsstuderende under deres vinger, og det har været en både lærerig og spændende oplevelse for hele familien.

Daugård: Danimarca, Denmark, Danmark.

Det er om at holde styr på gloserne for familien Skifters udvekslingsstuderende fra Italien, 17-årige Federica Botto, som har boet hos familien i Daugård siden august sidste år.

Hun kommer fra Trento i Norditalien, der ligger tæt ved Gardasøen, og taler derfor italiensk, men også engelsk og dansk er hun nu flydende i.

Hun er kommet i kontakt med sin danske værtsfamilie fra Daugård gennem AFS Interkultur, der står for at sende unge studerende på udveksling over hele verden. Siden i sommer har hun derfor gået på Rødkilde Gymnasium i Vejle, og hun har på lige fod med Christian og Mai-Britt Skifters tre teenagere været en del af familiens daglige liv.

Annonce

Det med at åbne op for andre kulturer at lære af hinanden har været inspirerende. Og så er det sundt, at der er en anden i huset. Det gør at man tænker over, hvordan man siger ting, og jeg tror faktisk, at man blive lidt bedre til at håndtere nogle ting uden at blive meget sure på hinanden.

Mai-Britt Skifter

Udveksling bringer kulturer tættere sammen

Federica Botto havde et udvekslingsophold i Holland som førsteprioritet, men hun søgte også Danmark, hvor hendes storebror tidligere havde været på udveksling. Og det viste sig, at hun blev glad for at AFS Interkultur sendte hende lidt længere mod nord.

- Jeg vidste godt, at Danmark er et af de happiest (lykkeligste) lande, og jeg kan godt lide, når det er lidt koldt, fordi jeg er lidt træt af varmt vejr, siger Federica Botto på letforståeligt dansk og griner.

Hun mener, at AFS Interkultur med deres udvekslingsprogrammer for unge mennesker er med til at bringe kulturer tættere sammen og på den måde skabe forståelse mellem mennesker.

- Før jeg var her, troede jeg, at vi var forskellige. Men det er vi faktisk ikke. Jeg synes, at mennesker er bare mennesker. Selvfølgelig er kulturen forskellig, men det betyder ikke, at alle fra Italien og Danmark er på én måde, siger hun.

Hun har ikke set sine forældre og to storebrødre siden august, og det har været en udfordring – ligesom de mørkeste måneder, januar og februar, var en omvæltning for hende. Men hun tager masser af læring med sig fra Danmark med sydpå, fortæller hun.

- Jeg har lært et nyt sprog. Jeg har lært at være alene, for i Italien er jeg aldrig alene. Jeg har lært at være mere independent (selvstændig), som er meget vigtigt. Det er normalt her i Danmark, men det er det ikke i Italien, når man er 17 år gammel, siger Federica Botto, der ikke skal op til eksamen sammen med sin 2.G-klasse og derfor arbejder i en børnehave.

Tid er afgørende

Christian og Mai-Britt Skifters tre børn Emil på 17 år, Cecilie på 18 år og Mads på 20 år var med til at tage beslutningen om at lade en udvekslingsstuderende flytte ind. Cecilie Skifter har selv været på udveksling i Italien, og det gav familien mod på selv at tage imod en studerende fra udlandet.

- Vi ville gerne give noget tilbage til AFS, og så er vi meget glade for Italien. Så vi ville gerne, at det skulle være en italiener, og så var vi så heldige, at vi fik Federica, siger Christian Skifter.

Christian og Mai-Britt Skifter mener, at en værtsfamilien bør have god tid og være villig til at lære en udvekslingsstuderende om familiens og landets værdier. Samtidig var det vigtigt for dem, at Federica fik samme regler og rettigheder som parrets tre børn. Hun har eget værelse, har været med på ferie og har fået samme størrelse julegaver, som deres børn.

- Det har været det vigtigste for os, at Federica kunne føle sig hjemme, siger Mai-Britt Skifter og Christian Skifter supplerer.

- Da hendes værelse efter tre måneder lignede de andres, så tænkte vi: Nu føler hun sig hjemme, siger han og griner.

AFS Interkultur

AFS Interkultur er Danmarks ældste og største organisation for international ungdomsudveksling.
AFS i Danmark – AFS Interkultur – blev grundlagt i 1957 og er Danmarks ældste og største organisation for international udveksling. Årligt formidles over 500 personers møde med fremmede kulturer i over 30 lande verden over.

AFS virket siden 1947 og findes i 55 lande verden over med mere end 200.000 frivillige og omkring 13.000 udvekslinger på verdensplan årligt.

I øjeblikket søger AFS værtsfamilier i Hedensted Kommune til i år og de kommende år både til et helt og et halvt år. Henvendelse skal ske til AFS hovedkontor på gro.gerdsen@afs.org.

En del af familien

Familien Skifters fem medlemmer har som Federica lært meget af opholdet. Det sætter ens liv i perspektiv at tage en fremmed ind i sit hjem, mener Mai-Britt Skifter.

- Det med at åbne op for andre kulturer at lære af hinanden har været inspirerende. Og så er det sundt, at der er en anden i huset. Det gør, at man tænker over, hvordan man siger ting, og jeg tror faktisk, at man blive lidt bedre til at håndtere nogle ting uden at blive meget sure på hinanden, siger hun.

Familien har været meget glade for, at Federica har været en del af deres hverdag i løbet af det seneste år, og derfor er de sidste uger inden hun i slutningen af juni vender hjem til Italien noget, de ikke vil dvæle for meget ved, for hun er blevet en del af familien.

- Federica vil altid være vores halvdatter. Hende kan vi ikke undvære. Ikke ret lang tid ad gangen i hvert fald, siger Christian Skifter, der er overbevist om, at de kommer til at holde kontakten med Federica.

Familien Skifter med far Christian, mor Mai-Britt og to ud af tre børn Cecilie og Emil. Federica, familiens "halvdatter", som Christian Skifter kalder hende, kommer de til at savne, når hun er taget hjem til Italien. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Wengel rejste fra Melbourne til Horsens: Det var den mest syrede tur

Annonce